Αναβαθμίζεται ο ρόλος της 1ης Στρατιάς

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔ ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ, ΚΩΝ. ΦΛΩΡΟΣ * «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2022 21:00

Την έγκριση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία η 1η Στρατιά αναβαθμίζεται σε μοναδικό χερσαίο Στρατηγείο του Στρατού Ξηράς ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος.


Ο κ. Φλώρος παρευρέθηκε χθες στην τελετή εγκαινίων με αφορμή και την ολοκλήρωση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, έργο που χαρακτηρίστηκε «πιλότος» και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού.
Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ο κ. Φλώρος απευθυνόμενος στους επιτελείς της 1ης Στρατιάς επιβεβαίωσε την έγκριση, από το αρμόδια όργανα, της νέας δομής των Ε.Δ., η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- προβλέπει την αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς ως το μοναδικό χερσαίο Στρατηγείο του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, πέραν των Γ’ και Δ’ Σωμάτων Στρατού, θα υπαχθεί η ΑΣΔΕΝ, με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς να αποτελεί παράλληλα τον επιχειρησιακό διοικητή όλων των χερσαίων δυνάμεων πανελλαδικά.
Η αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς (κατά τα πρότυπα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας) βρίσκει τις δύο μείζονες διοικήσεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, στη νέα εποχή όπως αυτή διαμορφώνεται από την υλοποίηση (σ.σ. και την περιοχή) της αναθεωρημένης στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ και τη «σταθερά αναβαθμιζόμενη πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων» Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως στο παρελθόν έχει σημειώσει το ΓΕΕΘΑ.
Η λιτή, λόγω και των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τελετή εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Λάρισας, σεβ. Ιερώνυμος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αναφέρθηκε με ομιλία του ο διοικητής Μηχανικού της 1ης Στρατιάς, ταξίαρχος Ανδρ. Δούλης.
Τη σπουδαιότητα του έργου, που σχεδιάστηκε όταν ο ίδιος ήταν διοικητής της 1ης Στρατιάς, σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθύνοντας χαιρετισμό. Ο κ. Φλώρος υπογράμμισε επίσης τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού όπως επισημάνθηκε, χάρη στις πρότυπες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ενεργειακή αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς αποτελεί «έργο-πιλότο» για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και άλλων κτιρίων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλη τη χώρα.

ΕΡΓΑ 9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Νωρίτερα ο κ. Αγοραστός απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε ότι «στο πρόσωπο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που εκτελούν το καθήκον τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και υπερβάλλοντας εαυτόν, χωρίς φόβο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχειρίζονται με επιτυχία τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία, ιδιαιτέρως δύσκολα, δύο χρόνια. Σε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα, ανταποκριθήκαμε και ικανοποιήσαμε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Στρατηγείου, προκειμένου η 1η Στρατιά να συνεχίσει με αναβαθμισμένο ρόλο και αυξημένες δυνατότητες διοίκησης και επιρροής να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα. Επενδύσαμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του Στρατηγείου. Αλλάξαμε την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος και σήμερα παραδίδεται ένα σύγχρονο κτίριο με πολύ καλύτερες προοπτικές λειτουργίας, εξοικονόμησης ενέργειας και συνθηκών εργασίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πράξη, χρηματοδοτώντας από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 έργα συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποφέρουν απτά και χρήσιμα αποτελέσματα. Εμβληματικά έργα όπως: Η ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 1.065.508 ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κτιριακού Συγκροτήματος, όπου στεγάζονται το Στρατοδικείο-Αεροδικείο, το Στ’ ΕΛΔΑΠ και το ΚΤΣ Λάρισας, προϋπολογισμού 715.000 ευρώ.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Κτιρίου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ. Η προμήθεια μηχανημάτων έργου που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και κινδύνων από φυσικές καταστροφές, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Η προμήθεια δύο γεφυρών Μπέλεϋ, προϋπολογισμού 1.300.000 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ η συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον χώρο του Στρατοπέδου της 1ης Στρατιάς.
Τέλος, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αγαπάμε και δίνουμε αγώνες για την 1η Στρατιά. Με το έργο μας απαντάμε σε εκείνους που είχαν άλλες σκέψεις. Η 1η Στρατιά είναι εδώ, έχει ισχυρή έδρα και διευρύνει την επιχειρησιακή της δυνατότητα, για τη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά Αρχηγέ για την παρουσία σας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Θεσσαλία και την άμυνα της χώρας».
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο αρχηγός ΤΑ, Θεμ. Μπουρολιάς, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ., Αστ. Μαντζιώκας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Γ. Σούλτης, καθώς και επιτελείς της 1η Στρατιάς.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass