Αγιασμός των υδάτων στον Πηνειό

Πλήθος κόσμου στον Αγ. Αχίλλιο και την πεζογέφυρα Αλκαζάρ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2024 13:30

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών γιορτάστηκαν χθες τα Θεοφάνια στη Λάρισα με θρησκευτικές λειτουργίες στον ναό του Αγίου Αχιλλίου και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Πηνειού ποταμού.

Συγκεκριμένα, στον Μητροπολιτικό ναό τελέστηκε όρθρος, θεία λειτουργία των Θεοφανίων και Μέγας Αγιασμός των Υδάτων, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου, παρουσία εκπροσώπων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Ακολούθησε έξοδος από τον ναό για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, με μεγάλη πομπή που συνόδευε στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων, η οποία κατέληξε στη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, στο Αλκαζάρ. Τον σταυρό έπιασε στα παγωμένα νερά του ποταμού ο 22χρονος Ιωάννης Τσουρτσούρης, πρώην καταδρομέας. Στο πλαίσιο του εορτασμού ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος σε μήνυμά του τόνισε μεταξύ άλλων «Ευχόμαστε και επικαλούμεθα την ειρήνη του Αγίου Θεού, έτσι ώστε να είναι οι όμβριοι ειρηνικοί. Να είναι πάντα χρήσιμοι προς τον άνθρωπο και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματά μας και να ζούμε με έναν ρυθμό ζωής τέτοιο που θα μπορέσει να μας αναδεικνύει όντως ως ανθρώπους. Κι όχι εκμεταλλευτές, ούτε κυριάρχους της φύσης και του περιβάλλοντος. Είμαστε διαχειριστές κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι ένα από τα μηνύματα της σημερινής εορτής».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΘΑΝ. ΜΑΜΑΚΟΣ
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του εορτασμού, ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος τόνισε: «Σήμερα είναι μια λαμπρή ημέρα για την Ορθοδοξία, είναι μία μέρα με έντονους συμβολισμούς καθώς γιορτάζουμε τη βάπτιση του Θεανθρώπου και την αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Είναι μία μέρα χαράς, ελπίδας και φώτισης. Και μιας και βρισκόμαστε στις απαρχές του 2024, εύχομαι η νέα χρονιά να είναι μία χρονιά ελπίδας και αισιοδοξίας. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Λαρισαίες και όλους του Λαρισαίους, χρόνια πολλά, καλή χρονιά και το 2024 να είναι η απαρχή της αναγέννησης της πόλης μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ
Σε μήνυμά του ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας σημειώνει: «Η εορτή των Θεοφανίων είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Γιορτάζουμε τη βάφτιση του Θεανθρώπου και την αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Ο Τριαδικός Θεός να δίνει σε όλους μας φώτιση και δύναμη, για να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας», προσθέτοντας: «Εύχομαι το 2024 να είναι μια χρονιά φώτισης και χαράς για όλους, ιδιαίτερα, για τους συμπολίτες μου στη Λάρισα, αλλά και στη Θεσσαλία, ευρύτερα, μετά και τις σοβαρές πληγές, που άφησε πίσω της η καταστροφική θεομηνία. Όλοι μαζί, διαμορφώνοντας ευρύτερες συναινέσεις, θα “χτίσουμε” όσα καταστράφηκαν καλύτερα και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Γιατί οι Λαρισαίοι και οι Θεσσαλοί είμαστε δυνατοί και θα σταθούμε πάλι στα πόδια μας, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε τη νίκη του φωτός επί του σκότους. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε να ευχηθούμε καλή φώτιση σε όλους μας!
…Καλό είναι, όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για τη Θεσσαλία, μετά τις μεγάλες καταστροφές που μας βρήκαν, να έχουν υπόψη τους ότι το νερό είναι πηγή ζωής, κι ως τέτοιο πρέπει να το ξαναδούμε στον θεσσαλικό κάμπο. Η νέα χρονιά που ξεκινάει εύχομαι να είναι ελπιδοφόρα αφετηρία για τη Θεσσαλία, για την πατρίδα μας, για όλο τον κόσμο!».ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Σε μήνυμά της η βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει μεταξύ άλλων: «Σε συμβολικό επίπεδο, τo αγιασμένο Φως των Θεοφανίων, ανέκαθεν, αποτελούσε “φάρο” ελπίδας μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για την ατομική, αλλά και τη συλλογική λυτρωτική αναγέννηση. Το άσβεστο φως, που εύχομαι ολόψυχα να νιώσουμε όλοι, θα μας φωτίζει τους επόμενους σκληρούς, χειμερινούς μήνες, ως πνευματικός ‘’πυρσός’’, δίνοντάς μας ελπίδα για την έλευση της ‘’Άνοιξης’’ στις ζωές μας. Το άσβεστο φως των Θεοφανίων, που παράλληλα μας οπλίζει με Αγάπη, Αλληλεγγύη και Αλληλοσεβασμό, όλες εκείνες τις αρετές που είναι απαραίτητες σήμερα, προκειμένου να μη χάσουμε το μεγαλύτερο αγαθό, την ανθρωπιά μας, σε έναν κόσμο που καθημερινά κατακλύζεται από τη βία και την έλλειψη πίστης, όσο και σεβασμού στους συνανθρώπους μας. Και φέτος, μέσα στη λαίλαπα των πολύ-επίπεδων προβλημάτων που μας ταλανίζουν ανελέητα, ειδικά τον τόπο μας τη Θεσσαλία που τόσο ‘’ρημάχτηκε’’, εύχομαι τα καθαγιασμένα νερά των Άγιων Θεοφανίων να αποτελέσουν εναρκτήριο λάκτισμα αναγέννησης του Τόπου μας».ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Σε μήνυμά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασ. Κόκκαλης που συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία, τα Θεοφάνια, στέλνει το μήνυμα της φώτισης, το μήνυμα της προσδοκίας και της αισιοδοξίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ανθρωπότητας.
Για τον τόπο μου, τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, η βάπτιση του Θεανθρώπου φέτος, γιορτάζεται στη σκιά των καταστροφικών πλημμυρών που έλαβαν χώρα αφήνοντας πίσω τους μεγάλες πληγές.
Από το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έναν τόπο με μεγάλο συμβολισμό για τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό, στέλνω τα χρόνια μου πολλά σε όλες και όλους και το μήνυμα πως μαζί θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Χρόνια πολλά!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass