Αποκαθιστούν σεισμόπληκτα μνημεία

ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΑΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ -ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2022 21:00

Της Λένας Κισσάβου

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν από τον σεισμό

του Μαρτίου του 2021 τα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και του Τυρνάβου. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας οι συμβάσεις με ανάδοχους για τις εργασίες αποκατάστασης τριών ναών, του Αγίου Αντωνίου και της Αγίας Παρασκευής στον Τύρναβο και του Αγίου Νικολάου στην Αμυγδαλέα Λάρισας, ενώ εντός των ημερών προχωρούν και οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων με ανάδοχους για τα υπόλοιπα μνημεία. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης στο «Γενί Τζαμί» στη Λάρισα, για τις ανάγκες των οποίων προβλέπεται να κλείσει ο δρόμος και να απαγορευτεί η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων μπροστά από το μνημείο, την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το διάστημα 5 με 9 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικότερα, για τα έργα αποκατάστασης που θα γίνουν τόσο στους τρεις παραπάνω ναούς όσο και στο «Γενί Τζαμί», ο αρχιτέκτων, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Δημήτρης Καραγκούνης, αναφέρει στην «Ε» τα εξής:

ΟΙ ΝΑΟΙ
Στον ναό της Αγίας Παρασκευής Τυρνάβου (19ος αιώνας), ο ανάδοχος ξεκινά άμεσα τις εργασίες, καθώς έχει γίνει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Στο πλαίσιο αυτών προβλέπεται η τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων στο εσωτερικό του ναού, για τη στήριξή του. Να σημειωθεί ότι στο κτίριο του ναού διαπιστώθηκε κλίση, ενώ εγκάρσιες και κάθετες ρωγμές είναι παντού εμφανείς. Τα κειμήλια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος. Στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Τυρνάβου, μνημείο του 1600, που φέρει ρωγμές στο νότιο τοίχο (εσωτερικά και εξωτερικά), κυρίως γύρω από τα παράθυρα και τη θύρα, θα πραγματοποιηθεί αποκατάσταση λιθοδομών, ενεματώσεις, λιθοσυρραφές και επανακτήσεις. Αντίστοιχες εργασίες θα γίνουν και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αμυγδαλέα, που είναι τρίκλιτη βασιλική εκκλησία των αρχών του 19ου αι., η οποία παρουσίασε ρωγμές στην κόγχη και στις γωνίες του κτιρίου. Στο εσωτερικό παρατηρήθηκαν δύο σημεία με σημαντικές καταρρεύσεις τοιχογραφιών και συγκεκριμένα στο κέντρο του βόρειου τοίχου και στη μέση του δυτικού τοίχου του νάρθηκα.

ΣΤΟ «ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ»
Το κτίσμα του «Γενί Τζαμί» παρουσίασε μετά τον σεισμό διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σημειώθηκαν πτώσεις κεράμων και επιχρισμάτων, ενώ στον μιναρέ παρατηρείται ρηγμάτωση περιμετρικά, στο ύψος της στέψης της τοιχοποιίας.
Σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες διάνοιξης και καθαρισμού των ρηγματώσεων, τοποθέτηση σωληνίσκων, προετοιμασία για ενεμάτωση και τελείωμα επιχρισμάτων στο εξωτερικό λιθοδομών. Ολοκληρώνονται οι ίδιες εργασίες εσωτερικά του κτιρίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η αντιστήριξη του μιναρέ με την τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων και υποστύλωσή του.
Το χρονικό διάστημα των εργασιών στον μιναρέ θα απαγορευτεί η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στον δρόμο μπροστά από το μνημείο.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Σύμφωνα με την επιτόπια καταγραφή της κατάστασης των μνημείων, κυρίως των ναών, που είχαν πραγματοποιήσει μετά από τη διπλή σεισμική ακολουθία του Μαρτίου του 2021 κλιμάκια αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη διπλή σεισμική ακολουθία στα υπόλοιπα μνημεία έχουν ως εξής: «Μεγάλες είναι οι ζημιές σε δύο ναούς του Τυρνάβου, στον Ναό Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ο οποίος κατέπεσε πλήρως και στον Ναό Αγίου Νικολάου Τουραχάν, όπου σημειώθηκε κατάρρευση του άνω τμήματος του κωδωνοστασίου του. Η Β.Α. και Β.Δ. γωνία του κηρυγμένου ως διατηρητέου μνημείου Ναού Αγίου Νικολάου των Βλάχων στον Τύρναβο έχει διαχωριστεί με σημαντική ρωγμή. Το μνημείο, το οποίο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, φέρει εκτεταμένες φθορές στον βόρειο τοίχο, ενώ εξωτερικά τμήματα της τοιχοδομίας του έχουν γκρεμιστεί, με αποτέλεσμα να διακρίνεται το ξύλινο σενάζ το οποίο δένει το μνημείο στην κορυφή του. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης και στερέωσης. Στη Μονή του Προφήτη Ηλία αποκολλήθηκε ο βόρειος τοίχος από τη στέγη, ενώ παρατηρείται οριζόντιο σκίσιμο στο άνω μέρος του τρούλου. Ρωγμές υπάρχουν στις περισσότερες καμάρες του ναού. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης.
Ο Ναός Παναγίας Φανερωμένης (19ος αι.) παρουσιάζει οριζόντιες ρωγμές στο ανώτερο τμήμα του κωδωνοστασίου, ωστόσο το κτίριο δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Στον Δήμο Ελασσόνας ο κεντρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με παλαιό τέμπλο και αγιογραφίες του 1743, παρουσίασε προβλήματα στο υπερυψωμένο τμήμα του κτιρίου του, που είναι σύγχρονη κατασκευή. Εμφανίζει σοβαρές ρωγμές και κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κέντρο του βόρειου και του νότιου τοίχου. Τέλος, στον διατηρητέο ναό του Αγίου Γεωργίου (19ος αι.), στη Μαγούλα εμφανίστηκαν μεγάλες φθορές και σκισίματα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass