Συμβούλιο με ευχές, συναίνεση αλλά και ένταση

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ * ΤΑ… ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2020 22:09

Η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη νέα χρονιά τα είχε όλα.

Ευχές που κυριάρχησαν στην τελετή κοπής της βασιλόπιτας, παρουσία μάλιστα του Μητροπολίτη Ιερώνυμου, και στον σύμβουλο Ρίζο Κομήτσα, προσφάτως χειροτονηθέντα ιερέα για «αξιοσύνη στο νέο θεάρεστο έργο που έχει αναλάβει στους κόλπους της εκκλησίας».

Συναίνεση όταν συζητήθηκαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους διαμαρτυρόμενους Θεσσαλούς αγρότες να ζητούν και να λαμβάνουν τη στήριξη του περιφερειάρχη στον αγώνα τους, αλλά και στα αιτήματά τους.

Ένταση μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας και του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια, αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των υπαλλήλων.

Στις επερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις αμερικανικές βάσεις στην 110 ΠΜ τονίστηκε η αναρμοδιότητα του Συμβουλίου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το ίδιο ισχύει και για τη «Βιοκεράλ», όπου –όπως ειπώθηκε- άλλες υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την κατάσβεση της φωτιάς και της απομάκρυνσης των αδρανών υλικών.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του «ευχήθηκε στο Σώμα να έχει την ωριμότητα και την ικανότητα να προσφέρει στον συνάνθρωπο, και στην Περιφερειακή αρχή να πρωτοπορεί στα αυτοδιοικητικά πράγματα, όπως το κάνει. Η κεντρική διοίκηση να εμπιστεύεται την Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκηση και όποια κυβέρνηση το κάνει πράξη, θα είναι πετυχημένη. Να υπάρξουν περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση κι αυτή να έχει τον άνθρωπο ως πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική της». Ευχήθηκε ακόμη «η Περιφερειακή αρχή να συνεχίσει να πορεύεται με συλλογικότητα και ενωτικό πνεύμα, όπως φυσικά κι όλες οι παρατάξεις». Μίλησε για την «Ευρώπη των περιφερειών» και όχι «την Ευρώπη των κρατών, που πίκρανε και δίχασε τον κόσμο, σε Βορρά και Νότο», και συμπλήρωσε πως «η Ευρώπη των περιφερειών μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για την παρουσία του στην κοπή της πίτας, ευχήθηκε σε όλους «υγεία, συνεργεία, αγάπη και αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε πως «η περιφερειακή αρχή κάνει πράξη το εμείς και όχι το εγώ. Δεν χωρούν μικρότητες στο Συμβούλιο και να είναι σίγουροι όλοι πως εμείς κάνουμε υπερκομματικό πατριωτισμό, χωρίς αποκλεισμούς».

Να σημειωθεί πως το φλουρί βρήκε ο Τρικαλινός σύμβουλος της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Θανάσης Τσιάρας, ο οποίος κέρδισε ένα φλουρί κωνσταντινάτο.

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟ ΚΟΜΗΤΣΑ

Ακολούθησαν ευχές τόσο από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, όσο και από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Τσιλιμίγκα προς τον Ρίζο Κομήτσα, για τα νέα του ιερατικά καθήκοντα που ανέλαβε στην Ανατολή Αγιάς, με τον πρώτο μάλιστα να μιλά με κολακευτικά λόγια για τη γενικότερη παρουσία του πρώην δημάρχου Κιλελέρ στα κοινά. Συγκινημένος ο κ. Κομήτσας, ο οποίος φορούσε ράσα, ευχαρίστησε το Συμβούλιο για τα καλά του λόγια, έκανε έναν απολογισμό της 30ετούς παρουσίας του στα κοινά και στην Αυτοδιοίκηση και έθεσε τον εαυτό του, με τη νέα του ιδιότητα στις υπηρεσίες όλων. Μάλιστα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, αποχώρησε διότι εκκρεμούσε συνάντηση με τον Μητροπολίτη, ενώ διευκρίνισε ότι αναμένει από νομικούς να του απαντήσουν στο ερώτημα περί ασυμβίβαστου, με πιθανότερη εξέλιξη την παραίτησή του.

ΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΙΟΚΕΡΑΛ

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Τσαπλές στην επερώτηση της παράταξής του «για την επικίνδυνη», όπως χαρακτήρισε, τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ ζήτησε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να ενημερωθεί «αν τάσσεται ενάντια στην επικύρωσή της από τη Βουλή, αν τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στην 110 Π.Μ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο και αν ναι, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εκφράσει αυτή τη θέση προς την κυβέρνηση επισήμως».

Μάλιστα υπήρξε και σχετική εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης κ. Παπαστεργίου, η οποία κάλεσε το Σώμα να παραστεί και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.

Σχολιάζοντας την επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «επειδή ανήκουμε στο δόγμα του ΝΑΤΟ, δυστυχώς μόνο να πούμε μπορούμε και όχι να κάνουμε. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική. Το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης είναι καλοδεχούμενο και όσοι μπορούν να παραστούν, καλά θα κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη ερώτηση της παράταξής του, ο Τάσος Τσιαπλές ζήτησε να μάθει «πόσο επικίνδυνα είναι τα αποθηκευμένα υλικά, που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο της Βιοκεράλ και τι μέσα θα χρησιμοποιήσει η περιφέρεια για να τα απομακρύνει».

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός απάντησε ότι «το εργοστάσιο παραμένει κλειστό, την ευθύνη κατάσβεσης της φωτιάς έχει ο Δήμος Κιλελέρ και η Πυροσβεστική υπηρεσία, κατόπιν δικαστικής εντολής, ενώ η απομάκρυνση των υλικών, εφόσον δεν το πράξει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης». Ακόμη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι «τα μείγματα που καίγονται στο εργοστάσιο είναι επικίνδυνα απόβλητα».

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο Συμβούλιο παρέμβαση έκανε και αντιπροσωπεία αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, κατήγγειλε καταρχήν «τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την παρουσία των ΜΑΤ στον Ε65» κι εν συνεχεία αναφέρθηκε στα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών (κόστος παραγωγής- χαμηλές τιμές των προϊόντων). Ο γραμματέας της ΕΟΑΣΝ Λάρισας και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτζής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμβυκούχοι της επαρχίας με τη διανομή του χύμα τσίπουρου και ζήτησε τη στήριξη της περιφερειακής αρχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται μεθαύριο Σάββατο στην έκθεση Αgrotica της Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η περιφέρεια είναι στο πλευρό των αγροτών και το αποδεικνύει συνεχώς με έργα. Υλοποιούμε χιλιάδες έργα που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Μόλις σήμερα ανακοινώσαμε την ένταξη χιλίων περίπου παραγωγών στα Σχέδια Βελτίωσης και 22 νέων έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ, ενώ προ ημερών δώσαμε 35 εκατομμύρια στους Νέους Αγρότες. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και κατά των πανωτοκίων. Σχετικά με το πρόβλημα των τον αμβυκούχων, είχαμε προβλέψει από πρόπερσι το πρόβλημα στην εφαρμογή της νομοθεσίας». Τέλος, ο περιφερειάρχης κάλεσε τους αγρότες «να βάλουν πλάτη για την εκτροπή του Αχελώου» και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της ΚΑΠ.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ένταση επικράτησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε το θέμα που έθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την άμεση εφαρμογή των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μάρκου κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για «αδράνεια, στη μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, στη μη ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας σε Λάρισα και Καρδίτσα και στην μη ύπαρξη γιατρού εργασίας στην Καρδίτσα». Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Τρικαλινός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας κάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου «να ασχολείται και με τις υποχρεώσεις του στην υπηρεσία εκτός από το συνδικαλισμό», με τον κ. Μάρκου να απαιτεί να ανακαλέσει ο Τρικαλινός σύμβουλος. Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η παρεξήγηση λύθηκε.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι «από τον Σεπτέμβριο έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του για την εφαρμογή των μέτρων και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο ίδιος για το αν, πότε και σε ποιους εφαρμόστηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων και των χώρων εργασίας των υπαλλήλων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νέο Διοικητήριο της Λάρισας (Θεοφράστου) αλλά και σ’ αυτό που κατασκευάζεται στην Καρδίτσα «το οποίο είναι από τα μοναδικά σε όλη την Ελλάδα». Σχετικά με το «αν κάποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό είναι θέμα συνείδησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass