Ξεκίνησε η απογραφή κτιρίων στη Λάρισα

*ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ *ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ -ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2021 20:55

Ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο στον νομό Λάρισας όσο και σε όλη την Ελλάδα, η απογραφή των κτιρίων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με σκοπό να καταγραφεί ο οικοδομικός πλούτος της χώρας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον έναν

μήνα.
Η απογραφή κτιρίων πραγματοποιείται λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αντίστοιχης αρχής, στη Λάρισα υπολογίζεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους.
Σκοπός της διαδικασίας είναι η καταγραφή του συνόλου των κτιρίων του νομού Λάρισας και η συλλογή στοιχείων για τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο αριθμός των ορόφων, τα υλικά κατασκευής, η χρήση ή ο προορισμός χρήσης τους, η περίοδος κατασκευής, η προσβασιμότητα σε αυτά Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), ο αριθμός ανελκυστήρων κ.ά.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της απογραφής αφού η πρώτη ολοκληρώθηκε πριν λίγο διάστημα και αφορούσε τον αριθμό και το μέγεθος των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η συγκεκριμένη απογραφή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020, αλλά μετατέθηκε για τη φετινή άνοιξη, λόγω της πανδημίας.
Στα στοιχεία της απογραφής κτιρίων, που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, στηρίζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις πολιτικές υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και εν γένει τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Κατά τη διάρκεια της απογραφής κτιρίων, οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτονται όλα τα κτίρια κάθε οικισμού και καταγράφουν, για κάθε ένα ξεχωριστά, τα χαρακτηριστικά τους συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές αφής (tablet), ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιείται και ο γεωχωρικός εντοπισμός των κτιρίων με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων (σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1799 της Επιτροπής).
Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Τομεάρχες) επικοινωνούν με ιδιοκτήτη ή ένοικο της κατοικίας ή του κτιρίου, ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου. Φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ, και τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορoνοϊού Covid-19.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα, από τα οποία 5.303.223 ήταν άρρενες (ποσοστό 49,0 %) και 5.513.063 θήλεις (ποσοστό 51,0%). Ο νομός Λάρισας κατέχει τη δεύτερη θέση σε έκταση της χώρας (5.387 τ.χλμ.) και πραγματικό πληθυσμό 284.325 κατοίκους (σε συνολική κατάταξη 10ος). Ο Δήμος Λαρισαίων κατέγραψε 162.591 κατοίκους, ο Δήμος Ελασσόνας 32.121 κατοίκους, ο Δήμος Τυρνάβου 25.032, ο Δήμος Κιλελέρ 20.854, ο Δήμος Φαρσάλων 18.545, ο Δήμος Τεμπών 13.712 κατοίκους και ο Δήμος Αγιάς 11.470 κατοίκους.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ
Εν τω μεταξύ περίπου 60.000 απογραφείς αναζητά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε όλη την επικράτεια, για να αναλάβουν το σημαντικό έργο της συλλογής των δεδομένων. Από αυτούς αρκετές εκατοντάδες αναμένεται να εργαστούν στην περιοχή της Λάρισας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σε κάθε απογραφέα θα αντιστοιχούν περί τα 120 νοικοκυριά, ενώ ο μισθός που θα λάβουν για περίπου ενάμιση μήνα δουλειάς είναι 1.200 ευρώ μεικτά.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την ένταξη στο Μητρώο Απογραφέων έχουν όσοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954 έως 2003). Οι απογραφείς μπορεί να είναι ιδιώτες, ή υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών θα διενεργηθεί με μεικτό σύστημα, που προβλέπει τόσο την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, όσο και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από τους Απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή, λαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρηθούν από τους Απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass