Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «AGROTHESSALY» ΓΙΑ ΕΡΓΑ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2023 12:40

Συνεπής και φέτος στο μεγάλο ραντεβού της 13ης Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης AgroThessaly, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς με το περίπτερό της (Τέντα Α-stand D4) παρέχει πλήρη ενημέρωση για τα έργα, τις σπουδαίες δράσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιεί, με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του αγροτικού εισοδήματος. Επισκεπτόμενος ο παραγωγός το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα ενημερωθεί για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα 239.200 έργων, προγραμμάτων και δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, που στηρίζουν τον αγροτικό τομέα και τους ανθρώπους της παραγωγής στη Θεσσαλία.


ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
Στο περίπτερο ξεχωρίζει πίνακας με τα 65 έργα υποδομής, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1,24 δισ. ευρώ, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Έργα που δρομολογούνται και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών, και οδηγούν σε αποταμίευση και εξορθολογισμό της διαχείρισης του αρδευτικού νερού (ταμιευτήρες, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα υπόγειων αγωγών, εκσυγχρονισμό γεωτρήσεων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, έργα αναδασμού και αλιευτικά καταφύγια).
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, «το όραμα της Περιφερειακής Αρχής είναι να διαμορφώσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης made in Greece, made in Thessaly, το οποίο θα οδηγεί σε αυτάρκεια σε νερό, τρόφιμα, ενέργεια. Με σύμμαχο τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, λειτουργούμε με στόχευση build back better, ώστε να προλάβουμε τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ένταξης περισσότερων αρδευτικών έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους άρδευσης για τους παραγωγούς μας, την ορθολογική διαχείριση του νερού και τη διασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας των υδάτων. Μετά την ένταξη 17 νέων αρδευτικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 28.125.793 ευρώ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), τα συνολικά έργα υποδομών που ολοκληρώθηκαν, εξελίσσονται και δρομολογούνται, ανέρχονται σε 65. Για πρώτη φορά δρομολογούνται και υλοποιούνται σημαντικά έργα νερού, όπως είναι τα φράγματα στη Σκοπιά, στο Ναρθάκι, στο Δίλοφο, σε Υπέρεια - Ορφανά, στα Βρυσιά, στον Ταυρωπό, στο Παλαιομονάστηρο, στο Ληθαίο. Συμφωνήθηκε η ένταξη αρδευτικών έργων του ΤΟΕΒ Ταουσάνης στο Πρόγραμμα Leader, έχουν δημοπρατηθεί και αναμένονται οι ανάδοχοι των έργων στα φράγματα Αμπελακίων, Αγιόκαμπου - Λιβαδότοπου και στα αρδευτικά δίκτυα των Τρικάλων.
Εξετάζεται, ακόμη, η ένταξη στο νέο ΠΑΑ μεγάλων αρδευτικών έργων, όπως είναι τα φράγματα Μπελμά Αγιάς, Δελερίων Τυρνάβου, Νεοχωρίτη Τρικάλων, ενώ γίνεται προσπάθεια ένταξης και του φράγματος Τιτάνου, Πύλης, Αγιονερίου και Μουζακίου. Το φράγμα της Μεσοχώρας προχωρά, ενώ το συνολικό έργο του Αχελώου καθυστερεί, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στα Διαχειριστικά Σχέδια που εκπόνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη μεταφορά νερού για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το νερό ανήκει σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και με υψηλό αίσθημα ευθύνης ζητούμε από όλους την ορθολογική διαχείριση του νερού. Στο νέο ΠΑΑ πρόκειται να ενταχθεί και το έργο συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Γυρτώνης, με φορέα τον ΤΟΕΒ Πηνειού και χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Στις κρίσεις δεν παραδινόμαστε, αλλά συνεργαζόμαστε. Προχωράμε σε μεγάλα και αποτελεσματικά διαγενεακά έργα, όπως είναι το πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την πράσινη ενέργεια σε πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία. Φωτοβολταϊκά, που θα μπούνε στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και της εταιρείας Akuo Energy Greece».
ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Και επειδή στην 13η Agrothessaly έχουν την τιμητική τους τα αγροτικά μηχανήματα, οι σύγχρονοι εξοπλισμοί, η γεωργία ακριβείας και στους επισκέπτες κυριαρχούν οι νέοι αγρότες, που θέλουν να επενδύσουν στη γη που κληρονόμησαν, που έχουν όρεξη για δουλειά, εκπαίδευση, κατάρτιση, η Περιφέρεια Θεσσαλία τους ενημερώνει για δύο σημαντικές δράσεις που υλοποιεί:
Σχέδια Βελτίωσης: Συνολικά 1.178 νέα Σχέδια Βελτίωσης -αριθμός που ξεπέρασε κάθε προσδοκία- εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Προχωρήσαμε σε υπερδιπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού, από 30.883.000 ευρώ σε 61.893.225 ευρώ, για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, αυτές της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας, πετύχαμε σημαντική αύξηση του αριθμού των αγροτών που επιχορηγήθηκαν και προχώρησαν σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων» τονίζει ο Κ. Αγοραστός.
Πρόγραμμα Νέων Γεωργών: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εντάχθηκαν στη Δράση 1.559 δικαιούχοι, για τους οποίους το συνολικό ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 58.162.500 ευρώ, ενώ ήδη έχει γίνει η πρώτη πληρωμή (70% επένδυσης). Χρήματα που μένουν στη Θεσσαλία και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass