Οι κυκλικοί κόμβοι άλλαξαν τα δεδομένα στην οδήγηση

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Τ. ΣΦΟΡΤΣΑΣ * ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ * ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2020 22:00

Η οδήγηση στην πόλη της Λάρισας αλλάζει μορφή και αιτία γι’ αυτό είναι οι κυκλικοί κόμβοι που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Ένας εκπαιδευτής οδηγών που οφείλει να εφαρμόζει και να διδάσκει τους υποψήφιους οδηγούς την τεχνική για τη σωστή και ασφαλή οδήγηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Να δίνει βαρύτητα στο μάθημα των κυκλικών κόμβων που αποτελεί πλέον ένα από τα αναγκαία μαθήματα.

Ο πρόεδρος των Ένωσης Εκπαιδευτών Οδηγών Θεσσαλίας Τηλέμαχος Σφόρτσας εξηγεί στην "Ε" την ιδιαιτερότητα των κυκλικών κόμβων λέγοντας: «Επειδή είναι της "μόδας" οι κυκλικοί κόμβοι στη Θεσσαλία γιατί βοηθούν στην κυκλοφορία οχημάτων, μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους γενικούς κανόνες, γιατί είναι απαιτητικοί και θέλουν καλό έλεγχο. Λοιπόν, σε κυκλικό κόμβο έχει προτεραιότητα αυτός που εισέρχεται (αυτός που κινείται από δεξιά δηλαδή), εκτός αν υπάρχουν πινακίδες στους έξω δρόμους (όπως στη Λάρισα) παραχώρησης προτεραιότητας ή STOP. Δηλαδή στη Λάρισα, έχει προτεραιότητα αυτός που είναι μέσα στον κόμβο. Επίσης, εισέρχεσαι με αριστερό φλας και εξέρχεσαι με δεξί φλας (εκτός κι αν εξέρχεσαι στην πρώτη έξοδο δεξιά, οπότε μόνο δεξί φλας).»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Σωτήρης Κέλλας

 

*Οι κόμβοι έλυσαν κυκλοφοριακά προβλήματα;

- Ναι , οι κυκλικοί κόμβοι έλυσαν προβλήματα καθώς και οι περιφερειακοί δρόμοι, η βελτίωση αρκετών πεζοδρομίων και ο σωστός φωτισμός. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς, έχει μειωθεί και πολύ ο αριθμός των οχημάτων καθώς λόγω τους οικονομικής κρίσης πολλοί έχουν καταθέσει πινακίδες. Το κυκλοφοριακό στη Λάρισα είναι λίγο επιβαρυμένο κυρίως λόγω έλλειψης χώρων δωρεάν στάθμευσης. Τους μόνους που φοβίζουν οι κυκλικοί κόμβοι είναι τους ποδηλάτες που έχουν μια δυσκολία στην κίνηση.

 

* Έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τα διπλώματα οδήγησης;

 - Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διπλώματα οδήγησης και βοήθησε το γεγονός ότι πέρυσι για επτά μήνες δεν γίνονταν εξετάσεις. Αρκετοί το αφήσανε για αργότερα, δηλαδή για το τωρινό διάστημα, ενώ κάποιοι επισπεύδουν γιατί είμαστε σε αναμονή του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Άρα λοιπόν προσπαθούν να προλάβουν να δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα γιατί το επόμενο θα είναι σίγουρα δυσκολότερο».

 

*Ως εκπαιδευτές αντιμετωπίζετε προβλήματα;

- Τα προβλήματα των εκπαιδευτών είναι πολλά και διάφορα. Για αρχή σε σχέση με τον δρόμο να αναφέρουμε ότι υπάρχει θέμα, δεν υπάρχει χώρος έστω για ολιγόλεπτη στάση-στάθμευση για αποβίβαση-επιβίβαση των μαθητών. Σημαντικό πρόβλημα το "μπούλινγκ" από ορισμένους "βιαστικούς" που εκείνη τη στιγμή δεν θυμούνται ότι γίνεται μάθημα, γίνεται εκπαίδευση, δεν θέλει κανένας να τους καθυστερήσει, ούτε εμείς ούτε οι μαθητές. Και να μην ξεχνάνε ότι έτσι μάθανε και οι ίδιοι. Βγάλε τον άλλον στην εθνική να κάνει προσπέραση, να αλλάξει όλες τις ταχύτητες, να πάει σε στροφές, σε ανηφόρες, να οδηγήσει σε βροχή και στην τελική, να κρίνει ο εκπαιδευτής αν είναι ικανός κάποιος να βγει στον δρόμο. Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτές οδήγησης είμαστε και λίγο ψυχολόγοι. Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές επίπονο. Έχουμε την εμπειρία και, κάποιοι, την κατάρτιση να αντιληφθούμε αν ο άλλος στέκει ψυχολογικά.

 

*Υπάρχει και το θέμα της διαχείρισης άγχους των μαθητών για να πάρουν το δίπλωμα…

- Γίνονται διάφορα στην εκπαίδευση, αλλά στην εξέταση συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορεί να συλλάβει το μυαλό σου. Νομίζω, εξαιτίας του άγχους. Κάποια κοπέλα είχε βάλει τη ζώνη στον λαιμό της… Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, οι εξεταστές που κάθονται πίσω, ρωτούν διάφορα πράγματα για να σπάσει ο «πάγος». Ε, λοιπόν κάποιος δεν θυμόταν ούτε το όνομα της... γυναίκας του. Το άγχος στις εξετάσεις οδήγησης είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο, επειδή η επαφή με τον εξεταστή είναι άμεση. Βρίσκεται ακριβώς από πίσω σου. Οπότε, ακόμα και αν τα κάνεις όλα τέλεια στην εκπαίδευση, στην εξέταση όλο μπορούν να συμβούν.

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΟΔΗΓΩΝ

Οι δραστηριότητες του Εκπαιδευτή Οδηγών αφορούν στη διδασκαλία μαθημάτων οδήγησης και κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τη διδασκαλία στοιχειώδους μηχανολογίας αυτοκινήτων, την πρακτική εξάσκηση οδήγησης αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας. Επιπλέον, ο Εκπαιδευτής Οδηγών διδάσκει τυπικές εργασίες συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας. Επισημαίνει τους κινδύνους και τις συνέπειες από αντικανονική συμπεριφορά των οδηγών, ενώ παράλληλα διδάσκει τον ενδεδειγμένο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού. Ακόμη, ο Εκπαιδευτής διδάσκει μέτρα και μέσα συλλογικής προστασίας του περιβάλλοντος για εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, επιδεικνύει τον τρόπο επέμβασης για τη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε ατυχήματα. Ποιος αμφιβάλλει ότι εκτός από εκπαιδευτής είναι και κοινωνικός λειτουργός…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass