ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ημέρα πένθους, όχι γιορτής η 20ή Ιουλίου για τους Έλληνες

* Σκληρή κριτική Ντ. Αυγουστή για την καθιέρωση του Προφήτη Ηλία ως προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2016 11:11

Εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 42 ετών από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, της εισβολής που είναι ακόμα ανοιχτή πληγή στο κορμί της πατρίδας, πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος Κυπρίων νομού Λάρισας, έχοντας στο πλευρό του τις πολιτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές της πόλης.

Το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων έδωσε η έντονη κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων, Αυγουστίνος Αυγουστή, για τις παράλληλες... εορταστικές εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας για τον προστάτη Άγιο της Αεροπορίας Στρατού, Προφήτη Ηλία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται μάλιστα στο γειτονικό Στεφανοβίκειο!

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστή «η αποφράδα μέρα της 20ής Ιουλίου είναι μέρα πένθους για τους Έλληνες και ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για κανενός είδους εορταστικές εκδηλώσεις. Την μέρα αυτή οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχασαν στο πεδίο της τιμής πολλούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, τους οποίους η Ελληνική Πολιτεία (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία), δεν τιμά όπως αξίζει σε πραγματικούς Ήρωες.

Αντί πανηγυρικών εκδηλώσεων τη μέρα αυτή θα έπρεπε σε όλα τα στρατόπεδα και τις εκκλησίες μας να τελούνται αποκλειστικά και μόνο τα μνημόσυνα των παιδιών της Ελλάδας και της Κύπρου που έδωσαν από κοινού την τιτάνια μάχη, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από την τότε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Μητρός πατρίδος.

Με πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης καθιερώνεται ως ο Προστάτης του Όπλου της Αεροπορίας. Έτσι, την ίδια ώρα που πενθούμε για τα θύματα του Αττίλα, ταυτόχρονα εορτάζουμε πανηγυρίζοντες τον προστάτη Άγιο της Αεροπορίας Στρατού! Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος η 1η Στρατιά αρνήθηκε να διαθέσει την φιλαρμονική της για τους σκοπούς της εκδήλωσης!».

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για την επιστροφή των αιχμαλώτων, των προσφύγων και την εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα, στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία της Λάρισας, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιου.

Στην ομιλία του, ο αντιστράτηγος ε.α., Σπυρίδων Τσιρώνης, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού νομού Λάρισας, αφού παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα της εισβολής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο το 1974 δεν νίκησαν οι Τούρκοι, εμείς χάσαμε. Μόνο αν είχαν εφαρμοστεί τα Σχέδια Αμύνης της Κύπρου από το βράδυ της 19ης Ιουλίου, αφού οι πληροφορίες υπήρχαν, σήμερα δεν θα είχαμε μνημόσυνα για τους 4.000 περίπου νεκρούς και 1.619 αγνοούμενους Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους.

Πιστεύω ότι η υπόθεση της Κύπρου δεν θα διαλευκανθεί ποτέ. Απλά, από καιρού εις καιρό θα έχουμε μερικούς που θα προσπαθούν να ρίξουν λίγο φως σε αυτή τη βρόμικη ιστορία που παίχτηκε εις βάρος του ελληνικού και κυπριακού λαού».

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων που έφτιαξε ο Σύλλογος Κυπρίων στην πλατεία Αγ. Μπλάνα.

Στεφάνια κατέθεσαν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Καρυώτη Φωτεινή, της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, του Δήμου Λαρισαίων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Τάχος, του Αρχηγού Τ.Α. και του Διοικητή 1ης Στρατιάς ο ταξίαρχος Παπαγιαννούλης Μιλτιάδης, της Γενικής Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας ο αστυνόμος υποδιευθυντής Σκριάπας Ιωάννης, του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών «Κύπρος 1974» ο πρώην δήμαρχος Αγιάς, Ιατρός Βασίλειος Κουτσαντάς, της «ΕΛ.ΔΥ.Κ. ’74» ο Λάμπρος Πλίτσης, του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ο πρόεδρος Δημήτριος Κατσαρός, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ν. Λάρισας ο πρόεδρος Σπυρίδων Τσιρώνης, των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας ο Ευάγγελος Διβράμης, της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας ο πρόεδρος Δημήτριος Δραγανιδάκης, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας ο Γ.Γ. Νίκος Κουφοδήμος, του Συλλόγου Κρητών Λάρισας ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ντουρουντάκης, του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας ο πρόεδρος Χρήστος Τοπαλίδης, του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο ταμίας Ποζιός Κώστας.

Παρευρέθηκαν ακόμα, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΛΑΡΙΣΑ ΝΕΑ – ΑΡΧΗ» Ρένα Καραλαριώτου, η πολιτευτής Ελένη Αξιόγλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς κ. Ζάχος Μπατζιόλας, ο πρόεδρος Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας κ. Χρυσόμαλλος Θεόδωρος, από το ΛΑΟΣ ο κ. Δημήτριος Μητσιούλης, η Γ.Γ. του Συλλόγου Κρητών κυρία Όλγα Δημητρουλάκη- Δουφέκα, από τη ΛΕΚ Λάρισας οι Καρδαράς Γιάννης και Γερογιώκας Ηρακλής, μεγάλη αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Κυπρίων. Ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριακός Κενεβέζος και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας.

Η ΝΟΔΕ ΝΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Οφείλουμε όχι μόνο να μην ξεχνούμε τις επετείους, αλλά κυρίως να αγωνιστούμε μέσω της διπλωματικής οδού και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τους Κύπριους αδελφούς μας για την επανένωση της Μεγαλονήσου». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της για την 20ή Ιουλίου, που αποτελεί μια μαύρη επέτειο για το Ελληνικό Έθνος η ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σαν σήμερα πριν 42 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, με τον λεγόμενο Αττίλα I. Τα αποτελέσματα αυτής της απόλυτα επιθετικής και εχθρικής ενέργειας, ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών, ο διωγμός οικογενειών και κυρίως η διχοτόμηση της Κύπρου. Το πέρασμα τόσων ετών δεν έχει εξασθενήσει ούτε τις μνήμες μας, ούτε και τις ευαισθησίες μας. Αντιθέτως, οφείλουμε όχι μόνο να μην ξεχνούμε αλλά κυρίως να αγωνιστούμε μέσω της διπλωματικής οδού και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τους Κύπριους αδελφούς μας, με απώτερο στόχο το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση της Μεγαλονήσου. Άλλωστε, οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία, με την απόπειρα πραξικοπήματος και την ένταση που επικρατεί, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για επίλυση των όποιων διαφορών στην περιοχή μας και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής σταθερότητας και ασφάλειας. Στους Κύπριους αδερφούς μας που διαβιούν στον νομό Λάρισας και συναποτελούν τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου τους, ευχόμαστε σύντομα όλοι μαζί να αντικρίσουμε «μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένα επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις» καταλήγει η τοπική ΝΔ.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass