«Πράσινο φως» για περισυλλογή ανεπιτήρητων ζώων

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ *ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ *ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΔΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΥΡΑΣ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2020 22:12

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Δήμου Τεμπών στην αίτηση του πρώην δημάρχου Γόννων για την άσκηση της αρμοδιότητα διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βόσκησης μεγάλων κυρίως ζώων στα ελαιοπερίβολα της περιοχής, που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο δήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης αποδεχόμενος το περιεχόμενο της αίτησης του πρώην δημάρχου, που συνοδεύεται από τις υπογραφές δεκάδων αγροτών των Γόννων, σύστησε τριμελή επιτροπή, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιον ανήκουν τα ανεπιτήρητα ζώα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της επιβολής των προβλεπόμενων προστίμων.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προχωρά και στη συγκρότηση συνεργείου για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή με ανακοίνωσή της αναζητά έμπειρους επαγγελματίες από την περιοχή, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κατά την περισυλλογή, ενώ αναζητά και κατάλληλους χώρους για τον ενσταυλισμό όσων ζώων περισυλλεχθούν.

Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης απέρριψε την προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικής κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως προβλέπει το άρθρο 17 του Νόμου 4056/2012, που αφορά στη διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και βοοειδών, θεωρώντας ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. Ο Δήμος Τεμπών, ωστόσο, πρόσθεσε, αναζητά χώρο σε κάποια ανενεργή μονάδα ή σε ιδιωτική κτηνοτροφική εκμετάλλευση για την ολιγοήμερη φιλοξενία ζώων μέχρι την απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες.

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης μεγάλων ζώων στα ελαιοπερίβολα των δύο περιοχών δεν είναι καινούριο. Ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες ελαιοπαραγωγούς εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν τα βοοειδή στο πέρασμά τους από τα ελαιοπερίβολα. Ζημιές που αποκτούν μεγαλύτερη διάσταση στις περιπτώσεις των ελαιοπαραγωγών που προσπαθούν να ανασυστήσουν καμένους ελαιώνες –η περιοχή έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη και παγετόπληκτη την περίοδο από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι τον χειμώνα του 2017.

Μετά τις συνεχείς, αλλά αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, προκειμένου οι αγελαδοτρόφοι να περιορίσουν τα ζώα τους, ο πρώην δήμαρχος Γόννων Χρήστος Καραναστάσης με αίτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών, που συνοδεύεται από τις υπογραφές 100 ελαιοπαραγωγών της περιοχής ζητά να ασκήσει ο Δήμος την αρμοδιότητα αναφορικά με τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.

Αντίστοιχη αίτηση έχει καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου για τη βόσκηση μεγάλων ζώων στην περιοχή της Ροδιάς, με τον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα πάντως να δηλώνει στην «Ε» ότι ο ίδιος δεν έχει δεχθεί οχλήσεις για ζημιές από ανεξέλεγκτη βόσκηση παραγωγικών ζώων στην περιοχή. Καλεί, ωστόσο, οποιονδήποτε πολίτη αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα να το δηλώσει στο Δημαρχείο, ενώ ερωτηθείς για την ανεξέλεγκτη βόσκηση αλόγων σημείωσε ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί και ελπίζει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί πλήρως εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρήσει στην τοποθέτηση ειδικών τσιπ στα άλογα που συνδέονται με την παροχή επιδοτήσεων στους ιδιοκτήτες τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του Νόμου 4056/2012 για τη διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή) οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους. Με το ίδιο άρθρο προβλέπεται ακριβώς η διαδικασία περισυλλογής των ζώων, ο τρόπος και το ύψος των επιβαλόμενων προστίμων, η διαδικασία επιστροφής τους στους ιδιοκτήτες ή της εκποίησής τους σε αντίθετη περίπτωση.

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass