Η Επανάσταση του ’21 μας δείχνει τον δρόμο...

Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2021 21:20

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία του 1821, γιόρτασαν χθες ανήμερα της 25ης Μαρτίου τα Φάρσαλα. Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μία από τις Θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης.

Για την εκκλησία η 25η Μαρτίου στον ελληνικό χώρο συμπίπτει με τον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Ηρώο πεσόντων της πόλης, στην πλατεία Δημαρχείου. Στη συνέχεια ακολούθησε η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Κατόπιν ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων π. Βασίλη Αναστασόπουλο. «Η Επανάσταση του ‘21 μας δείχνει ότι η πρόοδος θέλει και κόπο και τρόπο. Θέλει να δουλέψει και το σώμα και το μυαλό. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, στο μήνυμά του για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Αναλυτικά ο κ. Εσκίογλου ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τον Ελληνισμό, διπλή γιορτή η σημερινή, γιορτή της θρησκείας μας και της Πατρίδας μας. Σαν σήμερα πριν από 200 ολόκληρα χρόνια ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο του αγώνα και ακούστηκε σ’ όλο το σκλαβωμένο Ελληνικό Γένος το σάλπισμα της Επανάστασης, ο όρκος ιερός «Ελευθερία ή Θάνατος». Όλοι οι Έλληνες σαν ένας άνθρωπος, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πατρίδα. Πολεμούν με ηρωισμό και αυταπάρνηση και μετά από πολλές θυσίες ξεπρόβαλε η πολυπόθητη λευτεριά. Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: Ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το μικρό έθνος. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίσουμε. Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε, ας εστιάσουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν του γένους μας, για να ασκηθούμε στη συνέχεια στον απολογισμό των πεπραγμένων μας, ώστε να καταστούμε ικανοί να προβούμε σε εκτιμήσεις για το μέλλον.
Η φετινή επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση δεν γίνεται μόνο για να μας θυμίσει των ηρωισμό και τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και για να μας δείξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουμε την αυτοσυνείδηση μέσω εκείνων των γεγονότων. Και να κατανοήσουμε ότι το μέλλον αποφασίζεται σήμερα και διαμορφώνεται από τις πράξεις όλων μας στο παρόν. Όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες στο αύριο. Μόνο που γι’ αυτό δεν αρκούν τα λόγια. Η Επανάσταση του ’21, μας δείχνει ότι η πρόοδος θέλει και κόπο και τρόπο. Θέλει να δουλέψει και το σώμα και το μυαλό. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ. Σας ευχαριστώ και χρόνια πολλά σε όλους».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο διοικητής της 61 Μ.Ε. (ως εκπρόσωπος του ανώτερου διοικητή φρουράς Λάρισας), ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Θωμάς Γκούτας και ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων κ. Θεόδωρος. Σταφύλης. Το παρών έδωσαν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός, ο επικεφαλής παράταξης και πρ. δήμαρχος κ. Άρης Καραχάλιος και η δημοτική σύμβουλος κ. Κ. Παναγιωτοπουλου, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Του Γ. Γκαντέλου
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass