Συμφωνίες και διαφωνίες για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2020 15:18

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να καταθέσει το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και την

απουσία διαλόγου. Η ΔΑΚΕ ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου, καταθέτει όμως τις ενστάσεις της αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε συγκεκριμένες πτυχές του, αλλά και τα θετικά του σημεία.
«Αρνούμαστε την ανάμειξη της ΑΔΙΠΠΔΕ, τόσο στην αυτοαξιολόγηση, όσο και στην επικείμενη σύνταξη του Π.Δ. για την ατομική αξιολόγηση. Η ΑΔΙΠΠΔΕ δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συνεπώς αποτελεί εξωτερικό αξιολογητή. Επιπροσθέτως, αρνούμαστε την ανάμειξη των δήμων, των γονέων και των μαθητών (Σχολικό Συμβούλιο) στη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της αυτοαξιολόγησης.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών έχει επίσης σοβαρές ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους αναπληρωτές. Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη του πλαφόν προϋπηρεσίας των 120 μηνών. Είμαστε, επίσης, αντίθετοι στην επιβολή ορίου ηλικίας στην εγγραφή των μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της πρότασης». Ακόμα, η «γαλάζια» παράταξη των εκπαιδευτικών επισημαίνει και τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου που είναι:
 «-Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο, γιατί η μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων είχε οδηγήσει σε παράλυση το σχολείο και σε απαξίωση πολλών γνωστικών αντικειμένων.
-Προτείνεται, επίσης, μικρή αύξηση (ένα μάθημα) στα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β΄ Λυκείου και στη Γ΄ Λυκείου.
-Τίθεται ως βάση το 10 για την προαγωγή μαθητών από τάξη σε τάξη στο Λύκειο.
-Καλώς εισάγεται ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας, εφόσον εξαιρεθούν γονείς και δήμοι.
-Επικαιροποιείται το πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
-Εισάγεται ως εργαλείο η τράπεζα διαβαθμισμένων θεμάτων, η οποία υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε, θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του Λυκείου.
-Επικαιροποιείται το πειθαρχικό πλαίσιο για τους μαθητές ως απάντηση στην εικόνα διάλυσης, που επικράτησε στα δημόσια σχολεία με τις ρυθμίσεις Γαβρόγλου και τα συνεχή κρούσματα τραμπουκισμού των μαθητών σε βάρος των καθηγητών.
-Διπλασιάζονται τα μόρια προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία για τους αναπληρωτές.
-Εισάγεται ο θεσμός του εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης, τον οποίο βλέπουμε θετικά, επιφυλασσόμενοι για τον τρόπο που αυτός θα υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, που θα αναλάβουν το βαρύ αυτό έργο».
Είναι λοιπόν προφανές ότι η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.:
-δεν ακολουθεί την ισοπεδωτική πολιτική των αριστερών παρατάξεων και δεν ζητά απόσυρση του πολυνομοσχεδίου
-στηρίζει τις θετικές ρυθμίσεις
-αντιτίθεται και θα αγωνιστεί, ώστε να υπάρχουν ριζικές αλλαγές στα σημεία εκείνα του νομοσχεδίου, που θεωρούμε ότι θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εκπαίδευση.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών, όμως, θεωρεί επιβεβλημένο να μην προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας τη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ζητούμε η κυβέρνηση να νομοθετήσει, όταν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα και με ανοιχτά σχολεία, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass