Η «αγία» των αδέσποτων

Η ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΨΥΧΗ, ΧΡΟΝΟ, ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ -ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2020 21:06 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουν 2020 17:23
Οχι μόνο πολλά σκυλιά,  αλλά και πολλές γάτες  βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά Οχι μόνο πολλά σκυλιά, αλλά και πολλές γάτες βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Τη Σοφία Μαυρίδου μπορείς να τη δεις κι ως μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Κουβαλάει πολλή ενέργεια πάνω της.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό στη βάδισή της, στην κίνησή της, στις έντονες χειρονομίες της. Αν μη τι άλλο, δυναμική γυναίκα. Αρκετοί είναι αυτοί, Αγιώτες και Λαρισαίοι, που τη γνώρισαν τα τελευταία χρόνια ως εργαζόμενη στο πλάι του συζύγου της σε γνωστό ταχυφαγείο σε κεντρικό σημείο του Αγιοκάμπου. Οι περισσότεροι, όμως, την έμαθαν από την «απύθμενη τρέλα», ας μας επιτραπεί η έκφραση, που έχει για τα σκυλιά και δη για τα αδέσποτα. Μια «τρέλα», για κάποιους παρεξηγήσιμη, για άλλους όχι. Παροιμιώδης η αγάπη της για τα εγκαταλελειμμένα αδέσποτα, για τα σκυλιά του δρόμου. Μεγάλος και καθημερινός ο αγώνας της να τα περιθάλψει, να τα ταΐσει, να τα δώσει κάπου σίγουρα για υιοθεσία. «Χαλάει» τον ίδιο της τον εαυτό για να τα σώσει. Στενοχωριέται, αγχώνεται, πονάει γι’ αυτά. Έκλαψε πολύ και για την περσινή μαζική δηλητηρίαση 40 αδέσποτων σκύλων στην Αγιά και για την προ ενός μηνός σχεδόν εξόντωση άλλων 11 στον Αγιόκαμπο.
Προστάτιδα, «αγία» των αδέσποτων θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί χωρίς υπερβολή, και με αυτήν την προστάτιδα θελήσαμε να συζητήσουμε, κάτι που με ευχαρίστηση αποδέχτηκε.

• Κυρία Μαυρίδου, ποιο είναι το όνομα του φιλοζωικού συλλόγου, του οποίου είστε και πρόεδρος, πόσα είναι τα μέλη του και πείτε μας από πότε εσείς προσωπικά ασχολείστε με τα αδέσποτα και τι σας έχει ωθήσει σ’ αυτό;
- Ο σύλλογός μας είναι Φιλοζωική Ένωση φυσικών προσώπων, αφορά στα παράλια του Δήμου Αγιάς και φέρει το χαριτωμένο όνομα «Φατσούλες». Έχει 20 μέλη και το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται, εκτός από μένα, από τις Ευφροσύνη Τσιώνου αντιπρόεδρο, Αικατερίνη Νικολίτσα γραμματέα, Μαρία Σωτηριάδου ταμία και μέλος την Ελένη Δημηνίκου. Εγώ ασχολούμαι ενεργά με το ζήτημα των αδέσποτων τα τελευταία επτά χρόνια. Η ανιδιοτελής αγάπη μου απέναντι στα ζώα, καθώς και η απαράδεκτη συμπεριφορά πολλών εκ των κατοίκων της περιοχής προς αυτά, με ώθησαν ουσιαστικά σ’ αυτό. Πρόκειται για ανυπεράσπιστα πλάσματα που κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά. Η κακοποίηση και η πλήρης εγκατάλειψη, τόσο των αδέσποτων, όσο και των δεσποζόμενων, είναι στην περιοχή μας δυστυχώς πολύ μεγάλη. Σκυλιά κάθε είδους, ηλικίας, φυσικής κατάστασης και ράτσας εγκαταλείπονται στην τύχη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα το φθινόπωρο. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από τα δεσποζόμενα που δεν είναι στειρωμένα και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα σε κάθε σημείο της περιοχής. Όλα αυτά με εξοργίζουν και με ωθούν στο να θέλω να τα βοηθήσω και να τα προστατέψω.

• Οικονομικά πώς αντεπεξέρχεστε στις απαιτήσεις των αδέσποτων που ταΐζετε ή οδηγείτε στον κτηνίατρο;
- Στην αρχή, πριν τη δημιουργία του συλλόγου, πλήρωνα τα πάντα από την τσέπη μου. Σιγά-σιγά, όμως, άρχισε να αναγνωρίζεται ο αγώνας μου και να βρίσκω συμπαραστάτες τόσο οικονομικά, όσο και πρακτικά και ψυχικά. Εκτός από τις δωρεές και εισφορές των μελών, αλλά και απλών πολιτών, σημαντική βοήθεια προσφέρει ο Δήμος Αγιάς. Ο αρμόδιος για το θέμα των αδέσποτων δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσιαγκάλης ανταποκρίνεται πάντα με προθυμία και έχει συνάψει συνεργασία με τοπικό κτηνίατρο καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εξόδων.

• Πώς προκύπτουν τα αδέσποτα ζώα;
- Το μόνο σίγουρο, και πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό στους πολέμιους, είναι ότι ...δεν φυτρώνουν! Προκύπτουν από συνεχείς, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, γέννες των δεσποζόμενων ζώων, καθώς τα αδέσποτα είναι στην πλειοψηφία τους στειρωμένα. Η κατοχή σκύλου είναι παρεξηγημένη στην περιοχή. Το ότι έχω ένα σκύλο για φύλακα δεν σημαίνει ότι του πετάω ένα κομμάτι ψωμί όποτε θυμάμαι και τέλος. Η κατοχή ζώου σημαίνει φροντίδα, εμβόλια, στείρωση και δήλωση κατόχου όπως αναφέρει η νομοθεσία. Για να καταλάβετε το μέγεθος σκεφτείτε πως ένα θηλυκό γεννά από 6 έως 12 μικρά κάθε φορά επί δύο φορές τον χρόνο. Απλά μαθηματικά.

• Πόσα συγκεντρωμένα αδέσποτα έχετε αυτήν την εποχή; Πόσα αδέσποτα μαζεύονται από τους δρόμους της περιοχής ετησίως;
- Στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, καθώς δεν υπάρχει Kυνοκομείο στην περιοχή, αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται περίπου εκατό. Για το 2020, μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει πάνω από 80 ζώα, στην πλειοψηφία τους εγκαταλελειμμένα κουτάβια. Τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαμε μαζέψει, περιθάλψει και προωθήσει σε υιοθεσίες αμέτρητα ζώα.

• Πόσα αδέσποτα υπολογίζετε ότι έχετε βοηθήσει εσείς προσωπικά ως σήμερα;
- Είναι τόσα πολλά που σταμάτησα πλέον να μετράω.

• Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε αδέσποτα;
- Πρώτα απ’ όλα οφείλουν να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες με τη νομοθεσία και να προχωρήσουν άμεσα σε καταγραφή και στειρώσεις. Έπειτα να πραγματοποιούνται έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, Δήμο και Αστυνομία, και, τέλος, βασικότατο, να πάψουν οι δημότες να τα εγκαταλείπουν και συγχρόνως να διαμαρτύρονται.

• Υπάρχουν νόμοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Σε τι αφορούν; Εφαρμόζονται;
- Η νομοθεσία είναι σαφής όσον αφορά στην κατοχή, αντιμετώπιση και συμπεριφορά των ιδιοκτητών προς τα ζώα. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται πάντα και όσες φορές επεβλήθησαν ποινές, αυτές ήταν αρκετά ελαστικές με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν αποτρεπτικά.

• Θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κι αν ναι, πώς;
- Βεβαίως, και μπορεί και πρέπει. Πρώτα από όλα πρέπει να θεσμοθετηθεί Αστυνομία ζώων, όπως υπάρχει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Επίσης, με νόμο να εισαχθεί στα σχολεία μάθημα ευαισθητοποίησης των παιδιών ώστε να μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα και, τέλος, να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις και ελαφρυντικά. Ας μην ξεχνάμε πως ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πολίτες της στα ζώα.

• Ποια η συνεργασία σας με τον Δήμο Αγιάς;
- Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αγιάς ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο σε πολλούς τομείς, όπως στις στειρώσεις, των οποίων αναλαμβάνει ένα μέρος των εξόδων, και στην ενημέρωση των πολιτών. Ελπίζουμε η κατασκευή του δημοτικού Κυνοκομείου, που όπως ενημερωθήκαμε έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

• Έχετε γενικότερα βοήθεια από κάπου αλλού; Βοηθάει ο κόσμος;
- Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι πολίτες που αναγνωρίζουν και στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθειά μας. Άλλοι μας ενισχύουν οικονομικά, άλλοι συνδράμουν με τροφές και φάρμακα και άλλοι απλά προσφέρουν την αγάπη τους στα ζώα, που κι αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό.

• Υιοθεσίες γίνονται;
- Πάρα πολλές ευτυχώς. Στο αρχείο που διατηρώ έχει προστεθεί και τέταρτο κλασέρ.

• Γνωρίζω ότι συχνά σας στέλνουν τόνους τροφές από τη Γερμανία; Πώς προκύπτει αυτό;
- Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία και διατηρώ στενές επαφές με πολίτες και φιλοζωικά σωματεία στη χώρα. Μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχω έρθει σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους που μας στηρίζουν πλέον σε όλα τα θέματα των αδέσποτων ζώων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass