ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΗΡ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Διαβατήριο σοφίας και αγάπης

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2017 15:42

Της Νατάσας Πολυγένη

Διαβατήριο σοφίας που δείχνει το δρόμο προς μια διαφορετική ζωή, όπου η αγάπη και η αρετή βασιλεύουν, αποτελεί το νέο βιβλίο του Λαρισαίου λογίου κληρικού π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας με τίτλο «Με τον καιρό να είναι κόντρα. Για νέους και γονείς που ελπίζουν».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Διβάνη» στη Λάρισα από τον βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, την εκπαιδευτικό κ. Όλγα Αλεξίου-Ζιώγα, τον ιατρό κ. Ιωάννη Καλούση και τον ίδιο το συγγραφέα π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό.

Ο κ. Χαρακόπουλος, παρουσιάζοντας το βιβλίο τόνισε ότι ο συγγραφέας χωρίς να υποβάλλει από καθέδρας θέσφατες απόψεις δίνει ερεθίσματα για χρήσιμους προβληματισμούς, ιδιαίτερα για γονείς που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ο π. Θεμιστοκλής δεν μιλά αφ’ υψηλού, είναι μέσα στον κόσμο, τον γνωρίζει καλά. Μιλά για καταστάσεις που υφίστανται στην καθημερινότητα, που συναντούμε όλοι μας, για το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μηνύματα της μοντέρνας μουσικής , τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τον πυρετό του Σαββατόβραδου των νεανικών εξόδων, τα καλοκαίρια των εφήμερων γνωριμιών. Αλλά και την παγκοσμιοποίηση, το σύγχρονο σχολείο, το μάθημα των Θρησκευτικών, την οικολογία. Και βεβαίως, για την πατρίδα, την πίστη, την Εκκλησία και τον Χριστό». Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο βουλευτής, στα σημεία του βιβλίου όπου ο π. Θεμιστοκλής αναφέρεται στην παιδεία, στην εκπαίδευση, στα σχολεία, όπου πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια ήθους, υψηλών ιδεωδών και διαμόρφωσης ωραίων χαρακτήρων. Επίσης, ο βουλευτής, στάθηκε και στο θέμα της παρέμβασης του π. Θεμιστοκλή για το μάθημα των θρησκευτικών όπου στο βιβλίο του σημειώνει ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών είναι το τελευταίο ανάχωμα του σχολείου στην ισοπέδωση του ανθρώπινου προσώπου» και η διδασκαλία του σχετίζεται με το «αν η πολιτεία θέλει να είμαστε Έλληνες, θέλει τα συστατικά στοιχεία της ταυτότητάς μας, γλώσσα, θρησκεία, ιστορία, πολιτισμός ή να γίνουμε ακόλουθοι του παγκοσμιοποιημένου πολιτισμού, αυτού που θεοποιεί το εγώ».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος, είναι εμφανής η προσπάθεια αφυδάτωσης της εθνικής μας ταυτότητας, και με την υποβάθμιση της διδασκαλίας της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών. Ούτε είναι τυχαίες οι εμμονές ορισμένων για την προσευχή στα σχολεία, τις παρελάσεις ή τις εορτές των εθνικών επετείων.

«Το βιβλίο του π. Θεμιστοκλή είναι ένα προσκλητήριο εγρήγορσης. Για να αλλάξουν όμως όλα αυτά χρειάζεται μια πραγματική πνευματική επανάσταση, γιατί είναι πράγματι αυτές οι αρχές κόντρα στον καιρό. Αλλά γι’ αυτό απαιτείται να βρεθούν άνθρωποι που θα ακολουθήσουν συνειδητά έναν άλλο τρόπο βίου, θα γίνουν η μαγιά για την μεγάλη αλλαγή που θα μας βγάλει από τον κατήφορο της παρακμής. Ο λαός μας έμαθε στα εύκολα λόγια, στα καθησυχαστικά ψεύδη. Αφήσαμε τις πραγματικές μας αξίες για να τις ανταλλάξουμε με καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Και ξυπνήσαμε μια ωραία πρωία έχοντας βρεθεί στο χείλος της αβύσσου, χωρίς να έχουμε ακόμη καταφέρει να απομακρυνθούμε από εκεί. Χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε όλοι για μια νέα αρχή που για να πετύχει πρέπει να στηριχθεί στα «όπλα» μας, Κι αυτά τα όπλα που και στο παρελθόν κατόρθωσαν να μας κρατήσουν ζωντανούς ως έθνος είναι η πίστη –γιατί χωρίς θρησκευτική ταυτότητα δεν θα παραμείνουμε Έλληνες αλλά και η γλώσσα. Η Εκκλησία μας μπορεί να κάνει κυριολεκτικά θαύματα σε κάθε έναν από τους τομείς που έχουν ανάγκη. Και το αποδεικνύει συνεχώς με το έργο της, προσφορά ζωής και ελπίδας σε όλους. Όλοι μας όμως, πρέπει να αδράξουμε πάλι το χαμένο νήμα της ιστορίας μας, να ξαναδούμε την παράδοσή μας με άλλα μάτια, να αναδείξουμε έναν αγνό πατριωτισμό και να πιστέψουμε ότι μπορούμε εμείς να διαμορφώσουμε τις ζωές μας. Να αγωνιστούμε όλοι τον αγώνα τον καλό, καθένας από το δικό του το μετερίζι» κατέληξε ο βουλευτής.

Η κ. Όλγα Αλεξίου Ζιώγα, σημείωσε ότι τα βιβλία του πατρός Θεμιστοκλή Μουρτζανού αποτελούν μαρτυρία ότι η αρετή είναι ο δρόμος προς την απελευθέρωση και παράλληλα πρόσθεσε « Ο π. Θεμιστοκλής θεοφόρος της πίστης του και με μια θέαση ζωής ότι κυριαρχεί η αγάπη και η ελπίδα, προτείνει λύσεις ελπιδοφόρες απέναντι στη μοιρολατρία και την απόγνωση. Προτάσσει το carpe diem (άδραξε την ημέρα) για να αλλάξουμε τον κόσμο. Με γλώσσα σύγχρονη τρολάρει και ανασύρει περγαμηνές της μνήμης. Το βιβλίο του ένα διαβατήριο σοφίας που δείχνει δρόμους για μια διαφορετική ζωή. Για να βρούμε τη γαλήνη στους ουρανούς πρέπει να βρούμε την αγάπη στη γη, είναι το κυρίαρχο μήνυμα του βιβλίου του».

Ο γιατρός κ. Ιωάννης Καλούσης, τόνισε ότι μέσα από το βιβλίο του πατήρ Θεμιστοκλή εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και μηνύματα όπως ότι οι επαναστάσεις δεν γίνονται με μπουκωμένα στόματα και άδειες ψυχές ενώ ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός παρουσιάζει στο βιβλίο του τις αλήθειες κοιτώντας τες κατάματα, δίχως να αλληθωρίζει. Είναι σημαντικό είπε η Εκκλησία να ρίξει το σπόρο του Λόγου του Κυρίου και να αφήσει τους νέους να ψηλαφήσουν την ελπίδα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, τόνισε ότι το βιβλίο του είναι μια απόπειρα διαλόγου με τον κόσμο του σήμερα. «Η εκκλησία είναι για να δώσει μαρτυρία στο σήμερα. Δεν είμαστε οι τοίχοι ενός ναούς, εικόνες, λιβάνια και θυμιατά. Ζούμε μια κρίση, η οποία επήλθε από τα ελκυστικά πρότυπα ζωής. Πως μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο φοβικοί μέσα στην Εκκλησία. Οι καιροί απαιτούν το διάλογο και εμείς δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Άλλωστε ο Χριστός ποτέ δε φοβήθηκε το διάλογο» είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Εκκλησία επιθυμεί να έχει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και το έργο της να μην εξαντλείται στα μυστήρια, συσσίτια και άλλες φιλάνθρωπες δράσεις. Στόχος είναι να αφουγκράζεται και να συμπαραστέκεται στις αγωνίες και ανησυχίες των γονιών, των νέων και να μπορεί να προτείνει λύσεις. Να είναι παρούσα στο σχολείο, στο σπίτι και στη καθημερινότητα των ανθρώπων. Να τους δείχνει το δρόμο της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου που εξήρε τον πατήρ Θεμιστοκλή Μουρτζανό για το έργο του ως κληρικός, συγγραφέας, παιδαγωγός μα και για τη στάση ζωής του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και πλήθος κληρικών και πιστών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass