ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:

Στόχος μας να απομονώσουμε κι όχι να πείσουμε το ΔΝΤ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2016 7:38

ΑΘΗΝΑ

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε και όχι να πείσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε παρέμβασή του στο «ΣΚΑΪ».

«Ευελπιστούμε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στις θέσεις του, μετά και το πόρισμα της επιτροπής “σοφών”» πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα, παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, αυτό έχει κλείσει, στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης» έσπευσε να συμπληρώσει.

Το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών

«Είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει.

Ο κ. Κατρούκαλος εξήγησε πως, το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που πρόερχεται από το ελεύθερο επάγγελμα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές, τόνισε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.

Εξάλλου εκτίμησε, από τη στιγμή που θα επιστρέψει η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύουνται για τους μισθούς εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, όπως και η προστασία στην απόλυση, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η επιτροπή έχει προτείνει να υπάρχει εκ των προτέρων έγκριση για να γίνουν, ώστε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας.

Τάχθηκε εναντίον του λοκ-αουτ και υπογράμμισε πως ορισμένες διατάξεις για τον συνδικαλιστικό νόμο μπορούν να αλλάξουν.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ είπε πως είχε δοθεί η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να βρεθεί λύση για να καλυφθεί ο πόρος, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Πρόσθεσε πως ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να λειτουργεί και θα είναι ζωντανός, σημειώνοντας ότι απομένει να συμφωνηθούν λεπτομέρειες.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες θα κριθούν στο τέλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass