ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ Β. ΛΕΤΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ 38 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Ελεύθερο κάμπινγκ; Ούτε λόγος στον Δήμο Αγιάς!

* Αποτελεί «ανοιχτή πληγή» στα παράλια του νομού Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Απρ 2017 22:24

Την αντίθεσή του εκφράζει διά στόματος του αντιδημάρχου κ. Βασίλη Λέτσιου, ο Δήμος Αγιάς στην πρόταση για νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ, που κατέθεσαν τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σταύρο Κοντονή και Πάνο Σκουρλέτη.

«Είναι θέμα δημόσιας υγείας και σεβασμού στο περιβάλλον…» αναφέρει στην «Ε» ο κ. Λέτσιος, ο οποίος στο επιχείρημα των βουλευτών ότι «δεν πρέπει να στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη και οικονομικά ανέξοδη δυνατότητα διακοπών, ανάπαυσης, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης, μέσω της ελεύθερης κατασκήνωσης», αντιπαραθέτει ότι: «υπάρχει και το δημοτικό κάμπινγκ στο Στόμιο, που μπορεί να φιλοξενήσει 270 σκηνές και συγκεκριμένα 1.200 άτομα, με 4 ευρώ την ημέρα, για φθηνές και οικονομικές διακοπές. Μάλιστα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες το κόστος διαμονής είναι λιγότερο από 4 ευρώ…».

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι η νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ,

«θα μας γυρίσει χρόνια πίσω στο παρελθόν, με ό,τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην καθαριότητα των ακτών και του περιβάλλοντος γενικότερα» και δηλώνει δε χαρακτηριστικά: «Θα κατασκευάσουμε σε όλες τις ακτές και σε όλο το μήκος των παραλιών ουρητήρια;».

Ήδη για τον Δήμο Αγιάς εδώ και χρόνια το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί «πληγή» που δεν κλείνει στα παράλιά του. Κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει πολλές καταγγελίες παραθεριστών που διαμαρτύρονται για την καθαριότητα των ακτών, σε σημεία όπου κάποιοι αυθαίρετα και παράνομα έχουν τοποθετήσει σκηνές.

Έντονα προβλήματα παρουσιάζονται κάθε χρόνο, στις ακτές Παπακώστα, Ρακοποτάμου, Κουτσουπιάς, Πλατιάς Άμμου κ.α. με τους κατασκηνωτές να ρυπαίνουν την περιοχή όπου βρίσκονται, είτε με σκουπίδια είτε με τις ακαθαρσίες τους, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

Μπορεί λοιπόν κάποιοι να χρησιμοποιούν στο ελεύθερο κάμπινγκ μια δημόσια περιοχή, όπως αυτοί εκτιμούν, αλλά παράλληλα στερούν από άλλους το δικαίωμα να την απολαμβάνουν καθαρή.

Σύμφωνα με το νόμο Ν.2160/93 «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους χώρους, δάση, αιγιαλούς, ακόμη και σε ιδιωτικά οικόπεδα.

Από το έτος 2012, και σύμφωνα με το αρ. 38 του Ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012) εισήχθη τροποποίηση, η οποία προβλέπει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση τιμωρείται με κράτηση (και όχι με φυλάκιση πλέον) έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες ευρώ.

Για το ελεύθερο κάμπινγκ προβλέπεται μία διοικητική κύρωση (πρόστιμο 300 ευρώ) και μια ποινική (κράτηση έως 6 μήνες ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ), η οποία επιβάλλεται από τον δικαστή κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με ερώτησή τους, τη νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ, σημειώνοντας πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (άμεση αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, αυτοοργάνωση, συμβίωση) ανταποκρίνονται στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες πολλών ατόμων, που αδυνατούν να τις καλύψουν με την καθολική απαγόρευσή του, γεγονός που μεταφράζεται σε «στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους».

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι «στις ισχύουσες διατάξεις επιλέχθηκε να επικρατήσει ως αγαθό αξιότερο έννομης προστασίας, το ατομικό δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία και στην οικονομική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, με ταυτόχρονη προβολή των αγαθών της δημόσιας υγείας και του προστατευόμενου περιβάλλοντος, έναντι των δικαιωμάτων ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου, της ισότητας και της απόλαυσης του φυσικού περιβάλλοντος, τα οποία πλήττονται.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, «αδιαμφισβήτητα οι κατασκηνωτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις (παντοπωλεία, χώροι εστίασης, χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.α.) συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πώς προσλαμβάνουν την άποψη ότι «δεν πρέπει να στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη και οικονομικά ανέξοδη δυνατότητα διακοπών, ανάπαυσης, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης, μέσω της ελεύθερης κατασκήνωσης».

Τέλος, ερωτώνται αν εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι διατάξεις περί απαγόρευσης της ελεύθερης κατασκήνωσης και να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο οριοθέτησής της.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass