Ρύθμιση για την «κυβερνησιμότητα» στους ΟΤΑ

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ * «ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ», ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΠΕ, ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2019 22:10

Την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει – εντός της εβδομάδας - νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το θέμα της «κυβερνησιμότητας» στους ΟΤΑ, δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα σε δημάρχους και περιφερειάρχες να έχουν «την πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες.

Όπως είναι γνωστό η καθιέρωση της απλής αναλογικής, λιγότερο στις Περιφέρειες και περισσότερο στους Δήμους, είχε ως αποτέλεσμα – σε κάποιες περιπτώσεις - νεοεκλεγέντες δήμαρχοι να μην διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δήμων που κρίθηκαν στον Β΄ γύρο (σ.σ. όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ελασσόνας) όπου η μείζονα αντιπολίτευση έχει περισσότερες έδρες από τη δημοτική αρχή η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στις επαναληπτικές εκλογές.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι το υπουργείο «θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος» μετά και την «κοινή διαπίστωση» ότι «η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες».

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό μετά τη σύσκεψη σε δήλωσή του να επισημαίνει πως «εθνικό και κοινωνικό συμφέρον είναι η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες».

ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Θεόδ. Λιβάνιος, κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «για την κυβέρνησή μας η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γι’ αυτό θα κινηθούμε μαζί, θα αναπτύξουμε στο έπακρο τη συνεργασία μας. Ωστε αυτή η αντίληψη να γίνει κτήμα των πολιτών. Η κοινωνία πρέπει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης.

Γι’ αυτό έχει αξία να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε σε κάθε Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Με διαφανή διαχείριση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ένα πρόγραμμα που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Αυτά πρέπει να παρουσιαστούν στους πολίτες και το ΥΠ.ΕΣ. θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια τις Περιφέρειες.

Είναι πολύ θετικό ότι ο εκλογικός και ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης των Περιφερειών, αυτή τη στιγμή ταυτίζονται. Άρα και από αυτήν την άποψη μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Θα επισκεφτώ το επόμενο διάστημα όλες τις Περιφέρειες και ει δυνατόν κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Για να τα προχωρήσουμε όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών και των Δήμων.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και τη δράση της.

Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες- κατά κυριολεξία- Δήμους.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Αγοραστός μετά τη συνάντηση προέβη στην εξής δήλωση: «Είναι εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες γιατί κυβερνησιμότητα σημαίνει ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες, προστασία του πολίτη και οπωσδήποτε ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται με πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, περιφερειακή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση των παγίων και χρόνιων στρεβλώσεων στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων (ποιος κάνει τι, πότε και με ποιους πόρους). Αυτό ισχύει και στην πολιτική προστασία όπου πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το ποιος κάνει τι».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε επίσης ενημέρωση από τους περιφερειάρχες για την κατάσταση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τόσο το νέο κύμα κακοκαιρίας όσο και με τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

Οι περιφερειάρχες πρότειναν και έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να γίνει σύντομα νέα, εφ’ όλης της ύλης, συνάντηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass