«Οι χιονοστιβάδες είναι σύνηθες φαινόμενο και -δυστυχώς- δεν μπορείς να τις προβλέψεις»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΧΡ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΗΣ, ΣΤΗΝ «Ε»: ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2021 21:10
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα  η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ)  από το σημείο της τραγωδίας. Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) από το σημείο της τραγωδίας.

«Το βουνό είναι επικίνδυνο. Η εμπειρία για να προβλέψεις και να αποφύγεις κινδύνους, είναι σχετική. Τη χιονοστιβάδα δεν μπορείς να την προβλέψεις. Και ο πιο έμπειρος κινδυνεύει...» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, Χρήστος Καραμπούζης. Με αφορμή τη χιονοστιβάδα που εκδηλώθηκε στον Όλυμπο και στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων, έμπειρων ορειβατών, ο κ. Καραμπούζης ερωτηθείς σχετικά με τη συχνότητα του φαινομένου και με τους κινδύνους που παραμονεύουν αυτήν την εποχή στα βουνά, υποστηρίζει ότι «οι χιονοστιβάδες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στον Όλυμπο, ενώ έχουν εκδηλωθεί και στον Κίσσαβο. Αποτελούν συνάρτηση πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα της χιονόπτωσης, της θερμοκρασίας και των στρωμάτων χιονιού που υπάρχουν, στο βουνό όπου εκδηλώνονται.


Για τους ανθρώπους που χάθηκαν θεωρώ ότι ήταν μια κακιά στιγμή. Τέτοια περιστατικά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται στα βουνά...».
Για άλλους πιθανούς κινδύνους αναφέρει: «Όσο έμπειρος και να είναι κάποιος, μπορεί να χαθεί στο βουνό και να συναντήσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να προκληθεί πτώση...
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας είναι ότι όλες τις εποχές του χρόνου, ο βαθμός επικινδυνότητας στο βουνό δεν σταματά ποτέ... Πρέπει να το σεβόμαστε». Ο κ. Καραμπούζης, τόνισε επίσης, ότι ακριβώς επειδή το βουνό είναι «απρόβλεπτο» και επικίνδυνο, ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας, τα τελευταία έξι χρόνια και αφού είχαν παρατηρηθεί διάφορα συμβάντα, σταμάτησε να οργανώνει αγώνες και διάφορες δραστηριότητες στον Όλυμπο. Παράλληλα σημείωσε, πως αντίστοιχα μειώθηκαν και οι χειμερινές εξορμήσεις μελών του, οι οποίες όταν οργανώνονται, πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ελάχιστων ατόμων- τεσσάρων, πέντε. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, όπου συζήτησε το δυστύχημα των ορειβατών στον Όλυμπο (δεν ήταν μέλη του) και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά τους. Εύχεται «να μην συμβούν ξανά τέτοια δυστυχήματα στο μέλλον», ενώ δηλώνει πως «θα είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσει όταν χρειαστεί».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ: ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
Την προσοχή σε όσους κάνουν πεζοπορία ή σκι, εφιστά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), σε ανάρτησή της με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στον Όλυμπο, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος.  Η ΕΟΔ τονίζει ότι σε περίπτωση εμφάνισης χιονοστιβάδας, η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο είναι πολλοί, όπως ο αέρας, η κλίση της πλαγιάς, ο ήλιος/ξαστεριά, η βροχή και η θερμοκρασία. Η ΕΟΔ συνιστά οι ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφθούν ορεινά συγκροτήματα να έχουν δηλώσει τη διαδρομή τους σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ορειβάτες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν μαζί τους, κινητό τηλέφωνο και ασύρματο VHF για την περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass