Στρατηγείο-Ασπίδα κατά των Χούθι η Λάρισα

Δεκτή η πρόταση Δένδια στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ * Εγκαθίσταται στην πόλη και αναλαμβάνει τη διοίκησή του η Ελλάδα * Οι πρώτες αντιδράσεις* Η «προαναγγελία» για επιχειρησιακή αναβάθμισή του, μέσω της «Ε»

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2024 8:00
Η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται  «Ασπίδες, από τα αρχαία ελληνικά», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος  της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα Η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες, από τα αρχαία ελληνικά», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα

ΑΘΗΝΑ
«Θετικά δεκτή» έγινε η πρόταση της Ελλάδας να γίνει η Λάρισα το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη των εργασιών τού άτυπου συμβουλίου υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής: «Στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».
Ο Έλληνας υπουργός είχε προαναγγείλει ότι θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης να γίνει η Λάρισα το στρατηγείο για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini, που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Όπως επανέλαβε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες, από τα αρχαία ελληνικά», και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, ενώ η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.
Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο άκουσμα της είδησης ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την αντίρρησή τους καθώς η χώρα μας εμπλέκεται  άμεσα στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων! Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί», αναφέρει ο Περισσός.
Για «ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα» μιλάει η Νέα Αριστερά και αναρωτιέται «με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” τη συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού  και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;» αλλά και «γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;».
Η Νέα Αριστερά σημειώνει πως «όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει τη χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου.  Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης».
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
Να σημειωθεί πως το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), στην 1η Στρατιά/EU-OHQ στη Λάρισα δεν έπαψε ποτέ να είναι ενεργό ενώ τον περασμένο χειμώνα φιλοξένησε την ετήσια σύσκεψη Διοικητών των Στρατηγείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας, με έμφαση στη «Στρατηγική Πυξίδα» συζητήθηκε η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ και αναλύθηκαν οι δράσεις της, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ (Common Security and Defence Policy-CSDP) («Ε» 28 Νοεμβρίου 2023).
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση, αναφορικά με την περαιτέρω βελτίωση του δικτύου συνεργασίας των Στρατηγείων Επιχειρήσεων της ΕΕ (Enhancing the Network – Building of the European Headquarters), με έμφαση στην θεματική εφαρμογή των προβλέψεων της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) «Έγκαιρη Σχεδίαση (Advance Planning)» και στις ασκήσεις της ΕΕ, με σκοπό την επίτευξη του στόχου δημιουργίας της «Δυνατότητας Ταχείας Αντίδρασης (Rapid Response Capability)». Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ και αναλύθηκαν οι δράσεις της, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ (Common Security and Defence Policy-CSDP)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass