Το πολιτικό και προσωπικό στίγμα της εκλογής Κ. Αγοραστού

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2019 22:22

Στο 55,74%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του αντιπάλου του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα, που περιορίστηκε στο 25,15%, διαμορφώνεται η εκλογική επίδοση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του για την επόμενη τετραετία.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών στις 4 κάλπες για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις –ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές- δεν επέτρεψαν ούτε και μέχρι χθες αργά το βράδυ να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων έφθασε στο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων στο 97,97%, ενώ απομένει η καταχώρηση αποτελεσμάτων για 33 ακόμα εκλογικά τμήματα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες (3 για τη Λάρισα, 5 για τα Τρίκαλα, 6 για την Καρδίτσα, 18 για τη Μαγνησία και 1 για τις Β. Σποράδες). Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέχρι χθες το βράδυ τα συνεργεία της Περιφέρειας αναζητούσαν εναγωνίως αλλά χωρίς αποτέλεσμα τα αποτελέσματα για τα εκλογικά τμήματα 32ο Αγιάς στη Μελιβοία, 192ο Λάρισας στη Γιάννουλη και 550ο Φαρσάλων στην πόλη των Φαρσάλων.

Με την ενσωμάτωση 1.592 από τα 1.625 συνολικά εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με το ποσοστό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων να φθάνει στις 24.024 ψήφους και ποσοστό 5,53% ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης εξασφαλίζει 228.635 ψήφους και ποσοστό 55,74% έναντι 103.160 ψήφων και ποσοστό 25,15% του αντιπάλου του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα που υποστηρίχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Τάσος Τσιαπλές με 28.843 ψήφους εξασφαλίζει ποσοστό 7,03%, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας 22.224 ψήφους και ποσοστό 5,42% και την επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Μαρία Μπίλλη με τους 10.287 ψήφους να περιορίζεται στο 2,51%. Μικρότερες δυνάμεις κατέγραψαν ο Θανάσης Ακρίβος 7.239 και 1,76%, ο Στάθης Ντούρος 5.843 και 1,42% και ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος 3.965 και 0,97%.

Μετά την πρώτη ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων τα επιτελεία των περιφερειακών παρατάξεων άρχισαν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων, που σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις επηρεάστηκαν από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χωρίς πάντως να υποβαθμίζεται η συμβολή των υποψηφίων επικεφαλής αλλά και περιφερειακών συμβούλων στο τελικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έτσι, τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα για μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας στον συντηρητικό χώρο με την παράλληλη υποχώρηση των δυνάμεων τόσο της Ακροδεξιάς όσο και της Αριστεράς με βασικό άξονα το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς οι πολιτικές επιρροές στις περιφερειακές εκλογές είναι πιο έντονες συγκριτικά με τις δημοτικές εκλογές.

Η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε θετικά για τους υποστηριζόμενους υποψηφίους της στις περιφέρειες όπου αποδείχθηκε κυρίαρχη πολιτική δύναμη –εξέλεξε 5 από τους 6 περιφερειάρχες που εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή -Κεντρ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη, Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη και Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου- και διεκδικεί με αξιώσεις και τις υπόλοιπες περιφέρειες στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Η επιρροή του πολιτικού κλίματος στη χώρα υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Αγοραστού φυσικά δεν μειώνει την αξία του προεκλογικού αγώνα και της προσπάθειας του υποψήφιου περιφερειάρχη, που κατόρθωσε να πείσει για το πρόγραμμά του με εγγύηση τα χιλιάδες έργα σε όλη την περιφέρεια με αποτέλεσμα να υπερβεί το 52-53% σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ακόμα και σε αυτές που αντιμετώπισε μικροπροβλήματα στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Αντίστοιχα η σημαντική μείωση των δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος πανελλαδικά επηρέασε την εκλογική επίδοση του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα, ο οποίος αν και εξέπληξε τη Θεσσαλία στις προηγούμενες εκλογές, προχθές σε καμία περίπτωση δεν κατόρθωσε να διατηρήσει αθροιστικά τις δυνάμεις τόσο του ίδιου όσο και της υποστηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη στις προηγούμενες εκλογές. Στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος πάντως συνέβαλε σημαντικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμα και των ίδιων των στελεχών της παράταξης, και ο ελάχιστος χρόνος προεκλογικής καμπάνιας του συνδυασμού, γεγονός που προκάλεσε γκρίνια μεταξύ τόσο των δύο πολιτικών σχημάτων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα όσο και των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων.

Συρρικνωμένα εμφανίζονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ποσοστά του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ Τάσου Τσιαπλέ, ο οποίος με το 7,03% υπολείπεται κατά τρεις και πλέον ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ποσοστού που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας (10,43%), ενώ με το 5,42% η Πρωτοβουλία του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα καθίσταται δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποδειχθεί ανερχόμενη δύναμη.

Εντυπωσιακή είναι και η πτώση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλία καθώς η Ελληνική Αυγή της Μαρίας Μπίλλη με το ισχνό 2,51% μένει μακριά από τις καλές επιδόσεις του Παναγιώτη Ηλιόπουλου στις εκλογές του 2014 (6,91%). Η εντυπωσιακή πτώση ερμηνεύεται από τη γενικότερη συρρίκνωση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής πανελλαδικά αν και αποτελεί άξιο προς διερεύνηση σε ποια κατεύθυνση κινήθηκαν οι απώλειες όταν στις ευρωεκλογές οι απώλειες δείχνουν ότι στράφηκαν προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε χαμηλότερα ποσοστά συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές κινήθηκαν και τα ποσοστά των Στάθη Ντούρου και Κων. Δελημήτρου, που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς. Αν και οι παρατάξεις των δύο θα αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Αριστεράς και ο κατακερματισμός τους επηρέασε τη δική τους παρουσία στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ

Νωρίς χθες το απόγευμα ο καθηγητής Νίκος Τσιλιμίγκας σε ανακοίνωσή του συγχαίρει τον Κώστα Αγοραστό για τη νίκη που επέτυχε στις περιφερειακές εκλογές, του εύχεται «δημιουργική θητεία για το καλό και την προοπτική της Θεσσαλίας» και αναφέρει: «Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους τους Θεσσαλούς που εμπιστεύθηκαν τον συνδυασμό μας, εκτιμώντας τη λιτή μας παρουσία και τον μεστό και καθαρό προγραμματικό μας λόγο. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους για τον όμορφο αγώνα που δώσαμε μαζί. Και βέβαια τους συνεργάτες μου και τη νομική μου σύμβουλο, κ. Μπουρνόβα Νικολέττα, που αδιάκοπα πλαισίωσαν την προσπάθειά μου.

Είμαι βέβαιος ότι μαζί και με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, από τις θέσεις που η ψήφος των Θεσσαλών πολιτών μας ορίζει».

Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Στην πορεία της Πρωτοβουλίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ο καθηγητής Δημ. Κουρέτας σε ανάρτησή του για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ευχαριστεί όσους τον στήριξαν και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αρχές Δεκέμβρη είχαμε συμφωνήσει με αρκετούς να το τολμήσουμε. Και το τολμήσαμε. Γύρισα με το αμάξι μου όλη τη Θεσσαλία εξηγώντας και μιλώντας με κόσμο. Έκανα 18.500 χιλιόμετρα μόνος μου σε έξι μήνες. Θυμάμαι τον Φλεβάρη γυρνώντας από τα χωριά της Καλαμπάκας ξημερώματα, έφυγα από τον δρόμο και ξύπνησα από τον θόρυβο που έκαναν οι ράγες του τρένου. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Όμως το πίστεψα.

Προσπάθησα με όλους τους ανθρώπους που ήρθαν μαζί μου, που τους υπερευχαριστώ, να εξηγήσω ποια θα μπορούσε να ήταν η πορεία της Θεσσαλίας με τα χρήματα που ήδη είχαμε και δεν τα είχαμε αγγίξει. Ο κ. Αγοραστός δεν μπήκε σε καμία σοβαρή συζήτηση. Το ίδιο και ο κ. Τσιλιμίγκας. Άρα πέρασε η προεκλογική περίοδος χωρίς να συζητήσουμε σοβαρά. Μόνο κορόνες χωρίς ουσία. Έμαθα όμως κάτι και πήρα ένα μεγάλο μάθημα που με κάνει σοφότερο όλο αυτό το εννιάμηνο.

Η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει μάθει από την κρίση τίποτα απολύτως».

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass