Ένας στους δύο ετεροδημότες δεν ψήφισε

Οι εκλογικοί κατάλογοι εκτιμάται ότι δεν ανανεώθηκαν, καθώς υπάρχουν εγγεγραμμένοι γεννηθέντες το 1920 *Τη μερίδα του λέοντος των ετεροδημοτών που ψηφίζουν στη Λάρισα κατέχουν οι Γρεβενιώτες *1.412 Λαρισαίοι ψήφισαν σε άλλες πόλεις της χώρας

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2019 22:35
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος – δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Δήμτσας στο 1ο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών Λάρισας και η γραμματέας κ. Άννα Χατζηδημούλη, επί το έργον Ο δικαστικός αντιπρόσωπος – δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Δήμτσας στο 1ο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών Λάρισας και η γραμματέας κ. Άννα Χατζηδημούλη, επί το έργον

Τέσσερα εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν για τους ετεροδημότες στη Λάρισα, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία -σχεδόν οι μισοί- είναι από τον νομό Γρεβενών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστικών αντιπροσώπων των εν λόγω εκλογικών τμημάτων, χθες, στις Βουλευτικές εκλογές - σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές- παρατηρήθηκε αποχή της τάξεως του 45%.

Στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ο αριθμός των εκλογέων ανέρχεται στους 652.

Απ' αυτούς, οι 269 προέρχονται από την εκλογική περιφέρεια των Γρεβενών, οι 123 από εκείνη των Ιωαννίνων, οι 100 από τις εκλογικές περιφέρειες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, οι 37 απ' τον νομό Κοζάνης, οι 16 από τον Ιωαννίνων, οι 55 απ' τον νομό Τρικάλων και οι 52 απ' τον νομό Καρδίτσας.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των 652 εγγεγραμμένων ετεροδημοτών εκλογέων εκτιμάται ότι δεν είναι ο πραγματικός, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχουν γεννηθέντες του 1920, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ούτε στις Ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο.

Τα εκλογικά τμήματα λειτούργησαν στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στη συνοικία Ιπποκράτη.

1.412 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Αντίστοιχα, 1.412 άτομα από τον νομό Λάρισας ψήφισαν εκτός νομού, σε πόλεις της χώρας, όπου κατοικούν. Σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του Υπουργείου Εσωτερικών: 1.075 ψήφισαν στην περιφέρεια Αττικής, 239 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 42 στον νομό Μαγνησίας, 24 στον νομό Πιερίας, 12 στον νομό Ημαθίας, 8 στον νομό Σερρών, 4 στον νομό Κιλκίς, 4 στον νομό Πέλλης, 2 στον νομό Χαλκιδικής και 2 στον νομό Καρδίτσας.

Να σημειωθεί ότι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών δημιουργούνται και μόνο στις εκλογές για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοψηφίσματα.

Μετά τη θεσμοθέτηση της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών και στις Εθνικές εκλογές, οι δημόσιοι υπάλληλοι ψηφίζουν πλέον στον τόπο διαμονής τους, σαν ετεροδημότες.

Οι στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας ψηφίζουν είτε στον τόπο της βασικής τους εγγραφής είτε στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass