25η Μαρτίου 2020: Οι Ελληνες δίνουν μια νέα μάχη

ΣΙΩΠΗΡΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2020 20:00
Ένας τσολιάς και μια φιγούρα με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά,  στέκονται αγέρωχα, ενάντια στις αντίξοες συνθήκες, με φόντο την ελληνική σημαία, σε βιτρίνα καταστήματος της Λάρισας. Δείγμα ελπιδοφόρας παρόρμησης ή συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία να δημιουργήσει κλίμα εορτασμού της εθνικής επετείου ακόμη και με κλειστά καταστήματα; Ένας τσολιάς και μια φιγούρα με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά, στέκονται αγέρωχα, ενάντια στις αντίξοες συνθήκες, με φόντο την ελληνική σημαία, σε βιτρίνα καταστήματος της Λάρισας. Δείγμα ελπιδοφόρας παρόρμησης ή συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία να δημιουργήσει κλίμα εορτασμού της εθνικής επετείου ακόμη και με κλειστά καταστήματα;

25 Μαρτίου 2020: Η εθνική επέτειος βρήκε την Ελλάδα να δίνει μια μεγάλη μάχη, μια μάχη άμυνας αυτή τη φορά, για την προστασία απέναντι στην πρωτόγνωρη επίθεση στη δημόσια υγεία.

Στον χθεσινό εορτασμό της Επανάστασης του ΄21, η μάχη δόθηκε από τις «επάλξεις» των μπαλκονιών, όπου κυμάτιζαν ελληνικές σημαίες, με έναν διττό συμβολισμό.

Από τη μία, την απόδοση τιμής στη μνήμη των ηρώων του αγώνα της ελευθερίας για την εθνική παλιγγενεσία, και από την άλλη, ο σημαιοστολισμός και οι έρημοι δρόμοι της πόλης, μετέφεραν το επίκαιρο μήνυμα ενός άλλου και νέου αγώνα των Ελλήνων να στηρίξουν τη χώρα σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» αυτή τη φορά, έναν πόλεμο σιωπηλό, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, μένοντας σπίτι.

Η γαλανόλευκη λοιπόν, υψώθηκε ξανά και πάλι με εθνική έπαρση αλλά και αισθήματα πίστης και ελπίδας ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και θα αντέξουμε την «υγειονομική βόμβα» των καιρών, με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα.

Ούτε τυμπανοκρουσίες με καταθέσεις στεφάνων στους ήρωες του ’21, ούτε παρελάσεις, ούτε κοσμοσυρροή στους δρόμους, ούτε εορτασμοί πανηγυρικοί.

Οι Λαρισαίοι γιόρτασαν «μένοντας σπίτι», σεμνά και ταπεινά, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έτσι πολεμούν για την «εθνική σωτηρία».

Κάποιοι θέλησαν να «σπάσουν» τη σιωπή στην πόλη και άνοιξαν τα παράθυρα για να ακουστεί καλύτερα ο εθνικός ύμνος:

«Σε γνωρίζω από την κόψη

του σπαθιού την τρομερή,

σε γνωρίζω από την όψη

που με βιά μετράει τη γή.

 

Ἀπ’ τα κόκκαλα βγαλμένη

των Ελλήνων τα ιερά,

και σαν πρώτα ανδρειωμένη,

χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!»

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ανέφερε:

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου φέτος βρίσκει την Ελλάδα και την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας, που απειλεί όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι σήμερα, τον τρόπο ζωής μας, την ίδια μας την ύπαρξη.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται σήμερα όχι οι αγωνιστές του 1821 αλλά οι ήρωες της καθημερινότητας, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Αλλά κι όλοι αυτοί που κάνοντας πράξη το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» δίνουν τη μάχη της ευθύνης, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η διασπορά και η εξάπλωση του ιού.

Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης που ανάγεται σε συλλογική. Είναι η ώρα της αλληλεγγύης των γενεών και των κρατών, στη βάση υπέρτατων αγαθών όπως η ζωή και η δημόσια υγεία. Αυτό θα συνιστά μια νίκη όχι μόνο ενάντια στον κορονοϊό αλλά και ενάντια σε όλες τις μελλοντικές επιδημίες και κρίσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανθρωπότητα.

Ας τιμήσουμε τη διπλή γιορτή της πίστης και της εθνικής αναδημιουργίας, υψώνοντας την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια μας. Και ας την κρατήσουμε εκεί μέχρι το τέλος της πανδημίας, αντλώντας δύναμη ενότητας».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, απευθυνόμενος στους πολίτες της Λάρισας τονίζει: «Είναι πατριωτικό καθήκον και στάση αλληλεγγύης η τήρηση των οδηγιών για τον κορονοϊό» και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Λαρισαίες, Λαρισαίοι

Η πατρίδα μας τιμά την επέτειο της Επανάστασης του 1821, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης”

Η επέλαση του κορονοϊού σε όλη την υφήλιο και τα πρωτόγνωρα, αλλά αναγκαία, μέτρα προστασίας που έχει λάβει η Ελληνική Πολιτεία δεν μας επιτρέπουν να τιμήσουμε όπως αρμόζει τη μεγάλη και διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Είναι όμως απόλυτη ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της επετείου και του αγώνα για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας. Καλούμαστε σήμερα να δώσουμε έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα, απέναντι σε έναν «ύπουλο» αντίπαλο. Επιβάλλεται να αποτρέψουμε τη διάδοση του κορονοϊού, προφυλάσσοντας έτσι τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την ελληνική κοινωνία.

Η πανδημία έχει «γονατίσει» παγκόσμιες υπερδυνάμεις και άρτια, μέχρι τώρα, συστήματα υγείας προηγμένων κρατών, τα οποία καταρρέουν εκκωφαντικά συμπαρασύροντας στον θάνατο πολλούς συνανθρώπους μας. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται και μάχεται προσπαθώντας να «κρυφτεί» από τον ιό.

Όταν τελειώσει αυτή η μεγάλη μπόρα, είναι σίγουρο πως σχεδόν όλα θα είναι διαφορετικά. Κυρίαρχες λογικές και αντιλήψεις θα αναθεωρηθούν. Αυτή είναι όμως μια συζήτηση που επιβάλλεται να γίνει όταν τελειώσει αυτή η μεγάλη δοκιμασία.

Μέχρι τότε, πατριωτικό καθήκον όλων μας είναι να δώσουμε τον μεγάλο αγώνα για να νικήσουμε τον κορονοϊό.

Είναι πατριωτικό καθήκον να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και της Ελληνικής Πολιτείας για να προφυλάξουμε τους πιο ευάλωτους, τις ευπαθείς ομάδες, τους πατεράδες και τις μανάδες μας. Η τήρηση των οδηγιών αποτελεί στάση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Είναι πατριωτικό καθήκον να είμαστε ενωμένοι αυτή την κρίσιμη στιγμή. Γιατί έτσι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Λαρισαίες Λαρισαίοι . Ως δήμαρχος Λαρισαίων και με αίσθημα ευθύνης με αφορμή την Εθνική μας επέτειο, σάς καλώ, για άλλη μια φορά να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και να μπορέσουμε σύντομα να αισθανθούμε, χωρίς περιορισμούς, το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας».

 «ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, σε μήνυμά της αναφέρει: «Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του, που πριν από 199 χρόνια ξεκίνησαν την επανάσταση του 1821, μια μάχη ζωής και θανάτου, για Ελευθερία και Ανεξαρτησία . Παράλληλα τιμά την Ορθόδοξη πίστη του, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Τιμούμε τη μνήμη τους και παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμά τους καθώς η Ελλάδα δίνει δύσκολους αγώνες . Τόσο στο μέτωπο της έξαρσης του κορονοϊού όσο και της μαζικής, οργανωμένης και ασύμμετρης απειλής στον Έβρο.

Το δικό μας χρέος για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, διδασκόμενοι από τους ήρωες του 1821 , είναι να προτάξουμε το «εμείς» και όχι το «εγώ» . Να λειτουργήσουμε ομαδικά και πειθαρχημένα .

Να στείλουμε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας , ντύνοντας τις πόλεις και τα χωριά μας στα γαλανόλευκα. Τιμώντας έτσι και τους προγόνους μας αλλά και όλους όσους σήμερα δίνουν καθημερινό αγώνα απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Με Πίστη, Ενότητα και Εθνική Ομοψυχία θα ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες. Ζήτω η 25η Μαρτίου!».

«ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

«Η Ελευθερία θέλει Αρετή και Τόλμη, όπως είπε ο ποιητής, και θέλει και θυσίες», τονίζει η «Ορμή Ανανέωσης» για την εθνική επέτειο σημειώνοντας: «Φέτος μετά από πολλά χρόνια δεν θα τιμήσουμε όπως θα έπρεπε τη διπλή αυτήν εορτή για την πατρίδα μας. Ας ευχηθούμε να είναι και η τελευταία φορά.

Ζήτω η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου!

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ψηλά το κεφάλι. Ακόμα μπορούμε να ορίζουμε τη μοίρα μας αν το θέλουμε. Κι εμείς το θέλουμε!»

«ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ»

Τέλος, η παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Φέτος για πρώτη φορά η μεγάλη αυτή διπλή γιορτή δεν θα εορταστεί όπως της αρμόζει, αφού ούτε παρελάσεις θα γίνουν ούτε οι θείες πανηγυρικές λειτουργίες στους ναούς. Ελπίζοντας αυτή να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που συμβαίνει, τονίζουμε πως η εθνική ανεξαρτησία νοείται σήμερα μόνο μέσα από την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Η "Λαρισαίων Κοινόν" κάνει έκκληση προς όλους όσοι έχουν εξειδίκευση σε επαγγέλματα υγείας αλλά και διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων να δηλώσουν εθελοντικά τη διάθεσή τους για προσφορά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, πάντα μέσα από τις δομές της αυτοδιοίκησης. Στη μάχη αυτή δεν χωρούν ούτε αποκλεισμοί ούτε μικροπολιτικές προσεγγίσεις, επειδή δεν περισσεύει κανείς».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass