ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ

Ο «κρατήρας» των Χαλκιάδων

* Εξορύχθηκαν αδρανή υλικά για να στρωθούν κοινοτικοί δρόμοι ή τεράστιες ποσότητες αμμοχάλικου για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα;

Δημοσίευση: 18 Νοε 2013 0:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:56
  
Το θέμα προέκυψε πριν από τρία χρόνια. Οι συνέπειές του, τόσο αισθητικά όσο και από άποψης επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη ζωή της περιοχής θα μείνουν για χρόνια.
Στην περιοχή «Χατζήβρυση» των Χαλκιάδων, το καλοκαίρι του 2010 δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κρατήρας. Όχι βεβαίως από κάποιο φυσικό φαινόμενο αλλά από ανθρώπινη δραστηριότητα. Παράνομη, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν στην «ΕτΔ», άνθρωποι που ζουν ή κατάγονται από την περιοχή.
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες –κάποιοι μιλούν για 10 το πολύ- αμέτρητα φορτηγά μετέφεραν κυβικά αμμοχάλικου από την εξόρυξη που έκαναν εκσκαπτικά μηχανήματα.
Σήμερα η περιοχή μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, με έναν κρατήρα ίσως και 20 μέτρων βάθους, που σιγά-σιγά έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή. Και να ’ταν μόνο αυτό; Ο τόπος έχει καταστεί πια επικίνδυνος για ανθρώπους αλλά και για ζώα, καθώς έχουν σημειωθεί τραυματισμοί από πτώσεις αλλά και θάνατοι προβάτων.
Ένα χρόνο περίπου μετά, με τους Χαλκιάδες να αποτελούν πλέον τμήμα του ενιαίου πια Δήμου Φαρσάλων (ως τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 ανήκαν στο Δήμο Πολυδάμαντα), κάτοικος της περιοχής απηύθυνε ερώτημα στη δημοτική αρχή, ζητώντας να πληροφορηθεί αν υπήρξε απόφαση του –πρώην- δημοτικού συμβουλίου, ποια ποσότητα εξορύχθηκε, ποιο ήταν το τίμημα, ποιος είχε την εκμετάλλευση της εξόρυξης και τι ποσό κατέληξε στα ταμεία του δήμου.
Η απάντηση που έλαβε στις 26 Οκτωβρίου του 2011 ήταν αρκούντως διαφωτιστική: «Σας γνωρίζουμε ότι δεν υφίσταται απόφαση έγγραφη, οπότε δεν υφίσταται έσοδο εκμετάλλευσης ούτε νόμιμος εκμεταλλευτής».
Και η ολιγόλογη απάντηση του δήμου, υπογεγραμμένη από τον νυν δήμαρχο Φαρσάλων κατέληγε με το καυστικό σχόλιο: «Προφανώς είναι μια ακόμη πρακτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Πολυδάμαντα».
ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Το περί «πρακτικής» δεν αρνείται ούτε ο τέως δήμαρχος Πολυδάμαντα κ. Ευάγγελος Μπαλατσός, με τον οποίο επικοινωνήσαμε. Ωστόσο δίνει διαφορετική διάσταση στην έννοια, λέγοντας ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να γίνουν διάφορα μικροέργα σε περιοχές του δήμου χρησιμοποιούνταν υλικά με τον τρόπο αυτό. Εν προκειμένω αναφέρει ότι για να στρωθούν κοινοτικοί δρόμοι με αμμοχάλικο, όπως και η περιφερειακή οδός των Χαλκιάδων, έγινε απόληψη μερικών κυβικών αδρανών υλικών (σ.σ.: ο δήμαρχος έκανε λόγο για 4-5 αυτοκίνητα). Πρόκειται για έργα που έκαναν οι δήμοι με δικές τους δυνάμεις και εργαλεία, χωρίς να προκηρύσσονται εργολαβίες ή διαγωνισμοί, οπότε θα απαιτούνταν και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
«Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάποια έκνομη δραστηριότητα. Ούτε κάποιος κατήγγειλε τότε ότι υλικά μεταφέρθηκαν από την περιοχή σε άλλες για άλλου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες», μας είπε ο κ. Μπαλατσός.
Ανάλογες και οι απόψεις του πρώην τοπικού συμβούλου, ο οποίος μας είπε ότι με τα υλικά που εξορύχθηκαν στρώθηκαν κάποιοι δρόμοι και ένα γήπεδο.
350 ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ Φ/Β;
Ωστόσο εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που μας δίνει …η φωτογραφία της περιοχής αλλά και μαρτυρίες κατοίκων.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει καθένας το αποτέλεσμα της εξόρυξης είναι ένα μικρό νταμάρι, ένας κρατήρας, ο οποίος κάθε άλλο παρά με την απόληψη μερικών μόνο κυβικών αδρανών υλικών, που θα γέμιζαν 5-10 φορτηγά, μπορούσε να σχηματιστεί.
Αντιθέτως μαρτυρίες κάνουν λόγο για αδιάκοπη δραστηριότητα αρκετών ημερών με εξόρυξη τεράστιας ποσότητας αμμοχάλικου που γέμισε πάνω από 300 φορτηγά αυτοκίνητα.
Μάλιστα στο χωριό είναι γνωστά και τα ονόματα, τόσο του εργολάβου που έκανε την εξόρυξη όσο και του ιδιώτη για λογαριασμό του οποίου αυτή έγινε. Και όχι μόνον αυτό αλλά είναι γνωστό και πού διατέθηκε: σε πάρκο φωτοβολταϊκών και μάλιστα εκτός δήμου!
Δ. Χατζ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass