Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2021 15:01

Στάση εργασίας για το «νέο ΕΣΥ»

ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 π.μ. ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3 μ.μ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΝΛ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 11 το πρωί στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου

η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.) στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ με στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.
«Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των υγειονομικών -για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας - έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 5.500 εργαζόμενοι, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID αλλά και της εκτίναξης της λοιπής νοσηρότητας.
Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με προκάλυμμα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και με πρόσχημα τα κενά που προέκυψαν εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα, είναι η πρόβα τζενεράλε για το «νέο ΕΣΥ» τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την οποία υιοθετεί το Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΛ, για να προσθέσει:
«Η Κυβέρνηση αξιοποίησε τις αναστολές εργασίας για τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με ημερομηνία λήξης σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες, την επιτάχυνση των προαποφασισμένων ιδιωτικοποιήσεων μιας σειράς υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στοχοποιεί τους υγειονομικούς που δίνουν επί 18 ολόκληρους μήνες τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας τη στιγμή που η βασική πηγή διασποράς δεν είναι η ενδονοσοκομειακή. Οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν από τους υγειονομικούς. Κινδυνεύουν από την πολιτική της Κυβέρνησης η οποία αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας αθωράκιστο και αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας τους στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, τις σχολές και τα ΜΜΜ γιατί κοστίζουν στο κράτος και την εργοδοσία.
Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους οφέλους τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες των ασθενών μας για τα κέρδη των λίγων. Μπλοκάρουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

 

 «Νέες προοπτικές για τη Δημοτική Πινακοθήκη...»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ «ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ» ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Φίλοι Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του και καλωσορίζει την επίσημη αναγνώριση-πιστοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ.Π.Λ.- Μ.Γ.Ι.Κ. επισημαίνει ότι η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα είναι η πρώτη σύγχρονη Πινακοθήκη στην Ελλάδα που λαμβάνει τον τιμητικό τίτλο της επίσημης αναγνώρισης-πιστοποίησης. Η πρωτιά αυτή πέρα από την τιμητική της διάσταση και το γεγονός ότι αποτελεί μια σημαντική διάκριση και καταξίωση της Δημοτικής Πινακοθήκης στον χώρο του πολιτισμού, έχει και ουσιαστική αξία και περιεχόμενο, αφού αναβαθμίζει το κύρος της και ανοίγει νέες προοπτικές για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Δημιουργεί, επίσης, τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί σ’ έναν πολιτιστικό κόμβο, γιατί όχι και διεθνούς ακτινοβολίας με φανερά τα οφέλη για την πόλη της Λάρισας.
Ο Σύλλογος «Φίλοι Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα» (Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.) εκφράζοντας την ελπίδα του ότι οι πολίτες της Λάρισας θα αγκαλιάσουν τη νέα προοπτική της Δημοτικής Πινακοθήκης όπως μέχρι σήμερα γίνεται, θα είναι στο πλευρό του Δ.Σ. της, στηρίζοντας, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας τις δραστηριότητές της και προσδίδοντας την αναγκαία για την επιτυχία του έργου της Δημοτικής Πινακοθήκης εξωστρέφεια.

 

Διανομή τροφίμων στη Λάρισα

ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΒΑ

Διανομή τροφίμων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής -ΤΕΒΑ», θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, μεθαύριο Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, τις ώρες 9:00-14:00, στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας.
Σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων «θα διανεμηθούν: ελαιόλαδο, αλεύρι, ρύζι, φακές, φασόλια, φρυγανιές, μακαρόνια, μέλι, 2-4 ΒΥΣ: αφρόλουτρο-σαπούνι για τα μονομελή νοικοκυριά, οδοντόκρεμα-σαμπουάν-σκόνη πλυσίματος-σαπούνι για οικογένειες με 2-8 μέλη, 3 νωπά προϊόντα: βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, φέτα. Οι πολυμελείς οικογένειες θα παραλάβουν επιπλέον γραβιέρα, πατάτες και καρότα. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα παραλάβουν τα προϊόντα με την επίδειξη της απόφασης έγκρισης ΚΕΑ ή του ΑΜΚΑ του μέλους της αίτησης που παραλαμβάνει και σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των ιδίων, με επιπλέον κατάθεση εξουσιοδότησης ετέρου προσώπου με βεβαίωση γνήσιου υπογραφής από αρμόδια Αρχή. Όταν η εξουσιοδότηση δε φέρει το γνήσιο της υπογραφής απαιτείται επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, ή άλλου επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτουν ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ του.
Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και της πανδημίας Covid-19, οι ωφελούμενοι που θα προσεγγίσουν το σταθερό σημείο διανομής (Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης) με όχημα θα ακολουθήσουν τους διαμορφωμένους διαδρόμους εισόδου και εξόδου του οχήματος στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου έτσι ώστε:
1. Να μην αποβιβάζονται σε καμία στιγμή από τα οχήματά τους.
2. Να διέρχονται από δύο «στάσεις», όπου στην πρώτη θα πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους από υπαλλήλους του Δήμου που θα είναι προφυλαγμένοι με μάσκες και γάντια. Μετά την ταυτοποίηση οι ωφελούμενοι θα υπογράφουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης.
Στη δεύτερη στάση, ο ωφελούμενος θα υποδεικνύει στους υπαλλήλους του αναδόχου πού θα τοποθετήσουν τα τρόφιμα (σχάρα, πορτ-παγκάζ, εντός του οχήματος) και οι υπάλληλοι της αναδόχου εταιρείας ολοκληρώνουν τη διαδικασία.
Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας συνεχίζουν την έξοδό τους από τον περιβάλλοντα χώρο.

 

 «Μα ο δήμαρχος κ. Μανώλης δήλωνε ικανοποιημένος με τα 70 ευρώ/στρ.»
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Ν. ΜΗΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στον αντιδήμαρχο Τεμπών, κ. Νίκο Μητσογιάννη, απαντά με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Για Πορεία Ανάπτυξης», στη λεκτική αντιπαράθεση για την προκαταβολή των αμυγδαλοπαραγωγών, αναφέροντας: «Κύριε αντιδήμαρχε των Οικονομικών και επί παντός επιστητού του Δ. Τεμπών, είναι γνωστό σ’ όλους τους δημότες μας, ότι μέλημα της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι να μη γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές σας επιλογές και πρακτικές. Η τακτική σας ασυναγώνιστη: «Δεν πρέπει να εστιάζουν οι δημότες στις πολιτικές πράξεις, τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές σας». Και αντί λοιπόν να αναγνωρίσετε την πρόωρη δήλωση και με περίσσεια βιασύνη τού δημάρχου Τεμπών με την πενιχρή αποζημίωση των 70 ευρώ/στρ., έρχεστε σήμερα να συνεχίσετε το ίδιο λάθος, υποτιμώντας τη νοημοσύνη όλων μας. Δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν αυτήν την ενέργειά σας, ούτε οι διαμαρτυρίες των αμυγδαλοπαραγωγών, ούτε η δήλωση της παράταξής μας αλλά και ούτε οι δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη, του προέδρου του ΕΛΓΑ και των κυβερνητικών βουλευτών που στην ουσία ήταν διαφορετικά από τα λεγόμενα του κ. δημάρχου Τεμπών. Αλήθεια στο δημοσίευμα του κ. Μανώλη -που συνοδεύεται και από φωτογραφία αρχείου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ- εκφράζεται ή όχι η ικανοποίησή του για την προκαταβολή των 70 ευρώ/στρ.; Υπήρξε καμία σθεναρή αντίδραση για την εξαγγελία του ποσού προκαταβολής από μεριάς της Δημοτικής Αρχής; Γιατί εμείς και οι παραγωγοί δεν την είδαμε...
Απλά αναγκαστήκατε να ανακατασκευάσετε τις δηλώσεις σας μετά την έντονη αποδοκιμασία των αμυγδαλοπαραγωγών και τις πρωτοβουλίες του κ. Περιφερειάρχη και των κυβερνητικών βουλευτών, που δυστυχώς για εσάς δεν ήταν προς την ιδία κατεύθυνση.
Σαφώς και η μεθοδολογία των αποζημιώσεων από πλευράς του ΕΛΓΑ διαχρονικά κρύβει αρκετές παθογένειες που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.
Σαφώς και η διαρκής προσπάθεια όλων, αλλά και της παράταξής μας έχει ως στόχο τις έγκυρες και έγκαιρες αποζημιώσεις.
Αλλά να διεκδικείτε ότι μόνο η νυν Δημοτική Αρχή του Δ. Τεμπών πανελλαδικά, νοιάζεται για το εισόδημα των πληγέντων παραγωγών, εγείρουν υπέρμετρο εγωισμό, απειρία και αλαζονεία.
Οι εκφράσεις τύπου, φτηνή προπαγάνδα, λασπολογία, λαϊκισμός επιστρέφονται στους γράφοντες την επιστολή.
Τώρα σ’ ό,τι αφορά τη δική μας προσπάθεια στήριξης του πρωτογενούς τομέα που μας εγκαλείτε, σας παραπέμπουμε να ανατρέξετε σε πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου ο Δ. Τεμπών φιγουράρει πολύ ψηλά στις θέσεις των αρδευτικών έργων και συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΠΑΑ 2014-2020.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν σύντομα είναι:
-Κατασκευή ταμιευτήρα Ν. Λάρισας στη θέση Πουρναρίου-Αμπελακίων προϋπολογισμού 10.449.493 ευρώ.
-Μελέτη αρδευτικών αγωγών και δεξαμενής Πουρναρίου-Αμπελακίων προϋπολογισμού 1.510.000 ευρώ.
-Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης Ελάτειας προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.
-Απογείωση δικτύου αγωγών άρδευσης Ραψάνης προϋπολογισμού 568.000 ευρώ.
Επίσης σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ:
-Κατασκευή υπόγειων αγωγών Δ.Δ. Καλοχωρίου-Χειμαδίου προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.
-Κατασκευή υπογείωση αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ραψάνης προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.
Αυτές είναι οι μετρήσιμες προσπάθειές μας σ’ ό,τι αφορά τη βελτίωση υποδομών άρδευσης και θεωρούμε σκόπιμο να ευχαριστήσουμε για μία ακόμα φορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα συναρμόδια Υπουργεία.
Εσείς κ. της Δημοτικής Αρχής μπορείτε να μας υποδείξετε κάτι δικό σας;
Ποιοι λοιπόν είναι οι τζάμπα-μάγκες;
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι συναποφασίσατε με τους τοπικούς φορείς τη ματαίωση των επικείμενων γιορτών αγροτικών προϊόντων (αμύγδαλο, ακτινίδιο, κάστανο, ελιά) για 2η συνεχόμενη χρονιά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας.
Προσπαθήστε τουλάχιστον να προβάλλετε αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα του Δήμου μας με οιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, δίδοντας προστιθέμενη αξία σ’ αυτά και τους καλλιεργητές της γης.
Γιατί μόνο, όταν τα λόγια και οι δηλώσεις γίνονται πράξεις, αποκτούν νόημα και αξία κε Αντιδήμαρχε!».

 

Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι της «e-food» 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για τη στήριξη των εργαζομένων στην «e-food» κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας (Τσιαπλές Αναστάσιος, Μπακάση Βασιλική, Νάνος Αποστόλης, Γκαραλιάκος Ζήσης). Οι σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. προτείνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, να συζητήσει και να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα για τη στήριξη των εργαζομένων στην επιχείρηση - πλατφόρμα «e-food», που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η Κυβέρνηση. «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την καταδίκη του στην επίθεση που έχει εκδηλώσει σε βάρος των εργαζομένων, η επιχείρηση - πλατφόρμα «e-food», που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε «συνεργάτες - freelancer», χτυπώντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας, αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο 4808/21 της Κυβέρνησης, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί, όπως και κάθε αντεργατικό νομοθέτημα» αναφέρει η πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. και συνεχίζει: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά για τους εργαζόμενους «e-food»: «Να ανανεωθούν οι συμβάσεις με άμεση πρόσληψη από την e-food και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση του μέτρου της «αξιολόγησης». Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Καμία διανομή σε συνθήκες παγωνιάς, καύσωνα, καταιγίδας. Υποδομές και χώροι ανάπαυσης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις και όχι ατομικές συμβάσεις. Να χορηγούνται με ευθύνη και έξοδα της εργοδοσίας τα μηχανάκια, όπως και η συντήρηση και ο εξοπλισμός. Χιλιομετρική οριοθέτηση της ακτίνας παράδοσης παραλαβής».

 

«Γιατί δεν δίνονται τα 600 ευρώ στους σεισμόπληκτους;»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΡΩΤΑ ΓΑΤΣΑ

Ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή Ελασσόνας για τους σεισμόπληκτους θέτει ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας κ. Ν. Ευαγγέλου, αναφέροντας τα εξής: Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης και με κύριο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και την ανάπτυξη του Δήμου Ελασσόνας, η παράταξη “Αλλάζουμε”, ψήφισε τον ισολογισμό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο θεωρούμε επιβεβλημένο να σημειώσουμε τα παρακάτω: Η Δημοτική Αρχή Γάτσα είναι η μοναδική δημοτική αρχή που της διατέθηκαν κονδύλια λόγω της πανδημίας και του σεισμού της 3ης Μαρτίου και που αντί να παράξει έργο αδυνατεί να απορροφήσει κονδύλια ακόμη και για έργα που ήταν εγκεκριμένα από τη δική μας θητεία. Ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης σας δώσαμε χρόνο για να δούμε αν τελικά έστω και με καθυστέρηση θα μπορούσατε να υλοποιήσετε τα έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του Δήμου μας.
Τελικά ο χρόνος δεν είναι ο εχθρός για τη Δημοτική Αρχή αλλά η πλήρης ανικανότητα και ανεπάρκεια, που πλέον δεν κρύβεται ακόμη και από τον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου χωριού. Πατώντας στο επιχείρημα της έκτακτης ανάγκης κάθε φορά με τη μέθοδο των απ’ ευθείας αναθέσεων, μοιράζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες, χωρίς καμία έκπτωση από τη μία και με συνεχή οικονομική επιβάρυνση από την άλλη στους δημότες. Νοικιάζει κτίρια και αποθήκες και ταυτόχρονα παραχωρεί δημοτικά κτίρια σε συλλόγους, δείγμα κακής διαχείρισης των δημοτικών κτιρίων και κακού προγραμματισμού και σε αυτόν τον τομέα.
Προσπαθεί μέσω προσλήψεων να υποχρεώσει τους συνδημότες χωρίς κανείς να γνωρίζει ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο με ποια κριτήρια γίνονται οι προσλήψεις και σε ποιες θέσεις τοποθετούνται αυτά τα άτομα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αμείλικτα.
-Γιατί δεν δώσατε τα 600 ευρώ στους σεισμόπληκτους όπως έκανε ο γειτονικός δήμος Τυρνάβου;
-Υπάρχουν εξαιρέσεις και στη στήριξη των σεισμόπληκτων;
Κάθε φορά που θέτουμε τα ερωτήματα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή Γάτσα απαντά “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.
Μόνο που τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι και όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν επιστρατεύσει δεν μπορεί να πείσει κανέναν πολίτη του Δήμου μας.

 

«Το κράτος λειτουργεί σαν «μεσίτης»...»
Η ΚΟΒ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)H ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων αναφέρεται με ανακοίνωσή της στις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τα Φάρσαλα, επισημαίνοντας ότι το κράτος λειτουργεί σαν «μεσίτης» για την παράδοση περιουσιακών στοιχείων του λαού στο μεγάλο κεφάλαιο, με σκοπό την αύξηση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι μόλις ένας στους τέσσερις έχει πληρωθεί το 20%, επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του “Ιανού” στην περιοχή των Φαρσάλων. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Δημαρχείο Φαρσάλων εξήγγειλε την έναρξη του έργου της κατασκευής του φράγματος στη Σκοπιά το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Για την κατασκευή όμως αυτού του έργου θεσπίζεται ως κριτήριο η αναγκαιότητα των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι υποκριτικό να μιλάμε για υπευθυνότητα του κράτους απέναντι στον πολίτη όταν τόσες δεκαετίες το συγκεκριμένο έργο εκκρεμεί. Τη λύση για την κερδοφορία τούς τη δίνουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), νόμος 3389/2005 της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που αποτελούν ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εκμεταλλεύονται τις υπαρκτές και ταυτόχρονα τραγικές ελλείψεις για να αυξήσουν τα κέρδη τους, όπως το ζήτημα της απουσίας υδροδότησης της πόλης των Φαρσάλων και το πρόβλημα της υπεράντλησης των επιφανειακών υδάτων για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής. Προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί με το φράγμα της Σκοπιάς εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό θέλουν να κρύψουν παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την ιδιωτική χρηματοδότηση. Το κράτος λειτουργεί σαν «μεσίτης» για την παράδοση περιουσιακών στοιχείων του λαού στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού από το συνολικό κόστος της κατασκευής μιας υποδομής με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ο ιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού ποσού και θα εκμεταλλεύεται το έργο τουλάχιστον για 25 χρόνια. Οι λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι επενδύσεις με τις οποίες το κράτος εκχωρεί ζωτικό χώρο δράσης στους ιδιώτες. Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η εκτέλεση, η διαχείριση και εκμετάλλευση των μεγάλων και μικρών έργων υποδομής, αλλά και οι κάθε είδους κοινωνικές υπηρεσίες. Το κεφάλαιο κερδίζει διπλά (μία από την κατασκευή και μία από τη λειτουργία των έργων), ενώ ο λαός, εκτός από την κατασκευή, πληρώνει για δεκαετίες πανάκριβα έργα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να διατίθεντο δωρεάν στον λαό της περιοχής. Στη συνεργασία γενικά με το ιδιωτικό κεφάλαιο προτρέπει η Κυβέρνηση τους Δήμους, προκειμένου αυτοί να βρουν χρήματα για να ασκήσουν μια σειρά υπηρεσιών και να κάνουν έργα! Αυτή είναι και η «λύση» ως αντιστάθμισμα στην πενιχρή κρατική επιχορήγηση των Δήμων, που εντάσσεται στις μεθοδευμένες ενέργειες να απαλλαχτεί το κράτος από το κόστος μιας σειράς κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών που θα αναλάβουν οι Δήμοι, οι οποίοι με τη σειρά τους, ελλείψει χρημάτων, θα πρέπει να βρουν λεφτά για να τις ασκήσουν. Και για να βρουν λεφτά, καλούνται να ξεπουλήσουν την περιουσία τους ή να αναθέσουν την εξουσία τους σε ιδιώτες.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις αποζημιώσεις που αφορούν την κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την περιοχή μας αναφέρουμε ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα φτάσουν μόλις στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε λίγες μέρες πριν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ από τους 933 δικαιούχους για την περιοχή των Φαρσάλων μόλις 258 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις -δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις- έχουν πάρει την προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς».

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass