ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ανάπτυξη μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση

• «Δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στην ελεύθερη αγορά για τις ανοιχτές τιμές»

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2017 22:07

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κτηνοτροφία στην παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου εξήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του σε μεγάλες κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της Καρδίτσας, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα ΜΜΕ επισήμανε πως η Θεσσαλία είναι η «καρδιά» του αγροτικού κόσμου, επομένως από αυτή θα ξεκινήσει και η μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της γεωργίας στη χώρα μας!


Ειδικότερα, ο υπουργός χθες το πρωί επισκέφθηκε το τυροκομείο «Κίσσας», την προβατοτροφική μονάδα του Κ. Κωφού στο Μουζάκι και την αγελαδοτροφική μονάδα «Τρέμμας» που δραστηριοποιείται στην εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και στην παραγωγή κρέατος.

 

ΚΕΦAΛΑΙΟ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Κατά την ξενάγησή του στις κτηνοτροφικές μονάδες ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η Καρδίτσα διαθέτει σήμερα σημαντικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο (περίπου 200.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή) το οποίο αν συνδυάσει την παραδοσιακή εκτροφή με τους σύγχρονους όρους εκτροφής και την καινοτομία, μπορεί να αποτελέσει, όπως τόνισε, εργαλείο παραγωγής πλούτου.
Κατά τις συνομιλίες του με τους παραγωγούς ο Υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΤ για την υποχρεωτική αναγραφή στο γάλα. «Με το νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, καθιστούμε υποχρεωτική την ευκρινέστατη αναγραφή στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας αρμέγματος στις συσκευασίες τους και στο κρέας της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης. Η διάταξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του υπουργείου και της Κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την επίλυση δυσχερειών σε σημαντικούς τομείς όπως είναι το κόστος παραγωγής, η εξασφάλιση της ρευστότητας των παραγωγών, η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, το φορολογικό και το ασφαλιστικό των γεωργοκτηνοτρόφων κ.ά..
Τέλος, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε πως ένα σημαντικό μέρος των πόρων το νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα κατευθυνθεί στον κτηνοτροφικό κλάδο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης και της παραγωγής πλούτου».
Ακολούθησαν συναντήσεις με τις Διοικήσεις της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Καρδίτσας και στην συνέχεια αργά το μεσημέρι ο κ. Αποστόλου έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου δέχθηκε ερωτήσεις για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες.
«Κοινή είναι η πεποίθηση όλων ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση» δήλωσε στη συνέντευξη «και το μόνο που απομένει πλέον είναι να προχωρήσουμε στο μείζον ζήτημα της ανάπτυξης στην οποία βασικό ρόλο θα παίξει η παραγωγική ανασυγκρότηση». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ποντάρει στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, γι’ αυτό εξάλλου θα δώσει το παρών ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της Λάρισας.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ
Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις των πληρωμών στην αγορά και τις ανοιχτές τιμές στην παράδοση των αγροτικών προϊόντων, ο κ. Αποστόλου είπε πως ήδη η κυβέρνηση προωθεί τη νομοθέτηση της πληρωμής των παραγωγών εντός προθεσμίας 60 ημερών το αργότερο. Όμως για τις τιμές σε μια ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, αν και ασκούνται πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση!
Ο υπουργός συμβούλευσε τους αγρότες να συνεργαστούν προκειμένου να αποκτήσουν τη δύναμη που χρειάζεται για τη διεκδίκηση καλύτερων τιμών.
Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο κ. Αποστόλου τόνισε πως οι όροι ανταποδοτικότητα και αλληλεγγύη δεν πρόκειται να εκλείψουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή τα οποία διαφοροποιούν συνεχώς τα δεδομένα σε σχέση με τις αποζημιώσεις κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί συνολικά.
Πάντως το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός ανταποκρίνεται ικανοποιητικά αφού μειώθηκε αισθητά ο χρόνος καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους από έναν χρόνο στους 6 περίπου μήνες.
Αναφορικά με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας που υπολειτουργεί και το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος που στερείται προσωπικού, ο Υπουργός δεν έδωσε κάποια σαφή απάντηση, εκτός από το ότι είπε πως το πρώτο θα πρέπει να στηριχτεί και το δεύτερο να ενισχυθεί με προσλήψεις οι οποίες ωστόσο «σκοντάφτουν» στους μνημονιακούς περιορισμούς!
«Από το τέλος του 2018 και μετά που τα χέρια μας θα είναι λυμένα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις» πρόσθεσε χαρακτηριστικά!
Μιλώντας για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως δίνονται ήδη ενισχύσεις στους νέους αγρότες ενώ στα νέα Σχέδια Βελτίωσης θα προβλέπονται και επιπλέον κίνητρα για τους νέους κτηνοτρόφους.
Προέτρεψε τους παραγωγούς να στραφούν στη δημιουργία ελληνικού ιστού παραγωγής ζωωτροφών για να ρίξουν τις τιμές, ενώ για τους μεσάζοντες υπογράμμισε πως βήμα σύγκρουσης με τα συμφέροντα είναι η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα, μα και η εκτύπωση στην απόδειξη πώλησης του κρέατος της προέλευσής του.
Τέλος για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, ο κ. Αποστόλου επανέλαβε τη σχετική πρωθυπουργική δέσμευση για εφαρμογή μέχρι τέλος του χρόνου. Όμως τόνισε πως αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν το οικονομικό κενό που θα υπάρξει χωρίς να δημιουργηθούν αντίστοιχα θέματα. «Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορώ να πως τίποτε πριν ολοκληρωθεί» τόνισε αλλά δεν διέψευσε δημοσιεύματα περί επιβολής φόρου στο τσίπουρο.

 

ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ «ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ»
Ο κ. Αποστόλου στη συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας αναφέρθηκε στη φορολογία των αγροτών λέγοντας πως τα στοιχεία του προηγούμενου οικονομικού έτους διαψεύδουν όσους έκαναν λόγο για αύξηση των φόρων, προαναγγέλλοντας θετικές αλλαγές το 2018.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος έθεσε προς τον Υπουργό το αίτημα της δημιουργίας Κτηνοτροφικών Πάρκων στον Νομό σύμφωνα με τις μελέτες που έχει εκπονήσει η ΑΝΚΑ.
Έθεσε επίσης επιγραμματικά και τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής και η δίκαιη φορολόγησή τους, η ταχύτερη εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η ένταξη περισσότερων αγροτών στα προγράμματα Νέων Αγροτών και Νιτρορύπανσης, η χρηματοδότηση της κατασκευής νέων αυτόματων θυροφραγμάτων, για τα οποία ο Δήμος Καρδίτσας έχει έτοιμες μελέτες, καθώς και η ολοκλήρωση βασικών υποδομών στον αγροτικό τομέα, όπως τα κλειστά αρδευτικά του Σμοκόβου.
Απαντώντας ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι έχει επισπευστεί κατά πολύ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, παρά την αύξηση των καταστροφών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και την απεργία διαρκείας των εκτιμητών. Γίνεται επίσης - όπως είπε - προσπάθεια να υποστηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι αγρότες όχι μόνο για να ξεκινήσουν, αλλά κυρίως για να παραμείνουν στη γεωργία και μετά το τέλος της περιόδου ενίσχυσης. Είδε ακόμη θετικά την ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων επισημαίνοντας πάντως ότι απαιτείται προσοχή σε θέματα χρήσεων γης.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση» με συμμετέχοντες φορείς του αγροτικού χώρου του νομού Καρδίτσας.
Στην περιοδεία τον κ. Αποστόλου συνόδευαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, καθώς επίσης ο συντονιστής της ΝΕ Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου και τοπικά κομματικά στελέχη.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass