Κυνήγι λαθροϋλοτόμων στο Μαυροβούνι

ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ * ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΛΩΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 22:12

Ένα φορτηγό αυτοκίνητο μεταφοράς παράνομης ξυλείας, έξι τόνοι καυσόξυλα δρυός και λίγα στοιχεία, που μπορούν όμως να οδηγήσουν στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου κυκλώματος που τον τελευταίο καιρό λυμαίνεται το δάσος του Μαυροβουνίου, ήταν το κέρδος της επιχείρησης ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς τη νύχτα της Πέμπτης προς ξημερώματα Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί, μετά από έρευνα και συντονισμένες ενέργειες, κατάφεραν να εντοπίσουν το εν λόγω όχημα, ενώ αυτό κατέβαινε από το βουνό, και σε μπλόκο που επιχείρησαν στον δρόμο Αγιάς – Ποταμιάς στις 5 το πρωί, λίγο μετά τη διασταύρωση προς Αγιόκαμπο και Σκήτη, οι δύο επιβαίνοντες σ’ αυτό το παράτησαν πάνω στον δρόμο και μπόρεσαν, βοηθούμενοι από το πυκνό σκοτάδι, να διαφύγουν της σύλληψης τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η δασάρχης Αγιάς, Δήμητρα Κατσικάτσου, και στο σημείο μετέβησαν υπάλληλοι της υπηρεσίας. Τα ξύλα και το φορτηγό, από το οποίο έλειπαν οι πινακίδες κι εκτός αυτού οι δράστες είχαν προβλέψει να παραποιήσουν τον αριθμό πλαισίου του οχήματος, μεταφέρθηκαν συνοδεία όλων στην Αγιά, στον αύλειο χώρο του Δασαρχείου, όπου και συνεχίστηκε η αστυνομική έρευνα.

Το γεγονός, παρότι δεν κατέστη δυνατό να συλληφθούν οι λαθροϋλοτόμοι, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό. Η άκρη του νήματος έχει πιαστεί και το επόμενο διάστημα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως το κουβάρι θα ξεδιπλωθεί και οι υπεύθυνοι της μεγάλης καταστροφής που συντελείται στο Μαυροβούνι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τόσο αυτοί, όσο και οι… τελικοί αποδέκτες της παράνομης ξυλείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για ομάδα αλλοδαπών, που με περισσό θράσος και νταηλίκι αποψιλώνουν συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες εκτάσεις στο βουνό και πωλούν την ξυλεία αποκομίζοντας, από τη μια πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά – στο σύνολο γιατί τον τόνο τον δίνουν σε εξευτελιστική τιμή σε σχέση με την εμπορική του αξία – και από την άλλη προκαλούν απίστευτη μείωση του δασικού μας πλούτου, με ό,τι αυτό βέβαια συνεπάγεται στη γενικότερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Οι εικόνες που βλέπει πια ο οποιοσδήποτε βρεθεί πάνω στο βουνό είναι απογοητευτικές και σοκάρει το μέγεθος της καταστροφής.

Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή εξέλιξη και τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «πρωτίστως πρέπει να φυλάσσεται η δημόσια περιουσία κι αυτό είναι υπόθεση όλων μας».

Από την πλευρά του Δασαρχείου, η κ. Κατσικάτσου τόνισε «Είναι γνωστό στην υπηρεσία μας το φαινόμενο των λαθροϋλοτομιών στην περιοχή, το οποίο κάθε χρόνο βρίσκεται σε έξαρση τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και προσπαθούμε, παρά την έλλειψη προσωπικού και μέσων, με καθημερινές περιπολίες, διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο, ελέγχους και άλλες ενέργειες να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το έργο μας έχει δυσκολέψει, διότι ορισμένοι έμποροι ξύλων της περιοχής, αλλά και κάτοικοι των ορεινών περιοχών, χρησιμοποιούν αλλοδαπούς εργάτες για τις παράνομες υλοτομίες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή τους ή η ταυτοποίησή τους και επομένως να μένουν ατιμώρητοι οι ίδιοι, αλλά κι εκείνοι για τους οποίους δουλεύουν. Το τελευταίο διάστημα στο Δασαρχείο Αγιάς έχουν κατασχεθεί συνολικά 70 Χ.Κ.Μ. καυσοξύλων, τα οποία έχουν εκποιηθεί και έχουν αγοράσει οι κάτοικοι της περιοχής για τις ατομικές τους ανάγκες».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass