ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΝΤΙΤΟΡΑ

«Πρόσχημα η αποκατάσταση της νομιμότητας»

* Στη Λάρισα η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας που μεταξύ άλλων θα εξετάσει τις «αυθαιρεσίες νέων Συντονιστών»

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2017 22:05

«Η πρόφαση ότι αποκαθίσταται η νομιμότητα δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμες οι αποφάσεις» τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Νίκου Ντίτορα να καθαιρέσει προϊσταμένους και τμηματάρχες υπηρεσιών του κρατικού φορέα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων - μετά από καιρό - παρεμβαίνει δημόσια ασκώντας έντονη κριτική στις αποφάσεις του - «πρώην κυβερνητικού συνδικαλιστή» όπως τον ονομάζουν - κ. Ντίτορα διαψεύδοντάς τον παράλληλα ότι για τις εξελίξεις «δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες» όπως ο ίδιος ισχυριζόταν.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου βλέπει το φως της δημοσιότητας την επομένη της δημοσιοποίησης της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη να ακυρωθεί η πράξη του κ. Ντίτορα με την οποία καθαιρέθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής Δασών Ηλ. Τσέλιγκας καθώς στη λήψη της απόφασης, επί της ουσίας αποδόθηκαν «προσωπικά χαρακτηριστικά».

Ο Σύλλογος θέτει σειρά ερωτημάτων που αντικρούουν τον ισχυρισμό του κ. Ντίτορα ότι οι αποφάσεις περί καρατομήσεων ελήφθησαν προς «αποκατάσταση της νομιμότητας», ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδία του κλάδου θα συνεδριάσει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορά στις «αυθαιρεσίες νέων Συντονιστών».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η πολυσέλιδη ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων έχει τίτλο τη φράση του Θουκυδίδη: «Δύο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν» (Δύο πράγματα είναι αντίθετα για τη σωστή απόφαση, η βιασύνη και ο θυμός).

Όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «ενώ λιμνάζουν τα προβλήματα στην Α.Δ. και βαλτώνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών της, μέσα σε περίοδο απουσίας του προσωπικού λόγω θερινών διακοπών, διαπιστώνεται ότι πρώτη προτεραιότητα του Συντονιστή αποτελεί η έκδοση δεκάδων διοικητικών αποφάσεων για μετακινήσεις προσωπικού και στελεχών, ανακλήσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών χωρίς μάλιστα να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και σε πλήρη κατάργηση της μέχρι τώρα πρακτικής των προηγούμενων Διοικήσεων, να αναρτώνται αυτές οι αποφάσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με πρόσχημα την αποκατάσταση της νομιμότητας και ενώ έχουν επέλθει δεκάδες υπηρεσιακές μεταβολές προσωπικού (προϋπηρεσία, αναγνώριση σπουδών, εργασιακή εμπειρία κ.λπ.), ο νεοεπιλεγείς Συντονιστής και πρώην κυβερνητικός συνδικαλιστής επιδιώκει εμφανώς να επαναφέρει το μεταβατικό στάδιο του 2010 (!) κατορθώνοντας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του να αναστατώσει όλες τις δασικές υπηρεσίες και όχι μόνο, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε όλους τους εργαζόμενους της Α.Δ.Θ.Στ.Ε.

Ο Σύλλογός μας διαπιστώνει ότι παρά το αρχικό μούδιασμα και το κλίμα φόβου που επιβλήθηκε (πολύ περισσότερο αφού η συγκεκριμένη τακτική ξύπνησε μνήμες μαζικών πολιτικών επιστρατεύσεων εργαζομένων) εκδηλώνονται όλο και περισσότερες αντιδράσεις, διαψεύδοντας τον Συντονιστή που σε συνέντευξή του δήλωνε ότι δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες, ενώ αρκετοί συνάδελφοι ενημέρωσαν ότι θα προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια».

ΠΡΟΦΑΣΗ

Ο Σύλλογος αφού σημειώνει τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη δημόσια διοίκηση υπογραμμίζει ότι «η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένων και Διευθυντών με μορφές αναπλήρωσης δημιουργεί προϋποθέσεις εργασιακής ομηρίας, αποτελεί υποβιβασμό της υπαρκτής ή προσδοκώμενης υπηρεσιακής κατάστασης και δημιουργεί συνθήκες έλλειψης ισονομίας στη γενικότερη λειτουργία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πρόφαση ότι αποκαθιστάται η νομιμότητα, δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμες οι αποφάσεις».

Ο Σύλλογος, υπενθυμίζοντας ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που αφορούσε σε μετακινήσεις εργαζομένων στην Ήπειρο- Δυτ. Μακεδονία, θέτει τα εξής ερωτήματα: «Αλήθεια τι μας λέει το μεταβατικού χαρακτήρα άρθρο 51, που ακόμη και στις σημερινές του αποφάσεις το επικαλείται ο Συντονιστής κόντρα στην ίδια γνωμοδότηση του ΝΣΚ (56/2017) ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται άπαξ;

Αλήθεια ποιο δικαστήριο έκρινε παράνομες αποφάσεις ορισμού προϊσταμένων ώστε να υποχρεώνει τον Συντονιστή να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση με θετική ενέργεια προς το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου;

Κοινό χαρακτηριστικό της πρακτικής Γ.Γ. Γερακούδη στον ορισμό προϊσταμένων και της εφαρμογής Συντονιστή Ντίτορα "αποκατάσταση της νομιμότητας", αποτελεί η αδρανοποίηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όσον αφορά στις αρμοδιότητές του για τοποθετήσεις Προϊσταμένων (άρθρο 65 του Υ.Κ) και μεταθέσεις (άρθρο 67 του Υ.Κ).

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα: Ενόψει των κρίσεων προϊσταμένων που έχει διακηρύξει η κυβέρνηση ποια η σκοπιμότητα ανάκλησης των προϊσταμένων και ο διορισμός νέων; Ήταν όλες αυθαίρετες;

Είναι αποτελεσματική η Διοίκηση, διαφορετική από εκείνη του χθες και εν πολλοίς και του σήμερα; Είναι τώρα αποτελεσματικότερη η διοίκηση στην Α.Δ.Θ.ΣΤ.Ε.; Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί σώφρονα διοίκηση, οι γνώσεις και οι εμπειρίες του στελεχιακού - ανθρώπινου δυναμικού να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων;

Αναλογίζεται ο Συντονιστής τι κλίμα έχει δημιουργήσει με τη λογική του και τις αποφάσεις του σε όλες τις υπηρεσίες της Α.Δ. σήμερα; Ποια αποκατάσταση της νομιμότητας επιβάλλει την προσβολή της εργασιακής προσωπικότητας, πολύ περισσότερο σε εργαζόμενους με μεταπτυχιακές σπουδές; Αν κάποιοι προϊστάμενοι προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιωθούν, ποιος θα αναπληρώσει την ψυχική και ηθική ταλαιπωρία που υπέστησαν;»

Ο Σύλλογος σημειώνει επίσης τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει λάβει για να καλέσει τέλος «τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα των προσωπικών αντιπαραθέσεων, να μην εκχωρήσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα σε πιθανές σκοπιμότητες και πρακτικές διχασμού».

«ΚΡΑΤΟΣ – ΛΑΦΥΡΟ»

«Το Γενάρη του 2015» τονίζει ο Σύλλογος «είχαμε χαρακτηρίσει τις τότε πράξεις ως το "κύκνειο άσμα" μιας σειράς αυθαιρεσιών από την τότε Γενική Γραμματέα. Προσδοκούμε ότι αυτό το "άσμα " δεν θα σημάνει την απαρχή μιας εποχής ρεβανσισμού από τον Συντονιστή. Όπως το 2015 ο Σύλλογός μας στάθηκε απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, έτσι και σήμερα θα σταθεί αλληλέγγυος σε κάθε εργαζόμενο που αδικείται».

«Δυστυχώς η αντίληψη για το κράτος - λάφυρο δεν άλλαξε ποτέ, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τη δημόσια διοίκηση σαν φέουδο και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Καμιά πρόθεση για ουσιαστική βελτίωση, κούφιες εξαγγελίες για απλά προβλήματα που όμως λιμνάζουν για δεκαετίες και θα συνεχίζουν να μας ταλανίζουν όσο αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές που θέλουν δημοσίους υπαλλήλους πειθήνιους και ελεγχόμενους, χωρίς ικανό και αξιοκρατικό πλαίσιο διοικητικού δικαίου».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας θα συνεδριάσει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα. Συνεδρίαση όπου μεταξύ άλλων θα γίνει «ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Αυθαιρεσίες νέων Συντονιστών, σοβαρά προβλήματα στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, λειτουργικά προβλήματα στις Δασικές υπηρεσίες, Πράσινο Ταμείο, Οργανογράμματα και Κινητικότητα στις ΑΔ. ) - Αποτίμηση της μεγάλης επιτυχίας της απεργίας - αποχής για την Αξιολόγηση».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass