ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στους δρόμους για την (απορ)ρύθμιση της απεργίας

*Αχ. Νταβέλης: «Να μην επικρατήσουν λογικές απεργιακής ασυδοσίας»

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2018 22:45
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Εν μέσω αντιδράσεων από τα συνδικάτα έφτασε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.

Την Παρασκευή σωματεία, ενώσεις και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε πανεργατική-πανελλαδική απεργία με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται μέχρι τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα ο ΣΘΕΒ ξεκαθαρίζει ότι «επ ουδενί δεν τάσσεται κατά του δικαιώματος της απεργίας».

Κάλεσμα για συμμετοχή στην εικοσιτετράωρη απεργία της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου απευθύνουν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία με βασική απαίτηση να μην ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων «βάζει στον γύψο το δικαίωμα για απεργία και συνδικαλιστική δράση».

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ για το θέμα της απεργίας έκαναν λόγο για «ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί “μεταμνημονιακής εποχής”. Όχι, μόνο δεν καταργεί κανέναν από τους εκατοντάδες αντεργατικούς – αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους, που ήρθαν για να μείνουν, αλλά και από τα διαρκή μέτρα που φέρνει ανά τρίμηνο». Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση υποστήριξαν ότι πρόκειται για «μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερους τους εργαζόμενους». Υπογραμμίζοντας ότι «με τον συγκεκριμένο νόμο βάζει στον “γύψο” το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, για να εξυπηρετήσει καλύτερα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στον συνδικαλιστικό νόμο ορίζεται πώς θα λαμβάνεται απόφαση για απεργία. Συγκεκριμένα ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να πάρει απόφαση για απεργία θα πρέπει στη συνέλευση να συμμετέχει το 1/ 2 των εργαζομένων αντί για το 1/3 που ισχύει μέχρι σήμερα.

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας για τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες) και για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ). Σχολιάζοντας τον νόμο για την απεργία ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ Πάρις Λιόλιος υποστηρίζει ότι «είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν οι μισοί εργαζόμενοι ενός σωματείου για να πάρουν απόφαση για απεργία. Για παράδειγμα το σίτισης έχει 1.500 μέλη, πώς θα έρθουν 750 εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στη συνέλευση; Εδώ η ίδια η κυβέρνηση έχει μικρότερο ποσοστό του λαού που την ψήφισε και ζητά το 50% από τους εργαζόμενους για να αποφασίσουν για απεργία; Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παρέμβαση της κυβέρνησης στον συνδικαλισμό. Μέχρι στιγμής επιτρέπουν στα Εργατικά Κέντρα να κηρύσσουν απεργίες αλλά και αυτό δεν θα το αφήσουν για πολύ καιρό ακόμα».   

Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 3.30 μ.μ., κινητοποίηση στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, μέρα που θα πάει για ψήφιση το Πολυνομοσχέδιο, το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους, σε πανεργατική συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

«Όσο ιερό είναι το δικαίωμα στην απεργία άλλο τόσο είναι ιερό και το δικαίωμα στην εργασία…». Με την ξεκάθαρη αυτή θέση, ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας τοποθετείται στην επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την προκήρυξη των απεργιών.

«Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών», όπως σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος Αχ. Νταβέλης, «επουδενί δεν τάσσεται κατά του δικαιώματος της απεργίας». Αρκεί όπως εξηγεί «να μην είναι καταχρηστική και εκβιαστική. Σε μια περίοδο που η χώρα έχει επικεντρώσει την προσπάθειά της στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση δεν πρέπει να επικρατήσουν λογικές απεργιακής ασυδοσίας. Σεβόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, όταν αυτή εκφράζει την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η κήρυξη απεργίας, με κριτήριο την αρχή της πλειοψηφίας, ευθυγραμμίζει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων με τα ισχύοντα σε κάθε συλλογικό όργανο, που δρα δημοκρατικά, οπουδήποτε στον κόσμο»...  

 

Γιώργος Νούλης - Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass