Στα γιορτινά ακόμα οι Γόννοι

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ «ΣΟΥΡΒΑ», ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ «ΡΟΚΑΤΖΑΡΙΑ»

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2019 21:30

Με μεγάλη επιτυχία έγινε και φέτος η αλλαγή του χρόνου με τα «Σούρβα» στους Γόννους.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα της Δευτέρας με τον ερχομό του Αϊ- Βασίλη στην πλατεία του χωριού, ο οποίος μοίρασε δώρα στα παιδιά που τον περίμεναν με ανυπομονησία και του έψαλαν τα κάλαντα. Ο Αϊ- Βασίλης έφτασε με γαϊδουράκι κι έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μικρούς φίλους του.

 Μετά τις 19.00 άρχισαν τα «Σούρβα» από τον χώρο του λαογραφικού μουσείου. Μέλη και φίλοι του μουσείου και του μορφωτικού συλλόγου ντυμένοι με κάπες και μαλιότα κι έχοντας κρεμασμένα κουδούνια πάνω τους, περιηγήθηκαν στις πλατείες και στους δρόμους του χωριού κάνοντας μεγάλο θόρυβο, για να διώξουν τον παλιό χρόνο και να υποδεχτούν τον καινούριο. Οι χωριανοί, έχοντας τα φώτα των σπιτιών αναμμένα και τις πόρτες ανοιχτές, τους υποδέχονταν με κεράσματα κι ευχές.

ΤΑ ΡΟΚΑΤΖΑΡΙΑ

Επίσης αύριο Κυριακή, των Αγίων Θεοφανείων, μετά την καθιερωμένη πανηγυρική Θεία λειτουργία θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο κεντρικό ρέμα του χωριού (μπάρα). Εκεί, κολυμβητές που αψηφούν το κρύο και τις όποιες άσχημες καιρικές συνθήκες θα πέσουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Μετά τον αγιασμό των υδάτων θα ακολουθήσουν τα «Ροκατζάρια» στην Κεντρική πλατεία της κωμόπολης.

Τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος: γιατρός, παππούς, γιαγιά, ληστές, καβουκάδες, περιφέρονται γύρω από το παραδοσιακό Γαϊτανάκι που τυλίγουν και ξετυλίγουν μέλη των χορευτικών τμημάτων του μορφωτικού συλλόγου μεταμφιεσμένα. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαογραφικό Μουσείο σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ του Δήμου Τεμπών.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass