ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Στέλνουν 1.000 πρόσφυγες στη Λάρισα...

* «Μυστικός» ακόμη ο χώρος όπου θα εγκατασταθούν *Τα σενάρια ενέπλεξαν ακόμη και κέντρο δεξιώσεων *Ακόμη 1.900 θα διοχετευτούν στους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2016 11:15

 

Του Γιώργου Νούλη

Σενάρια και πληροφορίες που προκαλούν προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, εξυφαίνονται τις τελευταίες ώρες, με θέμα το προσφυγικό στη Λάρισα. Ενώ διαμένουν ήδη εδώ και μήνες στο Κυψελοχώρι 129 άτομα και ενώ επίκειται η κατασκευή μόνιμου καταυλισμού στο Κουτσόχερο δυναμικότητας 800 ατόμων, η φημολογία ότι η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως έναν νέο χώρο φιλοξενίας προσφύγων που κατακλύζουν την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να εγκαταστήσει άμεσα επιπλέον 1.000 περίπου άτομα, εντάθηκε...

Όπως λέγεται, αν και για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται κάτι επισήμως, υπό την ασφυκτική πίεση που δημιουργούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες με τους εγκλωβισμένους Σύριους πρόσφυγες στη χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες και μετά από συντονισμένες και υπό άκρα μυστικότητα ενέργειες, στελέχη του Υπ. Εθνικής Άμυνας και της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής, «σκανάρισαν», και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενέκριναν τον χώρο όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες προερχόμενοι από την Ειδομένη.

Αν και η έκταση έχει βρεθεί, ωστόσο επικρατεί μια άκρατη σεναριολογία για το πού ακριβώς θα εγκατασταθούν οι 1.000 πρόσφυγες από τους 2.900 συνολικά που σχεδιάζεται να διοχετευτούν στη Θεσσαλία, καθώς επίκειται και η μεταφορά άλλων 700 στον Βόλο, 600 στα Τρίκαλα και 600 στην Καρδίτσα.

Η έκταση που επελέγη, γειτνιάζει του κοινωνικού ιστού της πόλης, καθώς βρίσκεται απέναντι από τις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, και η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε σημείο αναφοράς επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη Λάρισα, καθώς σε μικρή σχετικά απόσταση φιλοξενούσε δεκάδες επιχειρήσεις του εμπορικού Κέντρου «Θεσσαλία», το Sprider και πολύ παλιότερα οι αποθήκες βάμβακος της οικογένειας Μαγρίζου. Σήμερα οι μόνες επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί γύρω είναι ένα γνωστό κατάστημα παιχνιδιών, ένα κέντρο κοινωνικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων και δίπλα το Garrefour Μαρινόπουλο με τις λιγοστές συστεγασμένες επιχειρήσεις.

Αρχικά υπήρξε μια πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του κέντρου έδωσε τη συγκατάθεσή του προκειμένου να μετατραπεί το κέντρο του σε «hot spot» καθώς πληρούσε εξ αρχής όλες τις ζητούμενες προδιαγραφές. Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι αναζητούν χώρο που να διαθέτει την αναγκαία υποδομή, σε ρεύμα, νερό και αποχέτευση μιας και εκεί πρόκειται να φέρουν κυρίως οικογένειες και όχι μεμονωμένα άτομα ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν ευκολότερα.

Σε έναν τέτοιο χώρο αφενός μεν η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη, αφετέρου θα λιγόστευε την πίεση για άμεση δημιουργία καταυλισμού με τις αναγκαίες υποδομές.

Πάντως ο ιδιοκτήτης του οικογενειακού κέντρου διέψευσε κατηγορηματικά στην «Ε» τη σεναριολογία λέγοντας πως δεν είναι αληθινά ό,τι ακούγονται. Αν και όπως είπε δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάτι, ωστόσο δεν απέκλειε το ενδεχόμενο, οι αρμόδιες αρχές ως χώρο φιλοξενίας να εξετάζουν τις αποθήκες Μαγρίζου.

Το σενάριο όμως αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να προχωρήσει καθώς οι αποθήκες βάμβακος του εκκοκκιστηρίου Μαγρίζου, ως περιουσιακό στοιχείο έχει περάσει στην Eurobank και λογικό είναι η κυβέρνηση να μην επιθυμεί να ανοίξει διαύλους συνεργασίας για ευνόητους λόγους με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά ανέφικτη τη χρησιμοποίηση των αποθηκών ως χώρο φιλοξενίας είναι ότι γειτονεύουν με πυλώνες της ΔΕΗ, γεγονός που εκ του νόμου καθιστά παράνομη τη δόμηση. Βέβαια το κράτος θα μπορούσε αν ήθελε να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό, αλλά απαιτεί χρόνο ενώ την ίδια στιγμή αμφισβητείται η στατική τους επάρκεια.

Ο χώρος που εξετάστηκε επίσης ήταν και αυτός του γειτονικού εμπορικού κέντρου, όπου στην πίσω πλευρά μέχρι την έναρξη της κρίσης έβρισκε διέξοδο η επιχειρηματική πρωτοβουλία (με κινηματογραφικές αίθουσες και αρκετές εταιρίες εστίασης και ψυχαγωγίας). Σήμερα ο χώρος έχει ερημώσει και οι εναπομείνασες εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου...

Πάντως εντός των ημερών το όλο θέμα θα έχει λήξει και το πού ακριβώς θα εγκατασταθούν οι νέοι πρόσφυγες θα αποκαλυφθεί...

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης οι πρόσφυγες σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονταν χθες σε 57.095. Οι νέες αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο, ήταν μόλις δύο και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 8.465. Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 23.427 πρόσφυγες, στην Κεντρική Ελλάδα 1.713, στη Νότια Ελλάδα 251, στις οργανωμένες δομές της Αττικής 10.245, στο Ελληνικό και το λιμάνι του Πειραιά 4.677 και στις δομές που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ 6.617. Τέλος, εκτιμάται ότι 1.700 πρόσφυγες βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass