Βράβευση για τον Αγιώτη Αχιλλέα Αρχοντή

Στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς»

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2024 13:21

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Στον Αγιώτη Αχιλλέα Αρχοντή και τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Πάτρας–Αχαΐας απονεμήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα, σε μια μεγάλη γιορτή για το ερασιτεχνικό θέατρο, το Βραβείο Πρωτότυπου Κειμένου του Διαγωνιστικού Μέρους του 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», για το δρώμενο «Οι Γκουρμέδες», ανάμεσα σε 32 υποψηφιότητες απ’ όλη την Ελλάδα.

Το μονόπρακτο «Οι Γκουρμέδες» ανέβηκε από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων, σε σκηνοθεσία του Ηλία Αναστασόπουλου και βιντεοσκόπηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου στον ρόλο της «Αντωνίας» και της Τζίνας Δημητρίου στον ρόλο της «Βανθούλας».
Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» είναι μια από τις πλέον σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού και είναι ιδέα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ». Από το 2022 έχει πλέον μετεξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού φτάνοντας αισίως στην 14η χρονιά του και έχοντας κερδίσει τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και βέβαια την καίρια συμμετοχή των ερασιτεχνικών θιάσων από όλη την Ελλάδα.
Είναι ένα αφιέρωμα στη σάτιρα με παραστάσεις μικρής διάρκειας από ερασιτεχνικά σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Έτσι κάθε χρόνο μέσα στην καρδιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων η αχαϊκή πρωτεύουσα μετατρέπεται σε κόμβο πολιτιστικών συναντήσεων, συνδέοντας την σάτιρα με το καρναβάλι και το θέατρο.
Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πατρέων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσικοσυνθετών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Αχιλλέας Ευθ. Αρχοντής γεννήθηκε το 1964 στην Αγιά. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δραστηριοποιείται στην Αγιά ως ελεύθερος επαγγελματίας και λογιστής. Είναι μέλος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» από το 1985. Το 1990 εντάχθηκε στη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου. Έχει γράψει νουβέλες, διηγήματα και θεατρικά έργα. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για δυο νουβέλες του και ένα θεατρικό έργο. Το 2015 βραβεύτηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του «Νόμιμη Άμυνα». Είναι η δεύτερη φορά που βραβεύεται σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας δημιούργησε πρώτη φορά θεατρική ομάδα τη δεκαετία του 1980, η οποία ανέβασε αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις. Στη νέα της μορφή λειτουργεί από το 2007. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και η διάδοση της θεατρικής κουλτούρας.
Βασική επιλογή της ομάδας, είναι να ανεβάζει παραστάσεις όχι μόνο σε οργανωμένα θέατρα, αλλά και σε μη οργανωμένους θεατρικούς χώρους, σε εκδηλώσεις συλλόγων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων. Στόχος της είναι να πάει το θέατρο στις γειτονιές και τα χωριά, να συναντήσει απλούς καθημερινούς ανθρώπους που το αγαπούν ή θέλουν να το γνωρίσουν.
Από τον Νοέμβριο του 2011, σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Ηλίας Αναστασόπουλος.
Έργα που έχει ανεβάσει:
2008, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», του Γιάροσλαβ Χάσεκ.
2009 & 2010, «Δον Καμίλο», του Σωτήρη Πατατζή.
2010, «Βότκα μολότωφ», του Νηλ Σάιμον.
2012, «Ζητείται ψεύτης», του Δ. Ψαθά.
2013, «Η διαθήκη», του Μάριου Ποντίκα.
2014, «Η Κάλπικη λίρα», του Γιώργου Τζαβέλα. Το κείμενο διασκευάστηκε και μεταφέρθηκε στο θέατρο από τα μέλη της ομάδας.
2015, «Κλαυθμώνος και Παυσιλύπου» με τη συμμετοχή του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.
2015, «Η ζωή είναι ωραία», του Αχιλλέα Αρχοντή.
2016, «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», του Λουΐτζι Πιραντέλλο.
2016, «Με τα μάτια του Τσέχωφ» (πέντε κωμικές ιστορίες).
2017, «Κορίτσια στα κόκκινα φανάρια».
2017, «Φωνάζει ο κλέφτης… και όχι μόνο».
2018, «Ο αυτόχειρας» του Νικολάι Έρτμαν.
2018, «Η θυσία».
2019, «Ευαγές ίδρυμα».
2020, «Οι γυναίκες του Λόκερμπι», της Ντέμπορα Μπρεβούρ.
2020, «Δύο γυναίκες χορεύουν», του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ
2021, «Φτυστός ο μακαρίτης», της Πένυς Φυλακτάκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass