Ενα νέο «χωριό» γεννιέται στους λόφους της Νίκαιας

* ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ * ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΙΕΤΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ 200 ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2019 22:12
Η διοίκηση της πολυμετοχικής των μηχανικών ‘’ΟΛΥΜΠΟΣ’’ συγκαλεί την ερχόμενη Πέμπτη συνέλευση μετόχων για να δρομολογηθεί η δημιουργία του οικισμού Η διοίκηση της πολυμετοχικής των μηχανικών ‘’ΟΛΥΜΠΟΣ’’ συγκαλεί την ερχόμενη Πέμπτη συνέλευση μετόχων για να δρομολογηθεί η δημιουργία του οικισμού

Ένα καινούργιο «χωριό» γεννιέται στους λόφους μεταξύ Λάρισας και Νίκαιας. Πρόκειται για τον πρότυπο οικισμό του οικοδομικού συνεταιρισμού των μηχανικών της Θεσσαλίας, για τον οποίο έχει εγκριθεί η μελέτη ιδιωτικής πολεοδόμησης ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση άνω των 200 σπιτιών.

Η έγκριση δόθηκε προσφάτως μετά από πολυετείς διαδικασίες και προσπάθειες και δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ. Εξέλιξη που διαμορφώνει νέα δεδομένα και ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική ανοικοδόμηση. Υπό το πρίσμα των εν λόγω γεγονότων αποκτά ιδιαίτερη σημασία η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΟΣ», στην οποία ανήκει η έκταση, καθώς σ΄ αυτή θα ληφθούν αποφάσεις για τη δρομολόγηση της διανομής των οικοπέδων και της ανέγερσης κατοικιών στη συγκεκριμένη έκταση.

Στη συνεδρίαση του Δ. Σ. της εταιρείας (φωτ.) με πρόεδρο τον Άλκη Σιόρμπα, εγκρίθηκε η εισήγηση προς τη Γ.Σ. η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λάρισα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Η πολυμετοχική Α.Ε. «ΟΛΥΜΠΟΣ» ιδρύθηκε προ εικοσιπενταετίας από 150 άτομα, με συμμετοχή κυρίως μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών και αγόρασε έκταση 212 στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ Λάρισας και Νίκαιας, στο ύψος του ρεστοράν «Βίλατζ», η οποία στη μελέτη πολεοδόμησης κατανεμήθηκε σε ισάριθμα οικόπεδα. Σύμφωνα με τον εγκριθέντα σχεδιασμό προβλέπεται να δημιουργηθεί «ανεξάρτητος οικισμός που περιλαμβάνει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους καθώς και 212 αυτοτελή οικόπεδα με ελάχιστο πρόσωπο οικοπέδου 12 μ., ελάχιστο εμβαδό 400 τ.μ., συντελεστή δόμησης 0,4, μέγιστο ποσοστό κάλυψης οικοπέδου 35%, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 7,5 μ. και με προκήπιο πλάτους 5 μ. για κάθε οικόπεδο. Με εξαίρεση τα ειδικά κτίρια, σ’ όλα τα άλλα κτίρια επιβάλλεται κεραμοσκεπής στέγη, κατασκευή χωρίς υποστυλώματα και χωρίς συνεχή περιμετρικό εξώστη, καθώς και η εξασφάλιση μίας θέσης στάθμευσης ανά κατοικία εντός του οικοπέδου. Προβλέπεται επίσης σύγχρονος βιοκλιματικός σχεδιασμός καθώς και κεντρική εγκατάσταση για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών με αξιοποίηση της βιομάζας της περιοχής.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Για να προκύψει όμως αυτή η ειδυλλιακή εικόνα απαιτείται να προηγηθούν διαδικασίες, τεχνικές και γραφειοκρατικές, τις οποίες φυσικά γνωρίζουν καλά οι μέτοχοι ως μηχανικοί. Ήδη η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην ανάθεση οριστικών μελετών των απαραιτήτων έργων υποδομής, ήτοι του εσωτερικού οδικού δικτύου, του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων κ.λπ., οι οποίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο. Εφόσον ξεκινήσουν και αφού θα έχουν εκτελεσθεί σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλεπόμενα έργα υποδομής, τότε θα δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, ώστε να μπορεί να γίνει η διανομή των οικοπέδων στους μετόχους, οι οποίοι θα αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και θα μπορεί κατόπιν ο καθείς εξ αυτών να εκδώσει οικοδομική άδεια και να προχωρήσει σε ανέγερση κατοικίας. Εκτιμάται ότι γι’ αυτό θα απαιτηθεί χρονικός ορίζοντας διετίας. Είναι ωστόσο προφανές ότι με την έγκριση της μελέτης ιδιωτικής πολεοδόμησης η εικόνα έχει αλλάξει άρδην.

Στη συνέλευση της ερχόμενης Πέμπτης στο ΤΕΕ θα συζητηθεί η προοπτική αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ώστε να αποκτήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων υποδομής. «Έχουμε συναίσθηση της οικονομικής δυστοκίας των καιρών» επισημαίνει ο πρόεδρος Α. Σιόρμπας. «Ωστόσο, παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, πιστεύουμε ότι σε κάποιο βάθος χρόνου μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες».

*Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο δρόμο με την εταιρεία «ΟΛΥΜΠΟΣ» των μηχανικών ακολουθούν οι αντίστοιχοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των καθηγητών του ΤΕΙ και των αποστράτων Αεροπορίας, που κατέχουν ανάλογες εκτάσεις αμέσως μετά τη Νίκαια, δεξιά του δρόμου προς τα Φάρσαλα και όπου επίσης σύντομα μπορεί να δρομολογηθεί η δημιουργία άλλων δύο παρόμοιων χωριών.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass