ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ

Το Ραμαζάνι τέλειωσε, οι διαμαρτυρίες άρχισαν...

* «Να φύγουν, δεν τους θέλουμε» λένε κάτοικοι *«Βρείτε μας χώρο» λένε οι μουσουλμάνοι

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016 12:00

 

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Ώρα 7.50 το πρωί. Στο παρκάκι Παραδείσου της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Καμιά σαρανταριά μετανάστες, κυρίως Πακιστανοί, περιμένουν με βγαλμένα τα παπούτσια τους και σεντόνια στο έδαφος. Ο ιμάμης που ήρθε από την Αθήνα, βγάζει το λάπτοπ από την τσάντα και αρχίζει να διαβάζει προσευχές.

«Ο θεός είναι μεγάλος» φωνάζει και όλοι τον ακούν με ευλάβεια και προσοχή. Είναι η γιορτή Ιντούν Φιτάρ που γίνεται κάθε χρόνο με τη λήξη του Ραμαζανίου. Τόσες μέρες νηστείας και φτάνουν στο τέλος τους.

Η προσευχή είναι σύντομη και μετά το κήρυγμα οι προσκυνητές χαιρετούν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον με χαμόγελο. Μα δεν συμφωνούν όλοι με αυτό.

«Να φύγουν. Τελευταία φορά που θα κάνουν αυτήν την προσευχή στην πλατεία» κάποιοι κάτοικοι και επαγγελματίες στην περιοχή της Νέας Σμύρνης φωνάζουν και μόλις αντιλαμβάνονται την παρουσία της «Ε» λένε «Δεν τους θέλουμε. Κάναμε υπομονή αλλά δεν μας αρέσει αυτό που γίνεται. Να πάνε αλλού γιατί θα λάβουμε τα μέτρα μας από του χρόνου» τονίζουν απειλητικά.

Κάθε τόσο οι προσκυνητές, κοιτάζουν προς τα πίσω με ανήσυχα βλέμματα, παρά το γεγονός πως η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή. Άλλοι πάλι προσκυνητές, λίγο πιο αργοπορημένοι, έρχονται με τα φορτηγάκια που οδηγούν τα αφεντικά τους. Είναι κυρίως άτομα που δραστηριοποιούνται στα χωριά της Λάρισας με αγροτικές εργασίες. Όλοι δέχονται να μιλήσουν στην «Ε» τόσο για τη γιορτή τους όσο και για την κατάσταση που βιώνουν στη Λάρισα.

Πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο ιμάμης: «Είναι μια μεγάλη γιορτή για εμάς. Μετά τη νηστεία τόσων ημερών έρχεται η στιγμή που το Ραμαζάνι τελειώνει. Η νηστεία σε κάνει να νιώθεις όμορφα και η γιορτή αυτήν ολοκληρώνει τη χαρά και τη γαλήνη».

Τον λόγο παίρνει ο βοηθός του ιμάμη με καλύτερα ελληνικά μας εξηγεί «Το Ιντούλ Φιτάρ είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας. Στη συνέχεια, οι εορτασμοί και η ευθυμία εκδηλώνονται συνήθως με τις επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και των φίλων για την ανταλλαγή ευχών. Οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν όχι μόνο το τέλος της νηστείας αλλά δοξάζουν τον Αλλάχ για τη βοήθεια και δύναμη που θεωρούν ότι τους έδωσε μέσω του προηγούμενου μήνα».

Τριγύρω και οι «ντόπιοι» Πακιστανοί. Που ζουν και εργάζονται στη Λάρισα και στις γύρω περιοχές. Τους ρωτάμε αν νιώθουν άβολα για το γεγονός ότι κάνουν την γιορτή στην πλατεία και λένε «Είναι πολύ άσχημο για εμάς να γίνεται κάτι τέτοιο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ο κόσμος νιώθει άσχημα και το ίδιο νιώθουμε και εμείς. Θέλουμε να φροντίσει ο δήμος για ένα χώρο που να μπορούμε να γιορτάζουμε τη λήξη του Ραμαζανίου με ασφάλεια και χωρίς τέτοια βλέμματα από τους κατοίκους. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;».

Μαζεύουν τα σεντόνια τους, την ώρα που ένας οδηγός κάτι φωνάζει ενώ πατάει παρατεταμένα την κόρνα του αυτοκινήτου του, επί της οδού Σωκράτους. Πάντως σίγουρα δεν τους χαιρετάει...

Πίεση, η γειτονιά έχει τα δικά της. Υποβαθμισμένη είναι, παρεξηγημένη είναι. Δεν θέλουν κι άλλα στο κεφάλι τους. Μα και οι μετανάστες, μια ήσυχη γωνιά λένε πως ψάχνουν. Για να κοιτούν και να προσεύχονται με ασφάλεια προς τη Μέκκα. Θα βρεθεί λύση;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass