ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Σταθερή αξία η Κοιλάδα των Τεμπών

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2017 23:00

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει σημαντικά ο οδικός χάρτης της χώρας στο κομμάτι της περιοχής Τεμπών – Πλαταμώνα με την παράδοση του τεράστιου έργου του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου (ΠΑΘΕ) Ευαγγελισμός – Λεπτοκαρυά και τη χρήση μετά από χρόνια προσμονής των τριών σηράγγων.

Για τους Λαρισαίους αλλά και τους χιλιάδες διερχόμενους η διαδρομή μέσα από τα Τέμπη μπορεί πολλές φορές από πλευράς κίνησης να ήταν αφόρητη, αλλά το μεγαλείο της φύσης και η ομορφιά της Κοιλάδας αποζημίωνε τον περαστικό. Η εξέλιξη επιβάλλει όμως ταχύτητες σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου και όλα πλέον γίνονται πιο γρήγορα. Πιο γρήγορες λοιπόν και οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Οπως είναι φυσικό η ταχύτητα πλέον προέχει και ο νέος αυτοκινητόδρομος με τις σήραγγες εξασφαλίζουν ταχύτητα και ασφάλεια. Κι όμως υπάρχουν ακόμα εκείνοι, οι ρομαντικοί, ας τους ονομάσουμε έτσι, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν το τοπίο και ας κάνουν το ταξίδι τους σε μεγαλύτερο χρόνο.
Είναι εκείνοι που συνεχίζουν να διέρχονται από την Κοιλάδα των Τεμπών, από τον πρώην πλέον εθνικό δρόμο για να απολαύσουν το τοπίο και να μετατρέψουν το μικρό ή μεγαλύτερο ταξίδι τους σε μια εκδρομή. Τώρα μάλιστα που από την Κοιλάδα των Τεμπών, λόγω του γεγονότος ότι η Κοιλάδα είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Νatura 2000, δεν επιτρέπεται η διέλευση μεγάλων οχημάτων, λεωφορείων κ.λπ. ο κύριος όγκος κίνησης έχει μεταφερθεί στον νέο αυτοκινητόδρομο και η κίνηση μέσα από την Κοιλάδα είναι καλή και χωρίς προβλήματα.
Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ο επισκέπτης μπορεί να κατέβει στην Αγία Παρασκευή, να αφιερώσει λίγο χρόνο στα τουριστικά περίπτερα ή να αγοράσει πήλινα μαγειρικά σκεύη ή δοχεία. Στη συνέχεια από την κρεμαστή πεζογέφυρα η οποία κατασκευάστηκε περίπου το 1960 και ανακατασκευάστηκε το 2004,να περάσει απέναντι στην πλευρά του Κάτω Ολύμπου στο γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, να ανάψει ένα κεράκι, να πιει νερό από τις πηγές, να επισκεφθεί τη σπηλιά με το αγίασμα αλλά και να γευματίσει στο κατάστημα εστίασης που υπάρχει εκεί. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται ότι πριν την κατασκευή της κρεμαστής πεζογέφυρας οι επισκέπτες διέρχονταν το ποτάμι με βάρκες ή με πρόχειρες ξύλινες γέφυρες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η στάθμη του Πηνειού ήταν χαμηλή.
Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής για δεκαετίες ήταν πόλος έλξης πιστών από όλη την Ελλάδα.
Τα Τέμπη ήταν από τα αρχαία χρόνια το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Αυτό το αποκαλύπτουν τόσο γραπτά κείμενα αλλά και οχυρωματικά έργα όπως π.χ. το Κάστρο της Ωριάς στην πλευρά του Κισσάβου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πηγές της Αφροδίτης και της Δάφνης οι οποίες δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί. Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο τώρα που η Κοιλάδα των Τεμπών και η χρήση της πρώην εθνικής οδού που διέρχεται από αυτή θα είναι και τουριστικός προορισμός οι πηγές θα πρέπει να ανακατασκευαστούν, να καθαριστούν έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες στον επισκέπτη.
Η διαδρομή από την Κοιλάδα των Τεμπών είναι πλέον μια εναλλακτική διαδρομή, παραμένει ωστόσο πανέμορφη για εκείνους που έχουν λίγο ή περισσότερο χρόνο να την απολαύσουν.

Kείμενο - φωτ.: Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass