ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ “ANIM.A.L.’’ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Αδέσποτα σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 11:40

Της Ζωής Παρμάκη

Οι φιλόζωοι θεωρούν ότι η Λάρισα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» με τα αδέσποτα.

Στα μέσα του καλοκαιριού παρατηρήθηκε αύξηση των αδέσποτων κουταβιών στην πόλη εξαιτίας των γεννήσεων και της εγκατάλειψής τους από τους ιδιοκτήτες τους, για να έρθει ο Δεκαπενταύγουστος με τις δηλητηριάσεις ζώων που από τότε δεν έχουν σταματημό.

Η Πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες και να ελέγξει την κατάσταση, οπότε τα φιλοζωικά σωματεία προσπαθούν να βοηθήσουν με όσα μέσα διαθέτουν. «Μέσα από τη δραστηριοποίηση του σωματείου μας στον Δήμο Λάρισας, διαπιστώνουμε ότι η πόλη μας, όπως και πολλές άλλες, βρίσκεται σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” σχετικά με τον αριθμό των αδέσποτων ζώων, που αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα κοινωνικό πρόβλημα», αναφέρει στην «Ε» η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας ‘’Anim.A.L.’’ Μαρία Κοντού και προσθέτει ότι «καθημερινά το σωματείο δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων για εγκαταλελειμμένα ζώα, τραυματισμένα, θύματα δηλητηρίασης, επιθετικά. Πρόκειται για μια πληθώρα περιστατικών που είναι μη διαχειρίσιμη από μια ομάδα εθελοντών όπως είμαστε εμείς. Ακρογωνιαίος λίθος του προβλήματος είναι ο τεράστιος αριθμός αδέσποτων ζώων που προέρχεται τόσο από γέννες αδέσποτων, όσο και δεσποζομένων ζώων».

Η μείωση των αδέσποτων καθίσταται ακατόρθωτη και ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται παρά τις προσπάθειες του Δήμου, ο οποίος μέσα από τη λειτουργία του Κυνοκομείου έχει στειρώσει μεγάλο αριθμό σκυλιών, και παρά τις προσπάθειες εθελοντών και σωματείων.

Πεποίθηση των εθελοντών του ‘’Anim.A.L’’ είναι πως «η ακολουθούμενη πολιτική ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση κάτι που έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν με αναλυτικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην ηγεσία του Δήμου Λαρισαίων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Κοντού «ακόμα και αν καταφέρναμε με έναν μαγικό τρόπο να στειρώσουμε άμεσα όλα τα αδέσποτα ζώα, το θέμα θα διαιωνίζεται επ΄ άπειρον, αφού δεν λαμβάνονται μέτρα αποτροπής δημιουργίας αδέσποτων. Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι σύνθετο. Χρειάζεται προσέγγιση σε πολλά επίπεδα και πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του και όχι να χτυπάμε το σύμπτωμα. Απαιτείται πολιτική βούληση».

Τα αδέσποτα ζώα προέρχονται κυρίως από τη μη στείρωση δεσποζόμενων ζώων και τη νοοτροπία του Έλληνα πολίτη να πετάει τα νεογνά του ζώου του στους δρόμους. Την εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων αφού οι ελεγκτικές αρχές δεν λειτουργούν αποτρεπτικά. Την πλήρη απουσία ενημέρωσης πολιτών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Φιλοζωικό Σωματείο έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων προς τον Δήμο Λαρισαίων.

Αρχικά αναφέρουν τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου επισημαίνοντας ότι είναι «προβληματική η διαχείριση των υιοθεσιών ζώων από το Κυνοκομείο. Κατά καιρούς έχουν δοθεί ζώα αστείρωτα, σε εντελώς ακατάλληλους ανθρώπους, τα οποία είτε ποτέ δεν στειρώνονται από τους ιδιοκτήτες και γεννάνε ανεξέλεγκτα είτε καταλήγουν και πάλι αδέσποτα. Με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνεται αντί να μειώνεται όπως θα ήταν αναμενόμενο. Προτείνουμε την εφαρμογή σωστών πρακτικών, που ήδη εφαρμόζονται από κυνοκομεία άλλων δήμων όπως είναι ερωτηματολόγιο, έλεγχος υποψηφίων πριν αλλά και μετά από την υιοθεσία σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία».

Ζητούν τη διεύρυνση του ωραρίου του Κυνοκομείου με κυλιόμενα ωράρια - εφημερίες, στελέχωση με περισσότερο προσωπικό και με πρόσκληση εθελοντών ώστε να λειτουργεί σωστά και οργανωμένα ως μια πρότυπη δημοτική υπηρεσία που παρέχει συνεχή φροντίδα στα ζώα που διαχειρίζεται.

Επίσης, να τοποθετείται στα σημεία που γίνεται η επανένταξη των ζώων αφίσα του Δήμου στην οποία θα αναφέρεται ρητώς ότι τα ζώα αυτά είναι υπό την αιγίδα του Δήμου και κάθε προσπάθεια δηλητηρίασης ή κακοποίησης τους διώκεται, έτσι ώστε να αποθαρρύνονται οι «καλοθελητές».

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ταΐστρας και ποτίστρας στα σημεία επανένταξης, μια χειρονομία που όχι μόνο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ζώων, αλλά θα ενδυναμώσει στους συμπολίτες την αντίληψη ότι τα ζώα της πόλης είναι συγκάτοικοί μας με τους οποίους μοιραζόμαστε τον οικιστικό ιστό, και όχι απόβλητα, μιάσματα που πρέπει να απομακρυνθούν, εξοντωθούν, εκδιωχθούν.

Σχετικά με τις αδέσποτες γάτες προτείνουν οι εγκαταστάσεις του Κυνοκομείου να χρησιμοποιηθούν για στειρώσεις γατιών σε συνεργασία με τα σωματεία που θα αναλάβουν την περισυλλογή των ζώων και με εθελοντές κτηνιάτρους (κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου).

Να λειτουργήσει το Κυνοκομείο και ως χώρος περίθαλψης τραυματισμένων ζώων, «κάτι για το οποίο δεν έχει ληφθεί η ανάλογη μέριμνα από τον Δήμο, παρόλο που το ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα ζώα τραυματισμένα να πεθαίνουν στον δρόμο μια και οι δικές μας δυνατότητες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές», αναφέρουν στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Λαρισαίων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τα μέλη του σωματείου πιστεύουν ότι «η ρίζα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων είναι το έλλειμμα φιλοζωικής παιδείας. Είναι πλέον παγκόσμια αποδεκτό ότι τα αδέσποτα ζώα προέρχονται από τα δεσποζόμενα.

Η πρόεδρος του ‘’Anim.A.L ‘’ έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας «Άνθρωποι και ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη». Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και το Σωματείο το παρουσιάζει από το 2013 σε πολλά σχολεία της Λάρισας. Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα στα σχολεία τους μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6937012850 ή στο e-mail: dogs.adoptions@gmail.com

Παράλληλα, τα μέλη του σωματείου προτείνουν να γίνει ενημέρωση των Λαρισαίων για τη στείρωση και για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώου μέσω φυλλαδίου που θα επισυνάπτεται στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ. «Υπόδειγμα τέτοιου φυλλαδίου έχει παραδοθεί από το σωματείο μας στην αρμόδια αντιδήμαρχο, αλλά δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο μέχρι σήμερα», τονίζει η κ. Κοντού.

Συγχρόνως προτείνουν τη διοργάνωση ημερίδων και σταθερό σημείο ενημέρωσης στην Κεντρική πλατεία σε συνεργασία με το προσωπικό του Κυνοκομείου. Τέλος, κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του ρόλου των υπηρεσιών ελέγχου «ρόλος των υπηρεσιών ελέγχου και εφαρμογής του ν. 4039/2012». «Ζητάμε τη βοήθεια του Δήμου στην ενημέρωση της αστυνομικής αρχής για τη σωστή τήρηση του Νόμου 4039 σε θέματα κακοποίησης των ζώων. Μας ενημερώνουν καθημερινά για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης των κανόνων ευζωίας δεσποζομένων ζώων καθώς και για πράξεις κακοποίησης σε αδέσποτα. Οι συμπολίτες μας που απευθύνονται για τα παραπάνω στην αστυνομία έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωποι με την έλλειψη ενημέρωσης των αρχών. Έχουμε προτείνει επανειλημμένως τη διοργάνωση συνάντησης -συζήτησης μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου και εφαρμογής του ν. 4039/2012 καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων», υπογραμμίζουν.

Το σωματείο αποτελείται από απλούς εθελοντές, ανθρώπους με δουλειές, δικά τους κατοικίδια, οικογενειακές υποχρεώσεις όπως λένε «δεν είμαστε υπάλληλοι του Δήμου, δεν είμαστε πανταχού παρόντες ή συνέχεια διαθέσιμοι, δεν είναι δυνατό να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο νομό, δεν έχουμε πανσιόν, ούτε είμαστε παντοδύναμοι. Επίσης δεν λαμβάνουμε απολύτως καμία κρατική επιχορήγηση, στηριζόμαστε αποκλειστικά στους εθελοντές και φίλους μας για τις δράσεις μας. Όλοι έχουμε σαν κοινό σκοπό να βοηθήσουμε τα αδέσποτα, όπως και όσο μπορούμε. Αν αναλάβουμε μία μικρή ευθύνη όλοι μας, ίσως κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass