Επιτυχίες και πρωτιές στην Αγιά

*Μιλούν στην «Ε» η πρώτη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης και ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγιάς

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:50

 ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Αίσθηση προκάλεσε σε όλους στην Αγιά, μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το γεγονός ότι δύο μαθητές των σχολείων της κωμόπολης κατάφεραν να εισαχθούν πρώτοι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Καραλάιου και τον Σταύρο Κατσάβα. Η μεν πρώτη, από το Γενικό Λύκειο, πέτυχε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, ο δε δεύτερος, από το ΕΠΑΛ, πέτυχε στη ΣΥΔ συγκεντρώνοντας μάλιστα και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων όλων των ΕΠΑΛ της πατρίδας μας.

Η χαρά του αποτελέσματος δεν ήταν μόνο δική τους και των οικείων τους, αλλά όλων των Αγιωτών που είδαν δύο παιδιά της περιοχής να φτάνουν τόσο ψηλά. Χαρά, η οποία, βέβαια, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και με τις επιτυχίες και των υπόλοιπων μαθητών των τοπικών σχολείων που διαγωνίστηκαν και μπόρεσαν να εισαχθούν σε σχολές που επιθυμούσαν.

Ζητήσαμε από την Κωνσταντίνα Καραλάιου μια μικρή συνέντευξη για την επιτυχία της στις εξετάσεις κι αυτή ευγενικά μας την παραχώρησε, παρά την αρχική της έντονη διστακτικότητα και τις σκέψεις που σίγουρα την περιτριγύριζαν για το αν είναι πρέπον να το κάνει.

* Κωνσταντίνα, πρώτη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης. Αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη επιτυχία. Σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Τι σημαίνει για σένα αυτή η πρωτιά;

-Η αλήθεια είναι πως στη συγκεκριμένη σχολή περίμενα να έχω μια καλή θέση στη σειρά εισακτέων, αν σκεφτεί κανείς ότι η βάση σ’ αυτή είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με τη δική μου επίδοση. Η πρωτιά, πάντως, πραγματικά αποτελεί έκπληξη και νομίζω πως είναι ένα αρκετά θετικό ξεκίνημα για τις σπουδές μου.

* Γιατί Αρχιτεκτονική και όχι κάποια άλλη επιλογή; Δεν σε φοβίζει το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια περνάει τεράστια κρίση;

-Ήθελα πολύ να περάσω στο Πολυτεχνείο και η Αρχιτεκτονική είναι η μόνη που με προσέλκυε, αφού προσφέρει πολλές εναλλακτικές διεξόδους, κάποιες ακόμη και πιο καλλιτεχνικές. Νομίζω πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν με φοβίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα η οικοδομή είναι στάσιμη.

* Πώς φτάνει κάποιος τόσο ψηλά στις πανελλαδικές εξετάσεις; Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που δρουν καταλυτικά ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

-Νομίζω πως όλοι οι μαθητές γνωρίζουν πώς φτάνει κανείς ψηλά σ’ αυτές τις εξετάσεις. Καταλυτικό ρόλο παίζουν η ψυχική ηρεμία και η αφοσίωση στον στόχο που θέτουμε.

* Πολλοί πιστεύουν, ίσως λανθασμένα, ίσως όχι, πως τα σχολεία δημιουργούν την προσωπικότητα του μαθητή, τα φροντιστήρια όμως στέλνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο. Ποια η γνώμη σου;

-Τόσο το σχολείο όσο και το φροντιστήριο, συμβάλλουν και στη σφυρηλάτηση της προσωπικότητας και στην προετοιμασία για το πανεπιστήμιο. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι τέτοιο που έχει καταστήσει τα φροντιστήρια απαραίτητα. Στον μαθητή έγκειται να μπορέσει να εισπράξει όσο περισσότερα μπορεί και από τα δύο. Η συνεργασία και η καλή σχέση μαθητή και καθηγητών σχολείου και φροντιστηρίου είναι η βάση για να μπορέσει ο μαθητής να εξελιχθεί, να βρει στόχους και να τους επιτύχει.

* Γνωρίζω καλά πως, παράλληλα με το διάβασμα, ασχολήθηκες όλα αυτά τα χρόνια πολύ και με τη μουσική. Ζωντανός άνθρωπος, συμμετείχες μέχρι και σε μουσικό γκρουπάκι με συμμαθητές σου δίνοντας μάλιστα και μικρές συναυλίες, πάντα σε τοπικό επίπεδο. Τελικά, κατά τη γνώμη σου, μελέτη και άλλες δραστηριότητες μπορούν να συνδυαστούν;

-Θεωρώ πως εύκολα μπορούν να συνδυαστούν. Νομίζω πως τα χόμπι ουσιαστικά σε βοηθούν παρά σε κρατάνε πίσω. Τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως μουσική, ζωγραφική, χορός, μπορούν πολλές φορές, εκτός από το να σε ηρεμήσουν, να σε ωθήσουν σ’ έναν πιο ελεύθερο τρόπο σκέψης και να αντιμετωπίσεις διαφορετικά τόσο τα μαθήματα όσο και την καθημερινότητά σου.

* Τέλος, αν σου ζητούσα να αφιερώσεις αυτήν την επιτυχία κάπου, πού θα την αφιέρωνες;

-Θα την αφιέρωνα στη θεία μου Πέπη Παπαγγελή, αρχιτέκτονα, απόφοιτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της δεκαετίας του 1970, στην οικογένειά μου φυσικά, σ’ όλους μου τους φίλους και τις φίλες, και στους καθηγητές μου από το σχολείο και το φροντιστήριο.

Πέραν της μαθήτριας, ζητήσαμε και από τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αγιάς, κ. Αθανάσιο Παπαρίζο, να μας μιλήσει για τις επιτυχίες των παιδιών της Αγιάς, ο οποίος δέχτηκε, εμφανώς ικανοποιημένος από αυτές.

* Κύριε διευθυντά, πολλές οι επιτυχίες και φέτος των μαθητών της Αγιάς, πολλή και η χαρά για όλους τους Αγιώτες. Τα παιδιά, παιδιά τα οποία όλοι μας καθημερινά ζούμε και συναναστρεφόμαστε στη μικρή μας κοινωνία, αντεπεξήλθαν στην πλειονότητά τους και μάλιστα κατάφεραν και πρωτιές. Πώς είδατε τα αποτελέσματα από την πλευρά σας;

-Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, εγώ και οι καθηγητές του σχολείου μας, για την επιτυχία των μαθητών μας στις πανελλαδικές εξετάσεις και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί και φέτος οι μαθητές μας συνέχισαν την παράδοση του Γενικού Λυκείου της Αγιάς να εισάγεται κάθε χρόνο στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας η πλειονότητα των υποψηφίων. Βεβαίως, είμαστε και ιδιαίτερα συγκινημένοι που μια μαθήτριά μας, η Καραλάιου Κωνσταντίνα, εισήχθη πρώτη στη σχολή Αρχιτεκτόνων Ξάνθης, η οποία ήταν και η πρώτη της επιλογή. Τα μόρια που συγκέντρωσε θα μπορούσαν να τη φέρουν σε μια σχολή του κέντρου, αλλά διαισθανόμενη το οικονομικό βάρος για την οικογένειά της επέλεξε να συγκατοικήσει με τον ήδη φοιτητή αδελφό της στη Ξάνθη. Πέραν τούτου, οι περισσότεροι των μαθητών μας είναι γεγονός ότι πέτυχαν στην πρώτη σχολή της προτίμησής τους, πράγμα που καταξιώνει περισσότερο τις επιλογές τους και που ταιριάζει στον χαρακτήρα τους και στα μελλοντικά τους όνειρα.

* Πού οφείλονται οι τόσες επιτυχίες;

-Οι επιτυχίες αυτές οφείλονται, κατά βάση, στην έντονη επιθυμία των μαθητών μας για μόρφωση, κάτι που μας επιτρέπει να το πούμε το γεγονός ότι η πλειονότητα των παιδιών ασχολείται έντονα και με άλλες δραστηριότητες πολιτισμού της πόλης μας, στην έντονη συνειδητοποιημένη έγνοια της προσφοράς τους στην τοπική κοινωνία όταν τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά και στη δικαιολογημένη, κατά τα άλλα, αγωνία των γονιών τους να δουν τα παιδιά να προοδεύουν. Η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι μαθητές μας τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι αξιοθαύμαστη. Η ωριμότητα την οποία επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους γι’ αυτές είναι αξιοζήλευτη. Η εργατικότητά τους σκληρή και επίμονη, πέραν του σχολικού προγράμματος ακολουθούν και το πρόγραμμα του φροντιστηρίου. Παρακολουθούν ανελλιπώς το πρόγραμμα του σχολείου, συνεργάζονται άψογα με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους και δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στο να αφομοιώσουν τις παρεχόμενες γνώσεις και την πείρα των διδασκόντων καθηγητών τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα τόνιζα την πάρα πολύ καλή σχέση που έχουμε με τους μαθητές μας. Σεβόμαστε απολύτως την προσπάθειά τους, μας σέβονται, μας εκτιμούν και μας αγαπούν κι αυτοί με τη σειρά τους – και τι καλύτερο για την ολοκλήρωση της επιτυχίας τους!

Το σχολείο δίνει, από την άλλη μεριά, όλες τις δυνατές ευκαιρίες στα παιδιά μας ώστε να μην παρεκκλίνουν από τον στόχο τους. Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν σ’ αυτό σε συνδυασμό με το ήρεμο, φιλικό κλίμα που επικρατεί στο σχολείο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η ενίσχυση του ηθικού των παιδιών από μας, η καλή προαίρεσή μας ως διδάσκοντες να λύσουμε κάθε απορία τους, οποιαδήποτε στιγμή, και η άψογη συνεργασία μας με τους γονείς τους, φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα έκλεινα λέγοντας, ότι μια δύναμη που επιπλέον ωθεί τα παιδιά προς την επιτυχία είναι και η τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο που το βράδυ της Παρασκευής ο Σύλλογος Αγιωτών Αθήνας βράβευσε σε εκδήλωσή του τους επιτυχόντες με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης, ήτοι την Έφη Καρτερού (18.48), την Αναστασία Βλάχου (18,48) και την Κωνσταντίνα Καραλάιου (18,13), αλλά και η παράδοση της επαρχίας Αγιάς σε πνευματικούς ανθρώπους που άφησαν ένα πλούσιο πνευματικό έργο το οποίο χρειάζεται συνεχιστές.

Ως διευθυντής του σχολείου, εκπροσωπώντας και τους συναδέλφους, συγχαίρουμε τους μαθητές για την επιτυχία, τους ευχόμαστε καλές σπουδές και τους ευχαριστούμε για τη χαρά και τη συγκίνηση που μας χάρισαν.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass