Κατάνυξη στην Ι. Μονή Ολυμπιώτισσας, στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

Δεν αρκούν προσευχή, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία, χρειάζεται και συγχώρεση, ανέφερε ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2020 15:20

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθειάς κατάνυξης και περισυλλογής και με την παρουσία δεκάδων προσκυνητών και πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην κατάμεστη από κόσμο Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως ή ο Εσπερινός της Συγγνώμης, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Ορθόδοξη λειτουργική παράδοση.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, οι αρχιμανδρίτες π. Παΐσιος Μπίσπας, π. Χριστοφόρος Παπανικολάου και π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου(της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πλειάδα κληρικών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων έκανε αναφορά στις αρετές της πίστης, της ταπείνωσης, της αγάπης, της ειλικρίνειας, της μετάνοιας και της συγγνώμης, «καταθέτοντας», χαρακτηριστικά, προς το εκκλησίασμα:

«Καλούμαστε να απαλλαγούμε από τα πάθη μας και τις κακές μας συνήθειες. Να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό. Να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, να συγχωρούμε τα σφάλματα και τα παραπτώματα των άλλων. Δεν αρκεί η προσευχή, η εξομολόγηση, η θεία κοινωνία. Ο Χριστιανός εάν δεν συγχωρεί, όλα τα υπόλοιπα είναι μάταια. Να έχουμε πάντα χώρο στην καρδιά μας να συγχωρούμε».

Ακολούθησε η ανάγνωση της συγχωρητικής ευχής προς τους κληρικούς και τους πιστούς και ο ασπασμός της συγχωρήσεως και της αγάπης, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. «Ζητώ συγγνώμη εάν σας επίκρανα και σας στενοχώρησα, άθελά μου, με τυχόν λάθη και παραλείψεις μου», ολοκλήρωσε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, απευθυνόμενος προς τους κληρικούς και τον κόσμο.

Χορός ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Γιώργου Λεμονόπουλου, έψαλλε, ανάμεσα στα άλλα, τα τροπάρια «Θεοτόκε Παρθένε» και «Βάπτισμα του Χριστού» και ακολούθησε η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου», όπου οι κληρικοί και το εκκλησίασμα έκαναν μετάνοιες.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass