ΛΑΜΠΡΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗ

«Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις και ρήγνυται ο Ιορδάνης»

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 15:36

«Φωνή Κυρίου επί των υδάτων βοά λέγουσα: Δεύτε λάβετε πάντες, Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Πνεύμα φόβου Θεού, του επιφανέντος Χριστού. Σήμερον των υδάτων, αγιάζεται η φύσις και ρήγνυται ο Ιορδάνης και των ιδίων ναμάτων επέχει το ρεύμα, Δεσπότην ορών ρυπτόμενον.

Ως άνθρωπος εν ποταμώ, ήλθες Χριστέ Βασιλεύ, και δουλικόν Βάπτισμα λαβείν, σπεύδεις αγαθέ, υπό των του Προδρόμου χειρών, δια τας αμαρτίας ημών φιλάνθρωπε».

Όλα τα παραπάνω «καταθέτει» η Εκκλησία μας, υμνολογώντας για την «θεότρομη γιορτή», τα Άγια Θεοφάνια, για τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού.

Έτσι, με την καθιερωμένη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με θρησκευτική κατάνυξη και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκαν και εφέτος τα Άγια Θεοφάνια και στην πόλη της Ελασσόνας. Το πρωί της Παρασκευής, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο διάκονος π. Παΐσιος Μπίσμπας.

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 10.30, σχηματίσθηκε πομπή, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), και κατευθύνθηκε στη γέφυρα του ποταμού Ελασσονίτη, που διασχίζει την πόλη. Εκεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, κάτω από λιακάδα αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Ελασσονίτες από όλες τις ενορίες της πόλης, για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, αφού άφησε ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό τα λευκά περιστέρια (…όπως απαιτεί το έθιμο), έριξε τον Σταυρό στα νερά του Ελασσονίτη, όπου βούτηξαν 4 τολμηροί νεαροί κολυμβητές.

Τον Σταυρό ανέσυρε ένας απ΄ αυτούς, ο νεαρός μαθητής – γνωστός αθλητής Μανώλης Πούρικας, μέσα σε ενωτικό κλίμα. Με την επιστροφή του Σταυρού, ο κ. Χαρίτων δώρισε στον νεαρό ένα χρυσό σταυρό και συμβολικά αναμνηστικά στους υπόλοιπους.

Η πομπή συνεχίστηκε και κατέληξε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου(συνοικία Αμπελοκήπων), εκεί όπου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Στις εφετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις των Θεοφανίων, στην Ελασσόνα, παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Αναστ. Γκατζιούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ανέστ. Σερετίδης, Ιωάν. Γκέκας, Γεώργ. Γιαννούλας, Αλεξ. Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Αστ. Στούπας, Χρυσ. Προβίδα, Ιωάν. Νάνος, Δημ. Αντωνίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτ. Καραγκόγκος, ο δημοτ. σύμβουλος – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, ο διοικητής της Τροχαίας κ. Κων. Τσιαδήμος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, η πρόεδρος του Τ.Σ. διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρ. σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιλτ. Βελεσιώτης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, ως εκπρόσωπος της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας ο κ. Αθ. Μπαρλαγιάννης, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass