ΚΩΝ. ΦΛΩΡΟΣ

«Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2021 15:04

«Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος είναι αδιαπραγμάτευτη.

Να είστε σίγουροι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κάθε περίπτωση, απολύτως ικανές να φέρουν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους» τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.
Ο κ. Φλώρος με την ομιλία του αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, καθώς και στις απειλές και τις προκλήσεις που η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της αντιμετωπίζουν. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της ασφάλειας αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδος, «ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στα Βαλκάνια» για να ολοκληρώσει την ομιλία του με τους σχεδιασμούς για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, «προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να εκπληρώνουν την αποστολή τους ακόμα πιο αποτελεσματικά».
Σημείωσε επίσης ότι «το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας και μεγάλη ρευστότητα» και αναφέρθηκε στη «διασύνδεση μεταξύ των κρίσεων», λόγο για τον οποίο όπως είπε «παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».
Κάνοντας αναφορά στις «παρατεταμένες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στην οικονομική και πολιτική κρίση στον Λίβανο» που «ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις και τις απειλές και αφήνουν πολλά περιθώρια σε τρίτες χώρες να σχεδιάζουν την αύξηση της σφαίρας επιρροής τους» ο κ. Φλώρος υπενθύμισε «την εργαλειοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας του μεταναστευτικού».
Τονίζοντας πως η Τουρκία «επιδιώκει γενικώς την αλλαγή του status quo στην περιοχή, εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος» αναφέρθηκε στο «παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο» για να θυμίσει τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis υπό τη συνοδεία του τουρκικού στόλου, που «αποδεικνύουν την πρόθεση της Άγκυρας για την εξυπηρέτηση των παράνομων διεκδικήσεών της. Στα γεγονότα αυτά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έπραξαν αυτά που επιτάσσει η αποστολή τους» τόνισε ο Α/ΓΕΕΘΑ, για να συμπληρώσει ότι «σε αυτό το ευμετάβλητο και εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας προωθούν την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε πυρετωδώς για τη δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων και για την ενίσχυση των υφισταμένων με τους περιφερειακούς εταίρους μας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Κυβέρνησης και του Υπ. Εξωτερικών».
Ο κ. Φλώρος τόνισε πως «οι σχέσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες των αραβικών χωρών, κυρίως της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου είναι ειλικρινείς και βασίζονται στη φιλία, αλλά κυρίως στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στρατηγικού χαρακτήρα», ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική», τη στρατιωτική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.
Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι «πρωταγωνιστούμε σε σχήματα αμυντικών συνεργασιών με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Έχουμε αναλάβει από κοινού με την Ιταλία την υποχρέωση, της εναέριας αστυνόμευσης, του Air Policing, του εναέριου χώρου της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, διευκολύνοντας και παρέχοντας λύσεις στη συμμαχία. Επιπλέον αυτού, έχουμε αναλάβει την ίδια υποχρέωση και για τη Βόρεια Μακεδονία σε διμερές επίπεδο, ικανοποιώντας αίτημα της γειτονικής χώρας».
Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι «η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί για μας κορυφαία προτεραιότητα». Επισήμανε επίσης ότι «έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η συνεργασία μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας» και πως «η στρατηγική και αδελφική σχέση με την Κύπρο και η συνεργασία μας σε κάθε επίπεδο και σε κάθε δραστηριότητα είναι αναμφισβήτητη και αδιαμφισβήτητη. Τα τριμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας, σε συνδυασμό με τις διμερείς συνεργασίες συμβάλλουν σημαντικά στις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να καταλήγει σημειώνοντας την πεποίθησή του «ότι οι επαφές αυτές θα αποβούν ιδιαίτερα επωφελείς στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας για ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις χώρες εκείνες που συμμερίζονται το όραμά μας για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass