Γιόρτασε λιτά την «ημέρα τιμής, μνήμης και ελπίδας»

ΧΘΕΣ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ - ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι. Μ. ΣΠΑΡΜΟΥ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ, ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ, ΜΕ ΑΙΜΑ!

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2021 21:10

Λιτός και διαφορετικός από τα συνηθισμένα ήταν ο φετινός εορτασμός του «διπλού Ευαγγελισμού» (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Ευαγγελισμός του Έθνους) και της ιστορικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην πόλη της Ελασσόνας. Όλα ήταν προσαρμοσμένα στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα, με τη συνέχιση της πανδημίας, αλλά και στη «σκιά» των καταστροφών που προκάλεσαν στην περιοχή οι πρόσφατοι σεισμοί.


 Η Θεία Λειτουργία και η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Κωνσταντίνος Λαφατζής, ενώ συμπροσευχήθηκε και ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.  Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου ανέγνωσε το μήνυμα - εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που, χαρακτηριστικά, αποσπασματικά «καταθέτει»: «Σήμερα είναι ημέρα Μνήμης, Τιμής και Ελπίδος. Μνήμης Αγίων, Νεομαρτύρων, Εθνομαρτύρων, Ηρώων, Αγωνιστών, Δασκάλων του Γένους, κληρικών και λαϊκών, ανδρών και γυναικών που έδωσαν τα πάντα για την Πατρίδα».
«Ελπίζουμε και οραματιζόμαστε. Ελπίζουμε να παραμείνει η Ελλάδα ελεύθερη από κάθε καταπίεση και απειλή, στηριζόμενη στην Αγία Πίστη του Χριστού και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Επιθυμούμε την ειρηνική συμβίωση με όλους τους λαούς της γης, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Όσα αποκτήθηκαν με αίμα από τους προγόνους μας οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές την Ελλάδα ασφαλή και ικανή να αναδείξει την πλούσια και ζώσα πολιτισμική κληρονομιά της».
«Είμαστε αδύνατοι, αλλά είναι δυνατός ο Θεός μας, μας διδάσκει ο Μακρυγιάννης. Κι εμείς αδύναμοι νιώθουμε και είμαστε, αλλά με πίστη στον Θεό, με επίγνωση της ιστορίας μας και με ελπίδα στη Ζωή που έρχεται από το μέλλον θα γίνουμε πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες!».
Με τη σειρά του ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ μετέφερε στο ολιγομελές εκκλησίασμα τις εγκάρδιες ευχές για υγεία και ελευθερία του «απουσιάζοντος» σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που λειτούργησε στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, και συνέχισε με νόημα: «Η σημερινή επέτειος δίνει πάμπολλα μηνύματα. Είναι ημέρα που πρέπει να φιλοσοφήσουμε τη ζωή και την πορεία μας. Η ελευθερία δεν είναι κάτι το εύκολο, αποκτάται με αγώνες, με δάκρυα, με αίμα. Δύσκολο να τη διατηρήσουμε. Ελευθερία δεν είναι…να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά να κάνουμε το καλό. Σήμερα, μπορούμε να προσκυνούμε στον Θεό, να αγαπάμε τους ανθρώπους. Πραγματική ελευθερία είναι να είμαστε ελεύθεροι από τα δικά μας ελαττώματα, τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας».   Αμέσως μετά, οι αρχές και ο κλήρος κατευθύνθηκαν στον χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, στην Κεντρική πλατεία.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τον κλήρο, τους ιεροψάλτες και τον λιγοστό κόσμο.
Στις λιτές εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Νίκος Λιούπας, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θανάσης Ζιώγας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιώργος Κατσιούρας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας, Πέτρος Μουταφίδης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας στο Δ.Σ., Νίκος Ευαγγέλου, εκ μέρους του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος» ο πολιτευτής Νικόλαος Μπαλάτσας, δημοτικοί σύμβουλοι και περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass