Το πρώτο μωρό από μητέρα με κορονοϊό στη Λάρισα

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ *ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΣ *17 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2020 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαϊ 2020 20:42
Ακόμη 17 δείγματα από Ρομά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό (φωτ. αρχείου) Ακόμη 17 δείγματα από Ρομά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό (φωτ. αρχείου)

Του Δημ. Κατσανάκη
Η πρώτη γέννηση στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας από μητέρα θετική στη νόσο Covid-19 καταγράφτηκε χθες λίγο πριν το μεσημέρι. Πρόκειται για Ρομά ηλικίας 21 ετών που γέννησε με καισαρική τομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ένα

αγοράκι κάτω από αυστηρά προστατευτικά μέτρα, αφού προηγουμένως στη διαδικασία του προεγχειρητικού ελέγχου βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.
Η εγκυμονούσα είχε προγραμματίσει χθες το πρωί τη γέννηση του τρίτου της παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ενόψει της καισαρικής προχώρησε η δειγματοληψία για τον προεγχειρητικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου προχθές το απόγευμα, ανίχνευσαν τον ιό. Η συνεννόηση των δύο νοσοκομείων για τη διαχείριση του περιστατικού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ως νοσοκομείο αναφοράς για την Covid-19, δεν κατέληξε σε συμφωνία, όπως δεν έγινε αποδεκτή ούτε και η πρόταση για τη μεταφορά της στο Ιατρικό Κέντρο της νόσου στην «Αρωγή» με αποτέλεσμα η εγκυμονούσα να φύγει για το σπίτι της.
Ωστόσο, χθες το πρωί αναζητήθηκε από τη Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου κλήθηκε εσπευσμένα η εγκυμονούσα να γεννήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό αφού προηγουμένως ενεργοποιήθηκε ο σχεδιασμός για τη διαχείριση γυναικών θετικών στη νόσο.
Η επέμβαση έγινε από ειδικό μαιευτήρα χειρούργο στην απομονωμένη χειρουργική αίθουσα, την οποία η Κλινική έχει ετοιμάσει για ανάλογα περιστατικά. Το -κατά τα άλλα- υγιέστατο αγοράκι 2,7 κιλών μεταφέρθηκε στην αίθουσα των νεογνών και η μητέρα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων - το πρωτόκολλο προβλέπει ξεχωριστές νοσηλείες για μητέρα και παιδί προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο βρέφος, που θα εξεταστεί εάν είναι θετικό στη νόσο.
Εμφανώς ικανοποιημένος ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Αλέξανδρος Δαπόντε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου γέννησης μωρού από μητέρα θετική στον κορονοϊό χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία της Κλινικής, στην οποία συνεχίζουν να διακομίζονται από ολόκληρη την περιοχή της 5ης ΥΠΕ περιστατικά, που χρήζουν την παροχή τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Η νεαρή μητέρα χαρακτηρίζεται «ελεύθερο κρούσμα», που δεν ανιχνεύτηκε από τη διαδικασία ιχνηλάτησης την ώρα που η συνοικία της Νέας Σμύρνης συνεχίζει να δίνει νέα θετικά κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κατοίκων που νόσησαν.
Συγκεκριμένα από την ιχνηλάτηση θετικών κρουσμάτων την προηγούμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας ελήφθησαν 139 δείγματα από συνεργεία του ΕΟΔΥ, βρέθηκαν 11 νέα θετικά κρούσματα, ενώ άλλα 6 ανιχνεύτηκαν από τη μαζική δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό με τη λήψη 282 δειγμάτων.
Από το συντονιστικό όργανο, που λειτουργεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχεδιάζεται η μεταφορά των νέων κρουσμάτων στο Ιατρικό Κέντρο της νόσου στην «Αρωγή», όπου ήδη έχει ανοίξει και λειτουργεί η δεύτερη πτέρυγα προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται με τους συνεχείς ελέγχους, τις ιχνηλατήσεις και τη μεταφορά των θετικών κρουσμάτων στην «Αρωγή» αποδεικνύονται αποτελεσματικά δείχνοντας παράλληλα το πραγματικό πρόβλημα στη Λάρισα όταν σε άλλες περιοχές της χώρας δεν γίνονται συστηματικές ιχνηλατήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό των δειγμάτων από την περιοχή της Νέας Σμύρνης επικαλούμενο την αυξημένη κίνηση στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο για τους προεγχειρητικούς ελέγχους των νοσοκομείων με αποτέλεσμα τα δείγματα να στέλνονται για εξέταση στην Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass