Επικεφαλής ο Δήμος Αγιάς σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2020 18:00

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς η υλοποίηση της πράξης στη διακρατική πρόταση με τίτλο «DEVICE – Developing European Volunteers International Civic Engagement» του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014 – 2020», Σκέλος 2, Μέτρο 2.2 Δίκτυα πόλεων, με επικεφαλής τον Δήμο Αγιάς. Το θέμα εισηγήθηκε ο Νικόλαος Ντάγκας, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου τα εξής: «Ο Δήμος Αγιάς υπέβαλε ως επικεφαλής εταίρος τη συγκεκριμένη διακρατική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 148.680 €, χρηματοδοτούμενη 100% από την Ε.Ε. Έχει διάρκεια 24 μήνες και θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα».

«Σκοπός του προγράμματος» είπε ο κ. Ντάγκας «είναι να προωθήσει τον διάλογο για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην υποστήριξη των μικρών κοινοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επικεντρώνεται στον εθελοντισμό και τα πρωτοποριακά εργαλεία της κοινωνικής συμμετοχής, ώστε να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στους θεσμούς και τους πολίτες σε επίπεδο Ε.Ε., να προωθήσει την ενεργοποίηση των πολιτών και την κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, να αντιμετωπίσει την παθητικότητα και τις παρανοήσεις απέναντι στην Ε.Ε. με απώτερο στόχο να αντιταχθεί στον Ευρωσκεπτικισμό». «Ο Δήμος Αγιάς μέσω του έργου» συνέχισε «στηρίζει και αναδεικνύει δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε η ενεργός συμμετοχή τόσο των νέων ανθρώπων όσο και των τοπικών κοινωνιών να δημιουργήσει νέα δίκτυα συνεργασίας. Σκοπός τους είναι η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, καθώς και η προβολή των αξιών της Ε.Ε. που θα συμβάλλουν στη δημιουργία της Ε.Ε. του μέλλοντος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία τοπική συνάντηση σε κάθε χώρα που συμμετέχει, την 1η Διεθνή Συνάντηση τον Μάιο του 2020, τη 2η τον Οκτώβριο του 2020, την 3η τον Ιούνιο του 2021, την 4η τον Οκτώβριο του 2021 και την 5η τον Απρίλιο του 2022. Εταίροι είναι ο Δήμος Αγιάς ως επικεφαλής, ο Δήμος Δερύνειας της Κύπρου, ο Δήμος Gallese της Ιταλίας, η Associacao Sojovem das Saibreiras της Πορτογαλίας, ο Δήμος La Palma del Condado της Ισπανίας, το Development Center of Vojvodina της Σερβίας, ο Δήμος Finiq της Αλβανίας, ο Δήμος Kelme της Λιθουανίας, η Western Harju Partnership της Εσθονίας, ο Δήμος Naxxar της Μάλτας κι ο Δήμος Ettenheim της Γερμανίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από συζήτηση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση ο Δήμος να υλοποιήσει το πρόγραμμα και μάλιστα ως επικεφαλής εταίρος. Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ο Ιωάννης Κασίδας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στην ουσία τι κάνει αυτό το πρόγραμμα. Απαλλάσσει τις κυβερνήσεις και τα κράτη από τη χρηματοδότηση των απαραίτητων δράσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οι διάφορες κοινότητες τις ανάγκες τους και προσπαθεί να βρει λύσεις μέσα από τον εθελοντισμό. Εμείς δεν λέμε ότι είναι κακός ο εθελοντισμός, λέμε όμως ότι δεν μπορεί να είναι το πρωταρχικό εργαλείο για τη λύση των προβλημάτων του κόσμου. Το πρωταρχικό εργαλείο πρέπει να είναι η κρατική χρηματοδότηση, διότι και οι τοπικές μικρές κοινότητες πληρώνουν άγριους φόρους, τους οποίους το κράτος οφείλει να τους επιστρέψει γι’ αυτές τις δουλειές. Γι’ αυτό διαφωνούμε με αυτές τις δράσεις, διότι στην ουσία είναι υποκριτικές».

Ο Ιωάννης Αναστασίου, δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή», τόνισε «Συγχαίρω τις υπηρεσίες του Δήμου και τον κ. Ντάγκα που κατάφεραν να είναι επικεφαλής ο δήμος μας σ’ αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα καταψηφίσω την εισήγηση γιατί διαφωνώ με τη φιλοσοφία αυτών των εγχειρημάτων. Δεν διαφωνώ με το έργο που γίνεται, προφανώς και κάνουν έργο οι άνθρωποι που ασχολούνται μ’ αυτό και το κάνουν πολύ υπεύθυνα».

Ο Ιωάννης Αγγελάκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή», ανέφερε ότι «Θα συμφωνήσω με τον κ. Κασίδα. Δεν βλέπω ότι υπάρχουν οφέλη για τον Δήμο Αγιάς απ’ αυτές τις δράσεις». Συντονίστρια του έργου ορίστηκε η δημοτική υπάλληλος Θεοδώρα Πατσιαβούδη.

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass