ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΓ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Δεν αποσύρεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2013 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:16
ΑΘΗΝΑ
Τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα κατατεθεί στη Βουλή με τη βούληση του πρωθυπουργού και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού συγκεντρώσει όλες τις απόψεις και «δεν αποσύρεται» έδωσε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Αναλυτικά:
Ο κ. Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτησή του, απηύθυνε στον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να «παγώσει» ένα σχέδιο που είχε ετοιμάσει το υπουργείο, είχε δώσει στα κόμματα και αφορά υποχρέωση της χώρας προς τους διεθνείς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις αλλά και για μεθόδους που δεν συνάδουν με το Σύνταγμα και το γράμμα της νομιμότητας.
Επίσης, του ζήτησε να μην δεχθεί καμία πολιτική και επί της ουσίας αλλοίωση του πνεύματος του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με τη Δημοκρατία» και εκτίμησε πως η ΝΔ ενοχλήθηκε, γιατί με το νομοσχέδιο αυτό συνθλίβεται «η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων».
«Δεν χρειάζονται δηλώσεις τι θα δεχθώ και τι δεν θα δεχθώ. Θα υπηρετήσω τη θεσμική λειτουργία και τη νομική τάξη, με την έννοια ότι θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα συμπληρωθεί το νομοσχέδιο, χωρίς να εγκαταλειφθεί κανένας από τους βασικούς άξονες και αρχές που το προσδιορίζουν» ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο υπουργός κάλεσε, ταυτοχρόνως, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμπράξουν εναντίον του κινδύνου του νεοναζισμού και να αναζητηθούν συγκλίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αμφισβήτησης του στενού πυρήνα της Δημοκρατίας και αλλοίωσης των θεσμών.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν ακατέργαστα υλικά που μπορεί να ωθήσουν σε συναντήσεις πολιτικών σχηματισμών, που και μέσα στο Κοινοβούλιο υμνούν τον Χίτλερ» είπε.
«Έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεθοδεύσεις που ξεπερνούν τα όρια κάποιων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το νομοσχέδιο και ρώτησε αν η απόσυρσή του σχετίζεται με νομικές ατέλειες ή πολιτικές διαφωνίες.
ΒΕΝΤΕΤΑ ΜΕ ΜΠΑΛΤΑΚΟ
Εν τω μεταξύ διαστάσεις βεντέτας τείνει να λάβει η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με αφορμή την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Μετά τη προχθεσινή ανακοίνωση του κ. Μπαλτάκου που εμφατικά έστελνε μήνυμα στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι αυτός καταθέτει τα νομοσχέδια στη Βουλή αφού τα ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύει, ήταν χθες η σειρά του κ. Ρουπακιώτη να απαντήσει με έντονο τρόπο που φτάνει στα όρια της ανοικτής πολεμικής σύρραξης, ενώ σχεδόν ανοικτά απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι σε βάρος του πιέσεις και παρεμβάσεις για το νομοσχέδιο.
«Το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αποσύρεται», δήλωσε στην Βουλή ο κ. Ρουπακιώτης και σημείωσε ότι όλα αυτά (σ.σ. τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση Μπαλτάκου) «είναι φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής». Και για να γίνει σαφέστερος είπε: «Κάποιες ανακοινώσεις, που δεν ξέρω τι θέλουν να υπηρετήσουν, είναι ως να ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα, ως να παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά μάλλον έχουμε περάσει την πρώτη δημοτικού. Αρα, οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις όχι μόνο μας προσβάλλουν αλλά και δεν ενδυναμώνουν ακριβώς αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού και τις αποφάσεις των άλλων δύο Προέδρων για να προωθηθεί το νομοσχέδιο».
Ο κ. Ρουπακιώτης συνέχισε όμως διατυπώνοντας τη εμμέσως αλλά σαφέστατα την απειλή ότι θα παραιτηθεί αν συνεχιστούν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις στο έργο του.
«Δεν χρειάζονται δηλώσεις για το τι θα δεχθώ ή τι δεν θα δεχθώ κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Θα κάνω το αυτονόητο, θα υπηρετήσω δηλαδή τη θεσμική λειτουργία και την ενωτική τάξη, με την έννοια ότι θα ακούσουμε όλες τις απόψεις», είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Σε ότι αφορά τον εαυτό μου -μιας και κάποιοι συνεχώς τόσο αστόχαστα λησμονούν ότι αυτή είναι κυβέρνηση τριών κομμάτων και όχι ενός- με τη δύναμη που δίνει η στήριξη του κόμματος και ο πρόεδρος που με έχουν προτείνει εδώ, οφείλω να δηλώσω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα υπερασπιστεί και υπερασπίζεται το σύνταγμα, τους θεσμούς, τα δικαιώματα. Ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να αποστεί, πρώτον, γιατί βαθύτατα θέλει να υπερασπιστεί τη δέσμη ιδεών που τον προσδιορίζουν μια ζωή και δεύτερον γιατί ξέρει ότι το υπουργείο του και η καρέκλα του δεν έχει κόλλα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass