Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ζητά 30 ευρώ για κάθε δήλωση ΟΣΔΕ!

* ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2013 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:00
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Το ποσό των 30 ευρώ έκαστος καλούνται να καταβάλλουν όσοι αγρότες του Δήμου Αγιάς (και όχι μόνο φυσικά) προτιμήσουν να κάνουν τη φετινή δήλωση ΟΣΔΕ μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση δικαιολογητικών που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του γραφείου της στην Αγιά, γεγονός που ασφαλώς προβληματίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά τη στιγμή που από τον κρατικό κορβανά έχει πιστωθεί το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ για να ξεκινήσει, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Ερωτηματικά που πληθαίνουν αν διαβάσει κανείς τόσο τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την ΠΑΣΕΓΕΣ και την εταιρία που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο, όσο και πρόσφατο δελτίο Τύπου του Υπουργείου στο οποίο αναφέρεται με σαφήνεια πως «με βάση την υπογραφείσα σύμβαση οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς».
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά και με προσοχή πώς έχουν τα πράγματα.
 Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαδικασία ενεργοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τη φετινή χρονιά στον νομό Λάρισας και συνεργεία της έχουν εγκατασταθεί σε καίρια σημεία έχοντας έτοιμο το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο θα δηλώνονται οι μεταβολές στα δικαιώματα των παραγωγών.
Μετά τη μετατροπή έντεκα ΕΑΣ της χώρας σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα μόνη της.
Τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα συνεργεία της από τη Μεγάλη Δευτέρα είναι στη Λάρισα, στο 3ο χλμ. της λεωφόρου Καραμανλή, στα γραφεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μακρυχωρίου και Αγιάς και στην πλατεία της Νίκαιας. Επίσης, η Νέα Ένωση στο κτίριο της ΕΑΣ έχει συγκροτήσει γραφείο υποστήριξης για τα 250 περίπου μέλη της, τα οποία θα εξυπηρετήσει δωρεάν και στη συνέχεια θα συνεργαστεί με την ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε οι αιτήσεις να περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Πως έχει, όμως, η σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και ΠΑΣΕΓΕΣ;
Σύμφωνα με την από 1ης Μαρτίου του τρέχοντος έτους αναρτητέα στο διαδίκτυο και με αριθμό πρωτοκόλλου 6009/26726 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που υπογράφει ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, με θέμα την «Έγκριση ενεργοποίησης δικαιωμάτων προαίρεσης της υπ’ αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ένωσης «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC A.E.», που αφορά στην ανάθεση των υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης και καταχώρισης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (ΑΕΕ), η οποία περιλαμβάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών και τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ποιοτικού παρακρατήματος, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων όλων των επαγγελματιών αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για το έτος 2013» αποφασίζεται:
1. Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων προαίρεσης που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί με την Ένωση «ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC Α.Ε.», για την ανάθεση των υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης και καταχώρησης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (στο εξής ΑΕΕ), η οποία περιλαμβάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών και τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ποιοτικού παρακρατήματος, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων όλων των επαγγελματιών αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για το έτος 2013, στην τιμή των 28,17 ευρώ ανά αίτηση πλέον ΦΠΑ.
2. Το πλήθος των δικαιούχων γεωργών, για το έτος 2013, ανέρχεται σε 900.000 +/- 100.000 και η παροχή των παραπάνω υπηρεσιών αφορά στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
3. Η συνολική δαπάνη δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 27.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού Φ.29/110 ΚΑΕ 0873 και υπόκειται σε κρατήσεις ποσοστού 3,072%. Κατά την πληρωμή παρακρατείται ο νόμιμος φόρος (8%) επί της καθαρής αξίας των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Ν. 2198/04.
4. Κατά τα λοιπά η υπ’ αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 υπογραφείσα σύμβαση, ισχύει ως έχει».
Εκτός αυτού, με αφορμή ερωτήματα για τη διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, Δηλώσεων Παραγωγής και Εκτροφής του ΕΛΓΑ και αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών (ΟΣΔΕ 2013) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην έκδοση δελτίου Τύπου στις 18 Απριλίου 2013 με τίτλο αυτού «Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ» το οποίο αναφέρει «Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν διά μέσου των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ. Όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν διά μέσου του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης. Δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους δικαιούχους για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη καταβολή τους, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, ώστε να βοηθηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εκμεταλλεύσεων σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο για τη χώρα».
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει η απορία γιατί ο Αγιώτης παραγωγός (προφανώς συμβαίνει και με τους αγρότες όλης της χώρας) καλείται να πληρώσει 30 ευρώ ο καθένας για τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό δεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΠΑΣΕΓΕΣ; Και πως προσδιορίζεται το ποσό; Με ποια κριτήρια; Γιατί το ποσό – αν όντως πρέπει να δοθεί – δεν είναι 5 ευρώ ή 10 ή 20 ή 50; Ποιος είναι αυτός που το αποφάσισε και από πού προκύπτει; Και, εκτός αυτού, ποιος καρπώνεται αυτά τα χρήματα και τι είδους παραστατικό και από ποιον θα κοπεί στον αγρότη για το αντίτιμο που ζητείται;
Οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις. Απαντήσεις οι οποίες πρέπει να δοθούν άμεσα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για το αν αυτό το ποσό των 30 ευρώ νόμιμα είναι απαιτητό από αυτούς που μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ θέλουν να κάνουν τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αν συνάδει με τη σύμβαση και αν συμφωνεί με την τακτική αυτή…
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass