* Από τον περιφερειάρχη για αποκατάσταση των ζημιών σε εκδήλωση της «Ελπίδας» * Βραβεύσεις και διπλώματα σε αιμοδότες

Δέσμευση για τον τρούλο της Παναγίας Αμπελώνα

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2019 22:00

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Μέρα γιορτής με προσφορά στη ζωή και τον συνάνθρωπο η χθεσινή για τον Αμπελώνα, τον Βρυότοπο, τη Ροδιά και τα Δελέρια καθώς πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε και φέτος ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η Ελπίδα».


 Μια μέρα πολλαπλά γιορτινή με τη δέσμευση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, για την αποκατάσταση των ζημιών στον τρούλο του ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα με τη χορήγηση ποσού 75.000 ευρώ.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ
Ο τρούλος της Παναγίας του Αμπελώνα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και προέκυψαν ρωγμές στη βάση του από τον σεισμό του 1995 σε Κοζάνη – Γρεβενά, αλλά μετά από επίπονες προσπάθειες οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν. Επίσης την ίδια περίοδο είχε γίνει εξ ολοκλήρου η αλλαγή της σκεπής του ναού καθώς και των δοκαριών της, τα οποία είχαν φθαρεί από τον χρόνο.
Στο ανατολικό τμήμα του τρούλου τα μεταλλικά «λέπια» που τον προστατεύουν έχουν σκουριάσει λόγω της πολυκαιρίας και μερικά από αυτά έχουν αποκολληθεί με αποτέλεσμα να φαίνεται η εξωτερική ξυλεία. Το νερό της βροχής εισέρχεται εσωτερικά με αποτέλεσμα να ποτίζει τον σοβά και την τοιχογραφία του Παντοκράτορα. Τα νερά λίγο - λίγο θα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και τελικά ο τρούλος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση.
Εδώ και καιρό, αντιπροσωπεία της Ενορίας με τους ιερείς και πολίτες επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και του ζήτησε να μεσολαβήσει άμεσα ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί ο τρούλος και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα κατάρρευσής του.
Ο κ. Αγοραστός στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της «Ελπίδας», αφού αναφέρθηκε στο ζήτημα της συντήρησης του τρούλου με άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας και προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου και του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, συγχάρηκε τον Σύλλογο και τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά ζωής στον συνάνθρωπο, έκανε ενημέρωση για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Αμπελώνα, τόσο στον περιφερειακό όσο και στους αγροτικούς δρόμους, μέσω ΕΣΠΑ και ΛΙΝΤΕΡ, το Κλειστό Γυμναστήριο, την αναβάθμιση του ΚΑΠΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου, την υπογείωση των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου. Επίσης ο κ. Αγοραστός σημείωσε τη στήριξη των νέων αγροτών στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αρχικά, στις 9.30 το πρωί έγινε ο ομαδικός εκκλησιασμός των αιμοδοτών και φίλων της αιμοδοσίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου με επιμνημόσυνη δέηση και αρτοκλασία.
Αμέσως μετά, στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. Αμπελώνα αρχικά έγινε το καλωσόρισμα και δόθηκαν ευχές από τον γραμματέα του Συλλόγου κ. Μάριο Κουκουβίνο.
Ακολούθησε ευλογία πίτας, ευχή για το νέο έτος και χαιρετισμοί και ευχές από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Απ. Παπαϊωάννου, τους βουλευτές κ. Χρήστο Κέλλα, Γιώργο Κατσιαντώνη και Κώστα Μπαργιώτα και τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση.
Παρευρέθηκαν επίσης η βραβευθείσα διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Λάρισας κ. Μ. Χατζητάκη, η π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρούλα Σουρλαντζή – Ζαχαράκη, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κουτσοδήμος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κ.ά.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις με το Δίπλωμα Τιμής και την πλακέτα του Συλλόγου των νέων και των τακτικών αιμοδοτών με πάνω από 10, 25 και 50 φιάλες αίματος και αυτών που το Δ.Σ. του Συλλόγου στη συνεδρίασή του στις 7-12-2018 έκρινε σωστό να τους τιμήσει για τη στήριξή τους στον Σύλλογο και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν 81 αιμοδότες της διετίας, από αυτούς σαρανταέξι νέοι αιμοδότες, εικοσιπέντε αιμοδότες που έδωσαν τη διετία 2017 -18 δέκα μονάδες αίματος, οκτώ με εικοσιπέντε μονάδες και δύο με προσφορά άνω των πενήντα μονάδων αίματος. Επίσης βραβεύτηκαν 21 άτομα, υπηρεσίες και φορείς για την προσφορά τους στον Σύλλογο και την αιμοδοσία.
Ακόμα βραβεύτηκαν τα έξι δημοτικά σχολεία του Αμπελώνα και της Ροδιάς, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αμπελώνα, οι Τοπικές Κοινότητες Δελερίων και Ροδιάς. Οι σύλλογοι Φιλαθλητικός, Σκαμνιωτών και Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Αμπελώνα (ΚΑΠΗ). Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αμπελώνα και η Δομή Αμπελώνα του «Αριστέα».

Του Κώστα Τσόλα
Φωτ.: Θαν. Κατσάνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass