Ανοχή μέχρι να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΒΡΗΚΑ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΑΠΟ ΜΗΤΑΡΑΚΗ *«ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ»

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2020 20:39

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη δεσμεύθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης των ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες που έχουν πάρει

άσυλο και απειλούνται με έξωση από τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία Ι».
Παράλληλα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στη Λάρισα παράρτημα της Υπηρεσίας Ασύλου, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που να καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, με σκοπό να συμβάλει στη γρήγορη εξέλιξη των υποθέσεων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο.
Τα παραπάνω ανέφερε σε δηλώσεις του, χθες, ο δήμαρχος Λαρισαίων τονίζοντας πως βρήκε «ευήκοα ώτα από τον κ. Μηταράκη».
Εκτιμά πως δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη να βγουν αυτή τη στιγμή από τα σπίτια τους οι πρόσφυγες που απειλούνται με έξωση και συγκεκριμένα σημείωσε: «Νομίζω ότι θα υπάρξει η ανοχή, για τη διαμονή τους μέχρι να λάβουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα…».
Ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι αντιμετώπισε ένα πολύ θετικό κλίμα στο Υπουργείο Μετανάστευσης, και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα των εξώσεων των προσφύγων, το οποίο αφορά πάνω από 10.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.
«Ασκείται μεγάλη πίεση από τον Δήμο Λαρισαίων αλλά και γενικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι, γρήγορα στα χέρια τους, τα ταξιδιωτικά έγγραφα» τόνισε και εκτίμησή του είναι «πως πάνω από το 90% αυτών, σκέφτεται να αποχωρήσει από τη χώρα» ενώ για όσους αποφασίσουν να μείνουν στη χώρα ο δήμαρχος υποστήριξε ότι κατέχοντας τα ανάλογα έγγραφα (ΑΜΚΑ κ.α.) «θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, να αναζητήσουν εργασία…».
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Η δημιουργία παραρτήματος της Υπηρεσίας Ασύλου, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Λάρισα, αποτελεί πρόταση του κ. Καλογιάννη, η οποία στηρίζεται στο εξής σκεπτικό: «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο Θεσσαλίας.
Να σταματήσουν οι πρόσφυγες να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα, και να κερδηθεί χρόνος. Είναι ακατανόητο το πώς ένας άνθρωπος που πρέπει να κριθεί αν είναι δικαιούχος ασύλου ή όχι, να περιμένει τρία χρόνια, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
Συμπερασματικά, καταλήγει: «Αν οι διαδικασίες απόδοσης εγγράφων στους πρόσφυγες ήταν πιο γρήγορες, πιστεύω ότι δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή την πίεση που έχει όλη η χώρα…».
ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ»
Ο δήμαρχος Καλογιάννης, σε δηλώσεις του για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης «Αντώνης Τρίτσης», ανέφερε: «Ο Δήμος Λαρισαίων είναι πανέτοιμος να καταθέσει τον Σεπτέμβριο προτάσεις έργων».
Επισήμανε πως «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την Τ.Α. που αγγίζει όλες τις πλευρές της δραστηριότητας των Δήμων, από έργα των ΔΕΥΑ, αντικαταστάσεις δικτύων, αστικών αναπλάσεων, μέχρι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας…
Έρχεται να συμπληρώσει τη διακοπή του «Φιλόδημου» και απαντά στο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να υπάρξει -μετά την κρίση και την περικοπή των πόρων της Αυτοδιοίκησης- ένα έργο από την πλευρά της, επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων».
Οι προκηρύξεις του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, για έργα που δεν πρόλαβαν να χρηματοδοτηθούν από τον «Φιλόδημο».
Από τις 2 Σεπτεμβρίου και μετά θα ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για την ένταξη νέων έργων.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass