ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Οικογενειακό αντάμωμα μέσα στις φυλακές Λάρισας!

* «Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τις σχέσεις», εξηγεί ο ψυχολόγος Χρήστος Ρουκάς στην «Ε»

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 23:21

Δεν είναι συνηθισμένο να ακούς παιδικά γέλια ανάμεσα σε κάγκελα. Να βλέπεις ζευγάρια αγκαλιασμένα. Να νιώθεις βλέμματα που συναντιούνται γεμάτα νόημα και στοργή. Να καρτερούν και να κατανοούν. Οικογενειακή θαλπωρή.


Όλα αυτά με φόντο ένα κουκλοθέατρο. Μπορεί να ακούγεται σουρεαλιστικό όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό και ιδιαίτερα πρωτοποριακό. Πάνω απ’ όλα όμως, ανθρώπινο.
Φυλακές Λάρισας 2018.
Οι ψυχολόγοι Χρήστος Ρουκάς και Χριστίνα Βαρλάγκα αποφασίζουν να συνεργαστούν με την κ. Φωτεινή Καλούδη, υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθέατρου «Τιριτόμπα» έχοντας την υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης του Καταστήματος. Στόχος είναι να διοργανώσουν μια εκδήλωση εντός του καταστήματος κράτησης. Μια εκδήλωση όμως που να επιτρέπει πραγματικά στους φυλακισμένους να έχουν τον χρόνο, να χαρούν τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους, τις μητέρες τους και γενικά την οικογένειά τους.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Παρουσιάσαμε τη θεατρική παράσταση «Τα τρία γουρουνάκια». Με αυτόν τον τρόπο όμως οι φυλακές άνοιξαν τις πόρτες τους στα παιδιά των κρατουμένων αλλά και σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους» λέει στην «Ε» ο ψυχολόγος κ. Χρήστος Ρουκάς.
Τα παιδιά με την καθοδήγηση της κ. Φωτεινής Καλούδη έπαιξαν με το κουκλοθέατρο και συμμετείχαν σε δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Από τις εννιάμισι το πρωί είχαν περίπου 3 ώρες να νιώσουν βολικά μέσα σε ένα δύσκολο χώρο.
«Ένα ανοιχτό επισκεπτήριο έχει διάρκεια μισής ώρας και σε έναν ψυχρό χώρο. Όσοι έχουν παιδιά καταλαβαίνουν πως αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και καλύτερο χώρο για να ανοιχτούν και να μπορέσουν να τα χαρούν οι γονείς τους» επισημαίνει και προσθέτει: «Με αυτήν την εκδήλωση όμως τα παιδιά είχαν τον χρόνο που έπρεπε και έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων που τους έκανε να νιώσουν βολικά. Ανοίχθηκαν, γέλασαν και το ευχαριστήθηκαν τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους, που για διάφορους λόγους είναι κρατούμενοι αυτήν την περίοδο». Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών των κρατουμένων με τις οικογένειές τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή επανένταξή τους μετά τη αποφυλάκιση. Σε αυτό το πλαίσιο η ανέμελη συνύπαρξη του παιδιού με τους δύο γονείς του μέσα σε ένα φιλικό πλαίσιο μειώνει τις αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού του πατέρα και κατ’ επέκταση όλης της οικογένειας.
12 οικογένειες και συνολικά περίπου 50 άτομα χάρηκαν την εκδήλωση. Κάποιοι όμως δεν μπόρεσαν. Το ήθελαν αλλά δεν έβρισκαν το θάρρος να πούνε στα παιδιά τους πως είναι κρατούμενοι. Έχουν πει πως είναι στο εξωτερικό για δουλειά. Πως θα επιστρέψουν σύντομα. Έχασαν την ευκαιρία να πάρουν μια αγκαλιά τα παιδιά τους. Να τους δώσουν ένα φιλί. Να δούνε το χαμόγελό τους. Επιλέγουν άλλο δρόμο. Πιο ασφαλή. Ίσως στην πορεία αν αλλάξουν κάποια πράγματα, μπορεί να πειστούν για να αλλάξουν στάση.
Το πρώτο βήμα πάντως οφείλει να το κάνει η πολιτεία. Τα καταστήματα κράτησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη Λάρισα πάντως έγινε και στόχος είναι να έχει και συνέχεια.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass