Με ελληνική ιθαγένεια το 40% των Αλβανών μεταναστών

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΗΤΣΗ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ «ΠΑΓΩΣΕΙ» ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2023 13:48

«Οι μετανάστες που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέχρι και σήμερα, εκτιμούμε ότι αποτελούν το 40% αυτών που ζουν στη χώρα εδώ και χρόνια. Από αυτούς, το 90% είναι αλβανικής καταγωγής. Στο σύνολό τους αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.


Οι μετανάστες αλβανικής καταγωγής που έχουν δεκαετίες στην Ελλάδα, έχουν καλύψει σημαντικά κενά στο εργατικό δυναμικό της χώρας και συγκεκριμένα σε αγροτικές εργασίες και στην οικοδομή.
Έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία, είναι ένα με αυτήν, αλλά υπάρχει άνιση μεταχείριση από την ελληνική πολιτεία. Δεν έχουν προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν, αλλά με την ελληνική πολιτεία, γιατί έχει αφήσει πολλά ανοιχτά θέματα, που δεν θέλουν να τα λύσουν…» δηλώνει στην «Ε» ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεταναστών ν. Λάρισας, κ. Αγγελος Μήτση.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που καταθέτει είναι οι αλλαγές που επήλθαν στη διαδικασία των εξετάσεων Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέες αιτήσεις απόκτησης ιθαγένειας και εξηγεί: «Μετανάστες, που ζουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα, και πληρούν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τον νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, «κόβονται» στις γραπτές εξετάσεις, με τη μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στο μάθημα της ιστορίας, στο οποίο περιλαμβάνονται εξειδικευμένες γνώσεις.
Αφότου άλλαξε το σύστημα των εξετάσεων, από το 2020 και μετά, όσοι αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια, είναι πολύ δύσκολο να την αποκτήσουν», δηλώνει στην «Ε» ο Άγγελος Μήτση, για πολλούς ομοεθνείς του, αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα ακόμη και είκοσι χρόνια.
Σημειώνει ότι «παλαιότερα ήταν μεν γενικότερα αυστηρές οι διαδικασίες, αλλά βοηθούσε που οι εξετάσεις ήταν προφορικές στην ελληνική γλώσσα και στην ιστορία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για όσους αιτούνταν της ελληνική ιθαγένεια και γνώριζαν βασικά ελληνικά.
Σήμερα οι γραπτές εξετάσεις είναι αποτρεπτικές, λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας τους, καθώς ο ενδιαφερόμενος μετανάστης θα πληρώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για παράβολο, θα καταθέσει όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν τη σταθερή διαμονή τους και εργασία του στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλο κίνδυνο να μην την αποκτήσει λόγω της αποτυχίας του στις εξετάσεις».
Ο κ. Μήτση, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεταναστών ν. Λάρισας, καταθέτει το μεγάλο πρόβλημα των αλλοδαπών στη χώρα μας, εκφράζοντας το σύνολό τους. Επισημαίνει πως ζητούν από την πολιτεία «να αντιμετωπίσει με λογική την κατάσταση που δημιουργείται, όπως κάνει κάθε πολιτισμένη χώρα στους μετανάστες και να σταματήσει να βάζει συνεχώς εμπόδια.
Να στηρίζει κάποιον να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, όταν έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα και έχει σε αυτήν πάνω από 20 χρόνια, για να μην αναγκάζεται ανά διαστήματα να μπαίνει στην διαδικασία να ανανεώνει την άδεια παραμονής».
Ο ίδιος αναφέρει ότι πολλοί μετανάστες «χάνουν άδικα χρόνο και χρήμα, πληρώνουν δικηγόρους, μεταφραστές… Η διαδικασία που ισχύει για την ανανέωση της παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα είναι χρονοβόρα και απαιτεί έξοδα».
Και καταλήγει: «Αυτά πρέπει να τελειώσουν επιτέλους για τους μετανάστες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει οικογένεια, επιχειρήσεις, ενώ τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους σπουδάζουν στην Ελλάδα. Και αναφερόμαστε σε ανθρώπους που πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, δηλαδή της χρόνιας παραμονής και εργασίας τους στην Ελλάδα, με καλυμμένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, τις ασφαλιστικές…, έχουν επενδύσει στη χώρα και «κόβονται» στα γραπτά! Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών που έχουν καταθέσει αιτήσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ακόμη και δύο χρόνια πριν, και περιμένουν ακόμη απάντηση, για το αν έγινε δεκτή η αίτησή τους ή όχι!
Η ελληνική πολιτεία δεν πέτυχε ακόμη να τους κάνει να νιώθουν πολίτες αυτής της χώρας. Είναι πολύ απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι…, κάτι που πιθανόν να μεταφραστεί και στην κάλπη από αυτούς που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass