Στο αρχείο η μήνυση Σούρλα κατά περιφερειακών συμβούλων

Η ΚΡΙΤΙΚΗ «ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗ ΘΕΜΙΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ» ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2022 21:29

Στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τέθηκε η μήνυση κατά δύο περιφερειακών συμβούλων Θεσσαλίας που κατέθεσε ο γιος τού Γρηγορίου Σούρλα για «προσβολή μνήμης νεκρού». Τη μήνυση του 60χρονου Φαρσαλινού είχαν προκαλέσει αναφορές των

συμβούλων Στάθη Ντούρου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Δέσποινας Αράπκουλε (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι χαρακτήρισαν «σφαγέα» τον Γρηγ. Σούρλα, παραπέμποντας στις δολοφονίες πολιτών που έπραξε την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Οι δύο σύμβουλοι αντέδρασαν όταν η επίσης περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Μπίλλη (είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, αλλά πλέον έχει προχωρήσει με το κόμμα του καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη) κατά τη διαδικτυακή, λόγω πανδημίας, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στις 11 Νοεμβρίου 2021, επέλεξε αντί να εμφανιστεί η ίδια με σύνδεση να εμφανιστεί με ολόσωμη φωτογραφία της ευρισκόμενη μπροστά σε πίνακα που απεικόνιζε έφιππο τον Γρηγόριο Σούρλα. Αρχικά οι δύο μηνυόμενοι σύμβουλοι, αλλά στη συνέχεια και άλλοι, εγκάλεσαν την κ. Μπίλλη, που γνώριζε ότι η στάση της θα προκαλούσε αντιδράσεις, ενώ και στο παρελθόν για ανάλογη εμφάνισή της, με απόφαση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου «αποβλήθηκε» από τη συνεδρίαση, με διακοπή της σύνδεσης. Στην επίμαχη συνεδρίαση και σε παρατήρηση που της έγινε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η κ. Μπίλλη είχε αποκριθεί πως θεωρούσε σκόπιμο να είναι ορατός στον φόντο ο συγκεκριμένος πίνακας «που την εκφράζει», πυροδοτώντας αντιδράσεις, με τον κ. Ντούρα, μεταξύ άλλων, να σημειώνει πως «ο αρχισφαγέας Σούρλας έχει δικασθεί από δικαστήριο δοσιλόγων» και την κ. Αράπκουλε να χαρακτηρίζει τον Γρηγ. Σούρλα «σφαγέα της Θεσσαλίας». Μετά και τα όσα διημείφθησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο γιος τού Γρηγ. Σούρλα ζήτησε την ποινική δίωξη των δύο συμβούλων «για προσβολή μνήμης νεκρού».
Η μήνυση του κ. Σούρλα τέθηκε στο αρχείο, με Διάταξη Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος παραπέμπει στο πρακτικό 269/11-10-1947 Εφετείου της Λάρισας, λέγοντας ότι ο Γρηγ. Σούρλας έχει απασχολήσει το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων, όπως παραπέμπει και στη βιβλιογραφία ιστορικών μελετητών όπου γίνονται αναφορές στη δράση των «Σουρλικών» και τις δολοφονίες πολιτών την περίοδο του Εμφυλίου. Τέλος υπογράμμισε ότι οι αναφορές των περιφερειακών συμβούλων περί «σφαγέα» δεν στόχευαν στην προσβολή του Γρηγ. Σούρλα, αλλά «εμπίπτει στη θεμιτή άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας του λόγου και επιτρεπτής κριτικής από δικαιολογημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στον δημόσιο διάλογο».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass