Ιδιοι βαθμοί, διαφορετικές βάσεις

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ, ΕΝΩ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ «ΡΙΧΝΟΥΝ» ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ * ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ * ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ * ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ * «ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΕΤΣΙ ΒΓΑΙΝΕΙ… » ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΘ. ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2022 21:00

Το νέο καθεστώς στη διαμόρφωση των βάσεων, σύμφωνα και με τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, διακρίνει φέτος τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι βαθμολογίες των οποίων ανακοινώθηκαν χθες το μεσημέρι βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, φέτος καταγράφεται μείωση των αριστούχων σε όλα τα μαθήματα, ενώ μεγάλο, υψηλό όπως πέρυσι, ποσοστό αναβαθμολογήσεων παρατηρούσαν εκπαιδευτικοί στο μάθημα της Εκθεσης. Μείωση των αριστούχων καταγράφεται στην Πληροφορική και στα Αρχαία, ενώ μειωμένες επίσης είναι οι άριστες επιδόσεις στη Γλώσσα και στα Ελληνικά.
Πολλές σχολές αύξησαν φέτος τον συντελεστή στο μάθημα της Γλώσσας και με δεδομένες τις μειωμένες φέτος επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα, όπως σημείωσαν εκπαιδευτικοί στην «Ε», αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση των βάσεων.
Οι υποψήφιοι, με αφορμή και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, θα πρέπει να γνωρίζουν τη φετινή μεταβολή αφού, σύμφωνα και με το παράδειγμα του Υπουργείου Παιδείας, ένας υποψήφιος με τις ίδιες επιδόσεις και στα 4 μαθήματα, αλλά με βάση τον διαφορετικό συντελεστή, συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσσαλονίκης 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής 18.900 μόρια.
Η «Ε» δημοσιεύει σήμερα επιδόσεις Λαρισαίων αριστούχων (σ.σ. με τα υψηλότερα μόρια), επιδόσεις που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φροντιστών, όπως διευκρίνιζαν χθες στην «Ε», σε τοπικό επίπεδο κυμαίνονται σε καλά επίπεδα, όπως και πέρυσι.
«Χρειάζεται συστηματική μελέτη και προσπάθεια, ψυχραιμία και δουλειά. Έτσι βγαίνει… » τονίζει στην «Ε» ο Λαρισαίος μαθητής Αθανάσιος Κουκούλης εξηγώντας πώς συγκέντρωσε 19.620 μόρια, επιτυγχάνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανελλαδικά. Γράφοντας 20άρια σε Φυσική και Χημεία, 19,8 στη Βιολογία και 18,3 στην Έκθεση.
Στο ερώτημα γιατί θέλει να σπουδάσει Ιατρική, αποδίδει την απόφασή του στα «καλά πρότυπα που είχα» και στα ερεθίσματα «από το οικογενειακό περιβάλλον» όπως λέει. Θα δηλώσει Ιατρική Λάρισας γιατί όπως επισημαίνει «είναι μια πολύ καλή σχολή». Αναφερόμενος τέλος στην επιτυχία του υπογράμμισε ότι «οφείλω στους καθηγητές μου στο σχολείο, στο φροντιστήριο, σε γονείς και φίλους».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας «υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α’ 25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%. Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα, όπως φαίνονται στις παρακάτω Υπουργικές Αποφάσεις. Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος».
ΙΔΙΟΙ ΒΑΘΜΟΙ – ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Ενδεικτικά, από το Υπ. Παιδείας δίνεται ένα παράδειγμα υποψηφίου ΓΕΛ για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 17, Αρχαία Ελληνικά 18,6, Ιστορία 20, Λατινικά 20.
Αυτός ο υποψήφιος συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:
Νεοελλ. Γλώσσα & Λογοτεχνία     Νομική Θεσ/νίκης-ΑΠΘ 30%
Αρχαία Ελληνικά Νομική Θεσ/νίκης-ΑΠΘ    30%
Ιστορία  Νομική Θεσ/νίκης-ΑΠΘ 20%
Λατινικά Νομική Θεσ/νίκης-ΑΠΘ 20%
Νεοελλ. Γλώσσα & Λογοτεχνία     Νομική Κομοτηνής-Δ.Π.Θ. 25%
Αρχαία Ελληνικά Νομική Κομοτηνής-Δ.Π.Θ.    25%
Ιστορία  Νομική Κομοτηνής-Δ.Π.Θ. 25%
Λατινικά Νομική Κομοτηνής-Δ.Π.Θ. 25%
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ
Τέλος, για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή υπολογισμού μορίων είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass