ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Διαφάνεια: Όρος αναγκαίος για την επιβίωση της χώρας

* «Ακρογωνιαίος λίθος για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα», τονίστηκε σε εκδήλωση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γ.Γ. Διαφάνειας

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2013 4:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:55
Του Γιώργου Ρούστα
Φώτ. Νίκος Σιούμκας
«Ακρογωνιαίος λίθος για την ανασυγκρότηση και του πρωτογενούς τομέα είναι η διαφάνεια. Και η διαφάνεια πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε διαδικασία σε κάθε επίπεδο. Από την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων και τη διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη μέχρι την επίτευξη του στόχου».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας στο κατάμεστο από κόσμο «Ζάννειο» Πνευματικό Κέντρο στο Λιβάδι Ελασσόνας με θέμα «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην εποχή της κρίσης».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο καλωσόρισμα του προέδρου της Τ.Κ. Λιβαδίου κ. Δημήτρη Καψάλη, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στα μείζονα προβλήματα της ορεινής κοινότητας που είναι η έλλειψη γιατρού και η συντήρηση του δάσους.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος από την πλευρά του αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιλογή του Λιβαδίου ως χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης, ζήτησε κι άλλες ενημερωτικές ημερίδες και σε άλλα χωριά του Δήμου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προστασίας της Φέτας, διεύρυνσης της ομώνυμης Γιορτής και ζήτησε την ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε πως «πρέπει να χαίρεσαι από αυτούς που σε ελέγχουν, παρά από αυτούς που σε κολακεύουν» όπως έλεγε κι ο Πυθαγόρας. Και είναι μια διαχρονική αλήθεια. Σε αυτή την τεταμένη πολιτική περίοδο που περνάμε, η ενδυνάμωση των θεσμών και η θωράκιση του τρόπου λειτουργίας τους, πρέπει να αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα όλων των φορέων του Κράτους. Δεν είμαστε αντίθετοι και δεν αρνούμαστε τον έλεγχο. Αυτό που επιζητούμε είναι έναν προληπτικό, ξεκάθαρο, πλήρη και ταχύ έλεγχο κάθε πράξης και δαπάνης που κάνουμε. Η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της διαφθοράς και το χειρόφρενο στην Ανάπτυξη. Από τη εκδήλωση δύο μηνύματα θέλω να στείλω: Ισονομία, ισοπολιτεία, ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, δεύτερο: ταχύτητα, έλεγχος και όχι οριζόντιες πολιτικές».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου αναφέρθηκε και αυτή «στο μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση πως η χώρα μας δεν θα επιτρέψει κανένα παιχνίδι με την ονομασία της Φέτας», ζήτησε να τρέξουν πιο γρήγορα τα προγράμματα Νέων Αγροτών και να υπάρξει διαφάνεια με το κόστος παραγωγής και τις ενισχύσεις».
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας τόνισε πως «σε μια εποχή που οι προοπτικές μοιάζουν δύσκολες, ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να ξεχωρίσει με τις δυνατότητες του στην εγχώρια αγορά, αλλά και να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις εξαγωγές της χώρας. Η αγροτική εκμετάλλευση πρέπει να γίνει μια ανταγωνιστική και προσοδοφόρα επιχείρηση. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική κατάρτιση και η τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα επιτυγχάνουμε την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής, σταθερής και εγγυημένης ποσότητας, που θα αναδεικνύουν την διατροφική αξία τους, αλλά και έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις από νέους αγρότες».
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας υποστήριξε πως «η αποδοτικότητα, η ποιότητα και η διαφάνεια είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτική της ΔΗΜΑΡ. Η διαφάνεια όμως δεν είναι ανεξάρτητη αλλά σχετίζεται στενά και με τις πελατειακές σχέσεις οι οποίες κυριάρχησαν σε όλες τις προηγούμενες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτές οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Και αυτός ο τρόπος άσκησης της εξουσίας με αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις στον πυρήνα πρέπει εξ ολοκλήρου να εξαληφθεί».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Ελλάδος κ. Γούλας παρουσίασε τρεις πρόσφατες σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος που έχουν σχέση με την κτηνοτροφία, που είναι η παραγωγή προιόντων σε μορφή σκόνης από γάλα γαιδούρας, το τυρί Φέτα σε μορφή Νανοαλοιφής και η πατέντα για παραγωγή φθηνής μελισσοτροφής από τυρογάλακτα τυροκομείων.
Στην ανάγκη προστασίας των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συν\μου «Βοσκός» Τάσος Αντωνίου.
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας δύσκολα θα ευδοκιμήσει αν δεν περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Και γι΄αυτό προσπαθούμε συνεχώς».
Αυτά ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλος, υπενθυμίζοντας «τη σημασία των τολμηρών ρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, για τις οποίες πλέον δεν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη».
Υποστήριξε ακόμη πως «η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής, με κύριο εργαλείο τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020, στην οποία θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Καθώς και επιδοτούμενο πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την κατάρτιση αγροτών αλλά και ανέργων που θέλουν να απασχοληθούν στην πρωτογενή παραγωγή».
Όσον αφορά στην διαφάνεια ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε για «τους ελέγχους που ζήτησε και έγιναν στα οικονομικά των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων», καταλήγοντας στα εξής: «Επιθυμούμε ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα συμβάλει στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στηριγμένο στους στέρεους πυλώνες της υγιούς επιχειρηματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία του. Έξοχο δείγμα αυτού του νέου μοντέλου είναι ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων ΘΕΣ-ΓΑΛΑ αλλά και ο τοπικός Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων Λιβαδίου «Βοσκός».
Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ
Στην πολιτική βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του ιδίου να προχωρήσει μέχρι τέλους στην πάταξη των αδιαφανών φαινομένων στάθηκε ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν κάμπτεται από απειλές και βόμβες εναντίον του». Έκανε την αυτοκριτική του, ως βουλευτής, κάλεσε τους αγρότες να αφήσουν την παθητική στάση και να καταγγέλλουν άνομες ενέργειες. Διευκρίνισε βέβαια ότι «εκτός από την πολιτική βούληση απαιτείται και υπηρεσιακή αποφασιστικότητα από τους υπαλλήλους των Οργανισμών». Κατήγγειλε «τους λίγους πλουσίους που ζούνε εις βάρος των πολλών, αφού πρώτα εξασφαλίσουν την εύνοια του βουλευτή και κάποιου πολιτικού κόμματος, δημιουργήσουν μία τράπεζα για να κάνουν όργια, αποκτήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα για να αποκτήσουν και «στρατό» και στο τέλος ιδρύσουν κι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για να κάνουν αγαθοεργίες και να κλείνουν στόματα. Αυτοί έχουν βουλιάξει την δημοκρατία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από το κοινό.
Ο Ξενοφών Βεργίνης, διοικητής του ΟΓΑ ανέλυσε την διαφάνεια, που είναι προϋπόθεση απονομής δικαιοσύνης και ανάπτυξης στα πλαίσια λειτουργίας του Οργανισμού, αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως βρίσκεται αντιμέτωπος με το απαρχαιωμένο ψηφιοποιημένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το εξελιγμένο αντίστοιχο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημιουργήθηκε επί προεδρίας του.
Ο Δημ. Μελάς, γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις κρατικές ενισχύσεις μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και εξήγησε πότε οι κρατικές ενισχύσεις συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυρ. Μπαμπασίδης μίλησε «για την αξιοποίησε της σύγχρονης τεχνολογίας και για την ασφαλή ροή πληροφορίας απευθείας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων δημοσίων φορέων σε περιβάλλον διαλειτουργικότητας», ενώ ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση της αποκλειστικά ηλεκτρονικής μεταβίβασης της απαιτούμενης πληροφορίας μεταξύ των φορέων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αρτιότητα και ταχύτητα μετάδοσης της απαιτούμενης – και μόνο - πληροφορίας, με ελάχιστο κόστος, χωρίς διακίνηση έγχαρτων «πιστοποιητικών».
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν μίλησε για την σημασία της πιστοποίησης και των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και τόνισε «την έμφαση που θα δοθεί στους καθοριστικούς παράγοντες διείσδυσης των καινοτόμων προϊόντων στις αγορές με έμφαση σε επιστημονική έρευνα και την καινοτομία, αποκλειστικότητα στις ενδείξεις υγείας και τελική τιμή».
 Ο Δημ. Ιατρίδης, ειδ. γραμ. Κοινοτ. Πόρων και Υποδομών ΤΟΥ ΥπΑΑΤ μίλησε για την διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τονίζοντας πως «γίνεται καθολικός διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης».
Ο δασολόγος Δημ. Σπαθής υποστήριξε πως «τα δάση δημόσια και ιδιωτικά αντιμετωπίζονται με την ίδια νομοθεσία και πάντα βάσει διαχειριστικών σχεδίων και δεν νοείται εκμετάλλευση δάσους χωρίς διαχειριστική μελέτη. Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, διατηρήσουμε και αναπτύξουμε τα παραγωγικά δάση μας, αλλά και να προστατεύσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά μας είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία και ανέλυσε.
Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Αθαν. Βακάλης παρουσίασε τις αξίες και τις αρχές του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος, τονίζοντας πως «ο ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ είναι υπέρμαχος του Φρέσκου Παστεριωμένου γάλακτος. Πιστεύουμε ακράδαντα στην ποιοτική ανωτερότητα του έναντι των άλλων. Αν θέλουμε να μιλάμε για διαφάνεια, και υγιή ανταγωνισμό στη λειτουργία της αγοράς η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει στον Έλληνα καταναλωτή τη δυνατότητα να γνωρίζει τι γάλα πίνει. Να γνωρίζει την ελληνικότητα ή μη του γάλακτος που πίνει. Αυτή τη δυνατότητα οφείλει η πολιτεία να τη διασφαλίσει με κάθε τρόπο, με φερεγγυότητα και κάθε ειλικρίνεια».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass